Λογοτεχνία και Τραύμα – Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία
Συγγραφέας
Σελιώτη Βασιλική
Προνομιακά αφηγηματικό πεδίο η λογοτεχνία όχι μόνο λειτουργεί ως ένα ανακουφιστικό αποθετήριο της εμπειρίας εκείνων που επιβίωσαν από μεγάλα συλλογικά τραύματα, αλλά, ταυτόχρονα, μετατρέπει τα τραύματα αυτά σε κεφάλαιο λόγου με διαρκή παρουσία στη δημόσια ζωή.
Το βιβλίο ασχολείται ακριβώς με ένα τέτοιο συλλογικό τραύμα και τη λογοτεχνική ανταπόκριση σ¹ αυτό. Πρόκειται για τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, το πραξικόπημα και την τουρκική στρατιωτική εισβολή που το ακολούθησε.
Καταθέτει, επομένως, στη μελέτη της λογοτεχνίας του τραύματος την περίπτωση του κυπριακού ¹74, διερευνώντας το πώς αυτό εγγράφεται στην ελληνική –ελλαδική και ελληνοκυπριακή– λογοτεχνία: την αποτύπωση θυματικών ταυτοτήτων οι οποίες συχνά επικαλύπτονται με εκείνες των θυτών, την ασύμμετρη πρόσληψη του κοινού κατά τα άλλα πλήγματος από την ελλαδική και ελληνοκυπριακή πλευρά, ζητήματα ταυτότητας, λειτουργίας της μνήμης, του χρόνου και του χώρου, αλλά και τη βίωση του τραύματος αυτού με έμφυλους όρους, καθώς και την αντίστοιχη ανακατασκευή του στη λογοτεχνική παραγωγή.
Το βιβλίο τιμήθηκε με το «Κρατικό Βραβείο Μελέτης (Μονογραφίας)/Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία 2021» από το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δήλωσαν για το βιβλίο
«Η μελέτη αποτελεί ένα συγκριτικό και διαθεματικό εγχείρημα με αφορμή το τραύμα του 1974. Η συγγραφέας εκκινεί από ένα σημείο αναφοράς του δημόσιου και ιδιωτικού βίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας: τη συρροή των ιστορικών γεγονότων που κορυφώθηκαν με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Ερευνά πώς και πόσο επέδρασαν διαπλαστικά τα γεγονότα αυτά στις συνειδήσεις και πώς μετασχηματίστηκαν τα τραυματικά βιώματα (με διαφορετική ένταση και έκταση σε Κύπρο και Ελλάδα) σε λογοτεχνικό λόγο, σε ποίηση, διήγημα και μυθιστόρημα. Πώς ανταποκρίθηκαν στη μνήμη του τραύματος διαφορετικές γενιές συγγραφέων και διαφορετικού φύλου συγγραφείς. Τα βιώματα που μετουσιώθηκαν λογοτεχνικά είχαν ιαματικό αποτέλεσμα για την ψυχική συγκρότηση των προσώπων (λογοτεχνών και αναγνωστών) ή, αντίθετα, συντήρησαν την τραυματική μνήμη; Στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκεται το συλλογικό τραύμα του και η διαρκής του παρουσία στη δημόσια ζωή. Με αφετηρία τις λογοτεχνικές αποτυπώσεις του κυπριακού δράματος στην ελλαδική και ελληνοκυπριακή λογοτεχνία (μαρτυρίες, ποίηση, πεζογραφία), καθώς και την ανταπόκριση διαφορετικών γενιών σε αυτό, η μελετήτρια εποπτεύει με πληρότητα και παραμετρικά ένα σύνθετο υλικό, το οποίο εκτείνεται σε ποικίλες περιοχές: στα ζητήματα της ταυτότητας, της μνήμης, του χώρου και του χρόνου, και της έμφυλης βίωσης του τραύματος.»
— Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021 του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Βασιλική Σελιώτη κατάγεται από τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι αριστούχος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ζει στην Κύπρο όπου εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Εκπόνησε σειρά βιβλίων για τον εκπαιδευτικό σχετικά με τη λογοτεχνία και εργάστηκε για τη δημιουργία των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, ιδιαίτερα για το Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των σχολικών ανθολογίων λογοτεχνίας για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν ζητήματα που απορρέουν από τις σχέσεις της Λογοτεχνίας με την Ιστορία καθώς και τη Διδακτική της Λογοτεχνίας. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και έχει δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά για ζητήματα της νεοελληνικής φιλολογίας και της σύγχρονης ιστορίας. Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Βρετανικά στρατόπεδα Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο (1946-1949) από τις εκδόσεις Επίκεντρο.
Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΔΟΚΙΜΙΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ
ISBN 9786182040270