Τα μηνύματα του Σαμαρά με αποδέκτη τον Μητσοτάκη

Τα μηνύματα του Σαμαρά με αποδέκτη τον Μητσοτάκη

–Κόκκινη κάρτα για τις υποκλοπές, κίτρινη για τα εθνικά θέματα

Τα χαμόγελα και οι θερμές χειραψίες στο πλαίσιο της εκδήλωσης δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τις αιχμές που διατύπωσε ο Αντ. Σαμαράς σε βάρος της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη στη διάρκεια της ομιλίας του, το βράδυ της περασμένης Τέταρτης.

Επί της ουσίας, ο πρώην πρωθυπουργός έβγαλε… μια κόκκινη κάρτα και δύο κίτρινες. Η κόκκινη είχε να κάνει με το ζήτημα των υποκλοπών, όπου εξέφρασε την πλήρη αποδοκιμασία του για τα συμβάντα, ενώ εμμέσως πλην σαφώς αμφισβήτησε τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης.

«Η πολιτική ζωή του τόπου δοκιμάζεται για πολύ καιρό από τις νόμιμες και τις παράνομες υποκλοπές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή. Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς να δίνουμε την εντύπωση πως το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία». Τόνισε δε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα φαινόμενα η παράταξή μας δεν μπορεί να τα ανεχθεί».

Οι (δυο) κίτρινες κάρτες του κ. Σαμαρά προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είχαν να κάνουν με τα εθνικά θέματα.

Η πρώτη ήταν για το ζήτημα των Σκοπίων, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ανατραπεί από την πλευρά της γειτονικής χώρας. Ήταν δε σαφέστατη η αιχμή προς την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να τηρηθεί πιστά η Συμφωνία και ότι αφήνει τα Σκόπια να την παραβιάζουν. Πρόσθεσε, δε, ότι αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, οι απαιτήσεις των Σκοπίων τα επόμενα χρόνια θα κλιμακωθούν.

Η δεύτερη κίτρινη κάρτα του κ. Σαμαρά αφορούσε τα ελληνοτουρκικά. Στο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά του διαλόγου με την Τουρκία («με πειρατές δεν κάνεις διάλογο»), στην ομιλία του έκανε ένα βήμα παραπάνω. Αναφέρθηκε σε κάποιους, χωρίς να τους κατονομάσει, που «θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας» και έκανε λόγο για… Πρέσπες του Αιγαίου. «Θα μας πάρουν ό,τι θέλουν και θα μας αφήσουν ό,τι περισσέψει. Αυτό δεν πρόκειται να τους το επιτρέψουμε και σήμερα μπορούμε να το αποτρέψουμε», υπογράμμισε.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μήνυμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει έτοιμος για διάλογο με τον Τ. Ερντογάν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ