Μικρά οικονομικά

Εκλογές έρχονται, δώρα μοιράζονται! Ένα από αυτά, η ρύθμιση σε 24 δόσεις από 12 των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ.

♦ Στα 705 δισ. ευρώ έφτασε ο λογαριασμός της ενεργειακής κρίσης, με την αύξηση του κόστους της ενέργειας να είναι ιλιγγιώδης. Και ο χειμώνας τώρα αρχίζει, με το βάρος να είναι δυσβάστακτο για τις χώρες. Πάρτε μουσαμάδες…


Μισό δισ. ευρώ έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, που σημαίνει αύξηση των εσόδων από μεταβιβάσεις κατά 40%, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2023. Τα έσοδα από τις οικοδομές (μονοκατοικίες και διαμερίσματα) θα φτάσουν στα 369 εκατ. ευρώ και από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων στα 119 εκατ. ευρώ. Στην ελληνική κτηματαγορά πρόκειται να επενδύσουν και 1,5 δισ. ευρώ ξένοι επενδυτές.


Κερδίζει η τάση της συγκατοίκησης και στην ελληνική αγορά ακινήτων λόγω του κόστους διαβίωσης και της ανόδου των ενοικίων, που έχουν μεγεθύνει την οικονομική δυσκολία αρκετών νοικοκυριών, και κυρίως των νέων.


Ελληνικές επιχειρήσεις σε Επαγγελματικά Ταμεία στο εξωτερικό! Στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο και στην Ιρλανδία βρήκαν «καταφύγιο» 12 ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να εντάξουν το προσωπικό τους σε ένα από τα πολλά πολυεργοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία (ΤΕΑ) που λειτουργούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όχι όμως και στη χώρα μας.


«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν βοηθάει μια επίπλαστη ευφορία λόγω παροχών και παροχολογίας. Την εμπιστοσύνη θα χρειαστούμε – αυτήν που σήμερα αφήνουμε να διαβρώνεται», χτυπάει την καμπάνα ο Κώστας Καλλίτσης στην ανάλυσή του με τίτλο «Η διάβρωση της εμπιστοσύνης».


Οι αμερικανοί τουρίστες αποδεικνύονται άξιοι αντικαταστάτες των κινέζων και των ρώσων τουριστών στις δαπάνες κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα για ψώνια. Μόνο τον Σεπτέμβριο οι δαπάνες για αγορές tax free ήταν κατά 70% υψηλότερες σε σχέση με το 2019. Η μέση δαπάνη από Αμερικανούς φέτος ανήλθε σε 1.360 ευρώ. Για τους ελίτ ταξιδιώτες η μέση δαπάνη για ψώνια στην Ελλάδα στο εννιάμηνο ήταν 14.000 ευρώ.


Χτυπάει... συναγερμός! Μέσα στους επόμενους επτά μήνες έχει προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό 4.300 κατοικίες. Η χαμηλή τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού (κάτω από 100.000 ευρώ για τις 3.100 από αυτές) δείχνει ότι πρόκειται για ακίνητα χαμηλής αξίας.


Μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στο τραπέζι εν όψει της νέας παραχώρησης του «χρυσοφόρου» οδικού άξονα (μετά τον Οκτώβριο του 2024). Η τελική απόφαση θα ληφθεί πριν από το τέλος του 2023. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περάσει ο έλεγχος της Αττικής Οδού, για κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με την ώρα της ημέρας, όλα δείχνουν ότι έχει απορριφθεί οριστικά.


Η Γερμανία είναι σε ύφεση, που προβλέπεται να κρατήσει, εκτός απροόπτου, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το επιχειρηματικό κλίμα τον Νοέμβριο έδειξε ότι οι προοπτικές της οικονομίας της βελτιώνονται.


Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,56 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ δάνεια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ