«Ταφόπλακα» για το ΕΣΥ το ν/σ  για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Ταφόπλακα» για το ΕΣΥ το ν/σ για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας

–Για να αποφεύγουν την πολύμηνη αναμονή, οι ασθενείς θα πληρώνουν απογευματινό χειρουργείο από την τσέπη τους

Με το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, που έφερε για ψήφιση στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατόρθωσε κάτι πρωτοφανές: Να συσπειρώσει εναντίον της όχι μόνο τους γιατρούς που ανήκουν στον χώρο της αντιπολίτευσης αλλά και όλους αυτούς που ανήκουν και είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Όπως φαίνεται, η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, στην οποία είχε τεθεί το νομοσχέδιο πριν οδηγηθεί για ψήφιση στη Βουλή, ήταν τυπική και δεν λήφθηκε υπόψη καμία από τις παρατηρήσεις.

Το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, που προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, είναι αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει την πανιατρική αντίδραση. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 10 δίνεται πλέον η δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, εκτός από τις μέρες της εφημερίας.

Παράλληλα, ανάλογα με την ειδικότητα, θα πρέπει να κάνουν απογευματινά ιατρεία ή χειρουργεία. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε νοσοκομείο θα είναι σε πλήρη λειτουργία και θα αποσυμφορηθούν οι λίστες αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης, για λόγους ίσης μεταχείρισης, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ.

Διορθώνει παλιές παρανομίες, χωρίς να προλαμβάνει τις επόμενες
Ομολογουμένως, το άρθρο αυτό προσπαθεί να διορθώσει ένα καθεστώς που υφίσταται μέχρι σήμερα στον κλάδο της υγείας. Μέχρι τώρα, αρκετοί νοσοκομειακοί γιατροί, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, διατηρούν παράνομα ιδιωτικό ιατρείο ή εργάζονται με «μαύρη εργασία» σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Αυτό όμως κάποιες φορές υποκρύπτει μια εξασφαλισμένη πελατεία με ασθενείς του νοσοκομείου προς το ιατρείο, αλλά και μια πελατειακή σχέση για εξασφάλιση προτεραιότητας σε διαγνωστικές εξετάσεις ή επεμβάσεις στο νοσοκομείο.

Αποτελεί βέβαια αθέμιτο ανταγωνισμό με τους γιατρούς που δραστηριοποιούνται αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα εφάρμοσαν την ανάρτηση της ειδικής επιγραφής «Νόμιμο Ιατρείο».

Το άρθρο 10, λοιπόν, νομιμοποιεί πλέον το καθεστώς αυτό, ωστόσο δεν διασφαλίζει αν θα σταματήσει η πελατειακή σχέση γιατρού – ασθενή, ενώ αντί για το παράνομο φακελάκι ο ασθενής θα αναγκάζεται να πληρώνει νόμιμα πλέον τον γιατρό στο νοσοκομείο για να έχει προτεραιότητα σε επεμβάσεις που θα γίνονται το απόγευμα ή να τον ακολουθεί στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα συνεχίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τους γιατρούς που δραστηριοποιούνται σταθερά και μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Παρόμοια δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου απ’ τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων δόθηκε για πρώτη φορά με τον ν. 2071/1992 (ΦΕΚ 123/Α/15-7-1992, «Εκσυγχρονισμός και Οργάνωση Συστήματος Υγείας») της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Το καθεστώς της μερικής απασχόλησης επέλεξαν τότε μόλις 600 νοσοκομειακοί γιατροί πανελλαδικά. Έτσι, όταν επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση κατάργησε τη μερική απασχόληση με τον ν. 2194/1994 (ΦΕΚ 34/Α/16-3-1994, «Αποκατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις»). Το θέμα έθεσε εκ νέου ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2011, χωρίς όμως επιτυχία.

Οι αντιδράσεις
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τόνισε ότι το άρθρο «ανατρέπει τις συνθήκες ισονομίας και δεν εξασφαλίζει κοινές συνθήκες χώρου, επαγγελματικής και επιστημονικής εξέλιξης για το σύνολο των γιατρών της χώρας, ενώ δεν διασφαλίζει και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών». Μάλιστα προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδείξει πολιτική σοφία αποσύροντας το άρθρο 10 και να μη θεωρηθεί θέμα γοήτρου.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε εκτάκτως στα γραφεία του συλλόγου Πανυγιειονομικό Μέτωπο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων και των Συλλόγων Ασθενών. Στη συγκέντρωση εκφράστηκε η ομόφωνη αντίθεση στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ειδικά στο άρθρο 10, «το οποίο αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας, που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας». Όπως τονίστηκε από τους συμμετέχοντες, «οι αλλαγές αυτές αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή, στον οποίο μετακυλίεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει». «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό και όχι να αποδυναμωθεί περαιτέρω με την υπερεργασία των σκληρά εργαζόμενων και κακώς αμειβόμενων ιατρών του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, που στηρίζει τις κινητοποιήσεις, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Νικόλαος Νίτσας δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει σε βάθος τα σοβαρά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ενώ ζητά το πάγωμα της ψήφισης του νομοσχεδίου ώστε οι όποιες αλλαγές στο ΕΣΥ (άρθρα 7 – 10 κ.λπ.) να προκύψουν με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των γιατρών και μετά από την εκτενή διαβούλευση με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) τονίζοντας τα εξής: «Εκβιάζονται οι ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν από το κατακρεουργημένο εισόδημά τους για την υγεία τους. Διαφορετικά θα καταδικάζονται σε πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές για μία εξέταση, ένα χειρουργείο, με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Εκβιάζονται οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν και εφόσον ‘‘θέλουν’’ να ενισχύσουν το εισόδημά τους, να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να χρησιμοποιούν σαν δεξαμενή πελατείας τα δημόσια νοσοκομεία».

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά τονίζει ότι «το αποτέλεσμα θα είναι οι ασθενείς να γίνουν πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ