Κυβέρνηση με την πρώτη ο στόχος του ΠΑΣΟΚ!

Κυβέρνηση με την πρώτη ο στόχος του ΠΑΣΟΚ!

Φοβίζουν τη Χαριλάου Τρικούπη η πόλωση και οι διαρροές στις επαναληπτικές εκλογές

Στρατηγική «μίας κάλπης» θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, με κε-ντρικό στόχο να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές και η χώρα να αποφύγει μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας και ακυβερνησίας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, πρόθεση του Ν. Ανδρουλάκη είναι στη φάση των διερευνητικών εντολών να επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με το πρώτο κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό.
Θέτοντας φυσικά αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους, που θα έχουν να κάνουν με τη θέση του πρωθυπουργού, τα πρόσωπα που θα συνθέτουν την κυβέρνηση και προφανώς την πολιτική που θα κληθεί να εφαρμόσει.

Ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, ο Ανδρουλάκης έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με κανέναν εκ των Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα.

Η δε πολιτική θα πρέπει να έχει σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά, ενώ στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Αθ. Πλεύρης κ.ά. αν η συνεργασία είναι με τη Νέα Δημοκρατία. Και Γ. Ραγκούσης, Χρ. Σπίρτζης, Π. Πολάκης κ.ά. αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα επιδιώξει μια συμφωνία για κυβερνητική συνεργασία και αν οι προσπάθειές του δεν ευοδωθούν, θα καταγγείλει την άλλη πλευρά τονίζοντας ότι με τη στάση της βυθίζει τη χώρα στην αστάθεια και στην αβεβαιότητα.

Όλα αυτά ωστόσο υπό μία αυστηρή προϋπόθεση. Στις πρώτες εκλογές το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει ένα ποσοστό τέτοιο που θα του δίνει τη δυνατότητα να θέσει τους όρους του και να δρομολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση που επιθυμεί. Ο πήχης σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει τοποθετηθεί ψηλά, εκεί γύρω στο 14% με 15%.

Σε Συμπληγάδες
Η στρατηγική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο κ. Ανδρουλάκης έχει μια συγκεκριμένη αφετηρία: Την ανησυχία του για την έκβαση που μπορεί να έχουν τυχόν επαναληπτικές εκλογές.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος θα βρεθούν στο μέσο μιας σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεκδικήσουν τη νίκη και την εξουσία στις δεύτερες εκλογές.

Η πόλωση θα χτυπήσει κόκκινο και εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος ψηφοφόροι του Κινήματος να μετακινηθούν προς ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας προκειμένου η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί επώδυνη πολιτικά για το ΠΑΣΟ, αφού όσα κέρδη θα έχει εξασφαλίσει στις πρώτες εκλογές μπορεί να εξανεμιστούν στις δεύτερες. Κάτι τέτοιο, πέρα από τον πολιτικό αντίκτυπο που θα είχε, θα έβαζε το Κίνημα σε έναν κύκλο εσωστρέφειας και τον Ν. Ανδρουλάκη υπό καθεστώς αμφισβήτησης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ