Υποκλοπές: Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα με επεισοδιακό τέλος

Υποκλοπές: Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα με επεισοδιακό τέλος

Σε αντιπαράθεση εξελίχθηκε η δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί παρακολούθησης του κ. Φλώρου. O κ. Τσίπρας ζήτησε επιτακτικά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε 7 τομές, που φέρνει το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως «υιοθετούνται διαδικασίες τεκμηριωμένες με τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας». Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για θράσος και δειλία. Σε εξέλιξη η αντιπαράθεση.

Κυρ. Μητσοτάκης : Όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα, ο κ. Τσίπρας στήνει πάλι το καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού

«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νομιμες επισυνδέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε κ. Τσίπρα για τον ποινικό κώδικα του 2019 «Γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον Αλέξη Τσίπρα και συνεχίζοντας του είπε: «Ποιες άλλες παρακολουθήσεις έγιναν επί των ημερών σας πέραν του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την υπονόμευση τηλεφώνων των πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε το δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ; Και έχετε και μια ωραία αιτιολογική έκθεση από το 2018 και γράφατε «σχετιζόμενο με την εθνική ασφάλεια είναι άκρως απόρρητο». Δεν θα διαβάσω τοποθέτηση στελέχους της ΝΔ. Θα σας πω τι λέει ο κ. Αλιβιζάτος γιατί το κάνατε. «Υπήρχε και ο εισαγγελέας που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί υπήρχε τότε ένας εισαγγελέας που αρνείτο τα αιτήματα που του έστελνε ο κ. Ρουμπάτης». Διαβάστε το. Και εσείς κ. Κατρίνη» είπε. Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Καταλάβαμε, έστελνε αιτήματα ο κ. Ρουμπάτης, τον βγάλαμε το δεύτερο εισαγγελέα. Και εσείς μας κουνάτε το δάκτυλο και οργίζεστε τώρα. Ίσως η νευρικότητά σας προκαταλαμβάνει την επόμενη ερώτησή μου. Έρχομαι στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε κ. Τσίπρα για αυτόν τον ποινικό κώδικα. Ευρωεκλογές του 2019, πριν από 15 ημέρες έχετε κάνει ότι «από το Μητσοτάκη δεν υπάρχει μία περίπτωση να χάσω». Το βράδυ είπατε άκουσα το μήνυμα και οδηγώ τη χώρα σε εθνικές εκλογές. Αλλά κρατήσατε τη βουλή ανοικτή μία εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον νέο ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτό το νέο ποινικό κώδικα; Τι άλλο θα βρούμε;»

Αλ. Τσίπρας: «Ενοχή, θράσος και δειλία στην υπόθεση των υποκλοπών» από τον κ. Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος». Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».

Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

Στις δευτερολογίες των αρχηγών οι τόνοι σηκώθηκαν χρησιμοποιωντας σκληρή φρασεολογία και κατ’ επέκατση ακραία σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο πρώτος ζήτησε να απαντήσει ο Πρωθυπουργός αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Δευτερολογία Τσίπρα: Δεν κάνετε μηνύσεις γιατί φοβάστε, όχι γιατί είστε υπεράνω

Συνέχισε τη σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι «το τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία». Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο ερώτημα που είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό: «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα “αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο”, ποια ήταν η απάντησή σας; Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου πού βρίσκονται, για ποιανού λογαριασμό; Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι “δεν ξέρω ή όχι;”». Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει.

Αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο για την τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα της Βουλής κάνοντας μία δήλωση: «Εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου γιατί έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό -αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων-, αλλά φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα δίχως να απαντήσει θα τον ακολουθεί για πάντα».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Στο κενό η εμμονή σας να παρουσιάζετε την παράταξη μας διχασμένη κ. Τσίπρα

«Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός κ. Τσίπρα, είναι ένα επίτευγμα. Να σας πω όμως ότι η εμμονή σας να παρουσιάζετε την παράταξη μας διχασμένη πέφτει στο κενό» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή

«Ποιους εξυπηρετήσατε κ. Τσίπρα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πριν από τις εκλογές του 2019;» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Να είστε πολύ προσεκτικός κ. Τσίπρα όταν χρησιμοποιείτε τον όρο εκτροπή. Διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 τα ξημερώματα και κάνατε δημοψήφισμα εντός 5μερου. Και είστε αρχηγός ενός κόμματος, που δύο πρώην υπουργοί σας βρίσκονται στο Ειδικό Δικαστήριο, να είστε πιο προσεκτικός λοιπόν». «Ορισμός της πολιτικής αθλιότητας είναι αυτό που είπατε στην Κοζάνη κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε ένα τραγικό περιστατικό που διερευνά η Δικαιοσύνη, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στοχοποιείται η Αστυνομία. Συστήνω σε όλους υπομονή και να ξέρετε πως δεν μπορείτε να επαναλάβετε αυτά που κάνατε – γιατί εσείς τα οργανώσατε – τον Δεκέμβριο του 2008» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του.

Στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορείτε να λέτε ότι λειτουργούσε το Predator στο γραφείο του πρωθυπουργού. «Έχετε στοιχεία; Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.  «Εάν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ από πού το ξέρετε αυτό; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο προσκομίσατε στοιχεία, αποδείξεις;» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.  «Η δικαιοσύνη μπορεί να ψάξει, μπορεί να ρωτήσει, μπορεί να ερευνήσει, μπορεί να πάει στην ΑΔΑΕ, μπορεί να πάει στους παρόχους, μπορεί να ψάξει την περίοδο της ΝΔ, την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα[…] Η δικαιοσύνη δεν είναι ακτιβισμός και θέατρο, θα ψάξει και θα αναζητήσει στοιχεία πραγματικά κι εφόσον κρίνει ότι έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις θα δράσει αναλόγως». «Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί αυτή η αίθουσα και η δημόσια αντιπαράθεση σε ένα θέατρο του παραλόγου διότι αυτό πραγματικά θέτει σε κίνδυνο τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ασφάλεια της χώρας» τόνισε ακόμα. «Γιατί δεν κάνετε μήνυση εσείς στον κ. Κοντονή αν θεωρείτε ότι όντως σας συκοφαντεί» είπε τέλος ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.


Σχολιάστε εδώ