Θα μείνει ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές ο Τσίπρας

Θα μείνει ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές ο Τσίπρας

–Τα πλάνα της Κουμουνδούρου για την επόμενη μέρα

Όταν, προ ημερών, ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι ακριβώς προτίθεται να πράξει σε περίπτωση που ηττηθεί εκ νέου στις ερχόμενες εκλογές, έδωσε μια μάλλον προσεκτική (επιφυλακτική) απάντηση. Εξήγησε ότι θα προσέλθει στα όργανα του κόμματος και αυτά θα πάρουν την τελική απόφαση.

Συμπέρασμα: Ο ίδιος δεν πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη μίας ακόμη ήττας και να υποβάλει την παραίτησή του.
Πλην, εκτός κι αν οι πολιτικές συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί το βράδυ των εκλογών παρουσιάζουν ακραία χαρακτηριστικά (π.χ. μια ήττα με μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία).

Στο στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα πιστεύουν ακράδαντα ότι τέτοιου είδους δυσοίωνες προοπτικές δεν υφίστανται, με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον.

Θεωρούν ότι, ακόμη και σε περίπτωση ήττας, πρώτον, η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία θα είναι μικρή, μικρότερη των πέντε μονάδων, και, δεύτερον, η κυβερνητική παράταξη θα κινηθεί χαμηλότερα από το ποσοστό που είχε στις προηγούμενες εκλογές.

Υπό αυτήν την έννοια, θέμα ουσιαστικής αμφισβήτησης εκ των έσω δεν θα προκύψει. Γνωρίζοντας δε ότι αντίπαλο δέος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, θα προσέλθει χωρίς άγχος στα κομματικά όργανα αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Ένα ακόμη στοιχείο που τροφοδοτεί την αισιοδοξία του κ. Τσίπρα για την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος είναι η εκτίμησή του ότι από τις εκλογές –ακόμη και τις δεύτερες– πολύ δύσκολα θα προκύψει αυτοδυναμία. Κατά συνέπεια, η πολιτική εκκρεμότητα στη χώρα θα συνεχίσει να υφίσταται, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης. Και, ως γνωστόν, αλλαγές στην κορυφή των κομμάτων δεν γίνονται εν μέσω εκλογών.

Από την άλλη, αν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτή θα είναι με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Υπάρχει προφανώς και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας με συμπόρευση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι κάτι τέτοιο συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες, αλλά θα προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, στην πορεία, και λόγω των πολλών αντιθέσεων που θα προκύψουν στην άσκηση της διακυβέρνησης, η κυβέρνηση αυτή θα είναι βραχύβια.

Αργά ή γρήγορα η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια νέα ευκαιρία να ανέλθει στην εξουσία και ο κ. Τσίπρας να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν το θετικό σενάριο και διατηρούν ζωντανές τις προσδοκίες στα υψίπεδα της Κουμουνδούρου. Αν, ωστόσο, επικρατήσει το αρνητικό σενάριο, τότε οι εξελίξεις θα είναι… ανεξέλεγκτες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ