Θ. Φωτίου: Από το 2019 δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό της πρόνοιας ενώ αύξησε τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια.
Κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής, η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Θ. Φωτίου, τόνισε τα εξής: Πρόκειται για τον τελευταίο αντικοινωνικό προϋπολογισμό που ψηφίζει αυτή η κυβέρνηση μέσα σε ένα ζοφερό και τοξικό περιβάλλον, μετά το τελευταίο επεισόδιο της δημοκρατικής εκτροπής με την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη από την ΕΥΠ της οποίας είναι Προϊστάμενος ο Πρωθυπουργός.
Αναλυτικά ανέφερε:
Ο προϋπολογισμός συνεχίζει τη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων και οδηγεί τα αδύναμα στρώματα σε ανθρωπιστική κρίση. Ένας στους τρεις πολίτες κινδυνεύει από ακραία φτώχεια. Ένας στους δύο βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, ξοδεύοντας πάνω από το 40% των εισοδημάτων του για δαπάνες στέγασης. Οι εργαζόμενοι των 750 € έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Τις ανισότητες τις θεωρείτε φυσική κατάσταση, για αυτό μας παραδώσατε το 2015 τον δείκτη gini στο 34,2%, τον φθάσαμε το 2019 στο 31% και το 2021 τον αυξήσατε στο 32,4%.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει ότι βιώνουμε τεράστια ανάπτυξη με αύξηση εισοδημάτων, όταν η Τράπεζα της Ελλάδας καταγράφει μείωση. Υπενθυμίζουμε ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν το 2009 τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Το 2010 την έβαλαν στα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια το 2018 με ρυθμισμένο χρέος και με μαξιλάρι 37 δις.
Ο κ. Σκυλλακάκης ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός είναι κοινωνικός και ότι ο προνοιακός είναι αυξημένος. Όμως, από το 2019 μέχρι σήμερα, ο προϋπολογισμός της πρόνοιας δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ.
Αντίθετα, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και τη EUROSTAT αυξήσατε τη φτώχεια, την παιδική φτώχεια και τις ανισότητες.
Το 2015 μας παραδώσατε 2.300.000 πολίτες σε φτώχεια (21,4%). Το 2019 τους μειώσαμε κατά 411.400, ποσοστό 17,9%. Το 2021, το αυξήσατε στο 19,6%.
Αυξήσατε και την παιδική φτώχεια και αποκλεισμό.
Το 2015 μας παραδώσατε 710.100 χιλιάδες παιδιά σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (37,8%). Το 2019 ρίξαμε το ποσοστό στο 30,5%, δηλαδή γλύτωσαν 150.000 παιδιά. Το 2021 αυξήσατε το ποσοστό στο 31,8%.
Παιδί σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό ήταν ο 16χρονος Ρομά που δολοφονήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι για είκοσι ευρώ. Τριάμιση χρόνια τώρα καταργήσατε δρομολογημένα προγράμματα για τους Ρομά 150 εκατομμυρίων, καθώς και την Ειδική Γραμματεία Ρομά.
Και ενώ η φτώχεια αυξάνεται, οι δικαιούχοι των επιδομάτων μειώνονται. Πώς το κατάφερε ο «νοικοκύρης» κ. Σταϊκούρας αυτό το θαύμα; Χιλιάδες δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Επιδόματος Στέγης, Επιδόματος Παιδιού, έχασαν τα επιδόματά τους λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών ή γιατί ένα παιδί της οικογένειας έχασε την τάξη λόγω απουσιών, ή διότι, με το επιπλέον Επίδομα Παιδιού το Πάσχα, που θεωρείται εισόδημα, αποκλείστηκαν από το ΚΕΑ. Έτσι, παρά τα δύο έκτακτα επιδόματα Πάσχα και Χριστουγέννων, ο π/υ του 2022 υποεκτελέστηκε κατά 480 εκ. Απορρίψατε όλες τις τροπολογίες που καταθέσαμε.
Στον νέο π/υ, το ΚΕΑ είναι μειωμένο κατά 158 εκατομμύρια, το επίδομα παιδιού κατά 265 εκατομμύρια και τα αναπηρικά επιδόματα κατά 76 εκατομμύρια. Δηλαδή παιδιά, φτωχοί και ανάπηροι χάνουν συνολικά από πέρυσι μισό δισεκατομμύριο σε περίοδο ακρίβειας, ενεργειακής φτώχειας και πληθωρισμού.
Αποδεικνύεται η υποκρισία σας για τους ανάπηρους, που τους αντιμετωπίζετε μόνον επικοινωνιακά και ακόμη περιμένουν τον προσωπικό βοηθό και την προσβασιμότητα, ενώ δεν βλέπουν καμία αύξηση στα επιδόματά τους.
Δεν πιστεύετε στο προνοιακό κράτος τη μόνη ασπίδα ασφάλειας για την κοινωνική πλειοψηφία κατά των ανισοτήτων, που ενισχύει το λεηλατημένο εισόδημα και προσφέρει δωρεάν παροχές και υπηρεσίες που αλλιώς οι πολίτες θα πλήρωναν από την τσέπη τους.
Παραδώσαμε ένα ψηφιακό, διαφανές, δίκαιο προνοιακό κράτος, που έγινε βάση για όλες τις εφαρμογές του gov.gr. Έναν ψηφιακό νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία που, πέρα από τον να τον εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός κάθε τόσο, αφέθηκε, μαζί και την αποϊδρυματοποίηση, να βαλτώνει, δεν υλοποιήθηκε η επαγγελματική αναδοχή, 52 εκατομμύρια για 160 ΣΥΔ έμειναν ανεκμετάλλευτα.
Ευτυχώς, ξέρουμε ότι πολύ σύντομα θα κληθούμε να αναμορφώσουμε αυτόν τον αντικοινωνικό προϋπολογισμό.