«Βόμβα» στο παράνομο τουρκολιβυικό μνημόνιο από την Αίγυπτο: Διάταγμα του Σίσι χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη

«Βόμβα» στο παράνομο τουρκολιβυικό μνημόνιο από την Αίγυπτο: Διάταγμα του Σίσι χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη

Μήνυμα Σίσι προς Άγκυρα και Τρίπολη

Προεδρικό διάταγμα με το οποίο καθορίζει τα δυτικά όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου στα σύνορα με τη Λιβύη, εξέδωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλ Σίσι.

Συγκεκριμένα με το Προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 595/2022 που υπέγραψε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών προς τα δυτικά δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στους ισχυρισμούς που Αγκυρα και Τρίπολη έχουν παρουσιάσει μέσα από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και την πρόσφατη προσθήκη περί υδρογονανθράκων του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Hellas Journal, για τις γεωγραφικές συντεταγμένες που ορίζει το διάταγμα του Προέδρου Σίσι, η γραμμή οριοθέτησης ακολουθεί τη λογική και τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ και ορίζεται στη μέση γραμμή των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών (Αιγύπτου – Λιβύης), νοτίως της Κρήτης.

Με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία κόβει νοητά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Αγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Την πληροφορία μετέδωσε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Με βάση τις υφιστάμενες συντεταγμένες του διατάγματος όλα δείχνουν πως οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν για ακόμα μια φορά σύμφωνα με τις γραμμές βάσης της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου του 2020 και εφόσον οι χθεσινές πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το δυτικό όριο των αιγυπτιακών συνόρων αγγίζει το γεωγραφικό μήκος προς δυσμάς του 25ου μεσημβρινού, τότε η χάραξη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020 προς ανατολάς σταματούσε πάλι λίγο πριν από τον 28ο μεσημβρινό, αφήνοντας πρακτικά περιθώριο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα, Αγκυρα και Κάιρο.

Η κίνηση του Καΐρου σημειώνεται λίγο μετά τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «κοινής απάντησης» Αγκυρας και Τρίπολης στον ΟΗΕ στην επιστολή της Ελλάδας αλλά και στις πρωτοβουλίες στον τομέα των υδρογονανθράκων που έχει λάβει η Αθήνα στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Να θυμίσουμε ακόμη πως η Άγκυρα πρίν από λίγες ημέρες, με αφορμή την στιγμιαία σηναντηση Ερντογάν Αλ Σίσι στα πλαίσια του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ, μιλόυσε για κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο. Και πως αυτές περνούν εξέυερση λύσης στο θέμα της Λιβύης (η Αίγυπτος αποτελεί παράγοντα που δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί στο Λιβυκό ζήτημα).

Η στάση Σίσι αποτελεί ένα διπλό μήνυμα αφενός προς την Αγκυρα στην οποία υπενθυμίζεται ότι οι διακηρύξεις Ερντογάν περί εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο περνούν από την ουσιαστική υποχώρηση στο θέμα της Λιβύης (όχι μόνο στην οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και στον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η Τουρκία στην κυβέρνηση της Τρίπολης), αφετέρου προς την Τρίπολη, στην οποία –και– με αυτόν τον τρόπο η Αίγυπτος υπενθυμίζει ότι αποτελεί παράγοντα που δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί.

Την πληροφορία μετέδωσε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.

Με πληροφορίες και απο το Hellasjournal

Σχολιάστε εδώ