Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο πλανήτης άλλαξε ριζικά και το σύστημα κλυδωνίζεται

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο πλανήτης άλλαξε ριζικά και το σύστημα κλυδωνίζεται

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Αν έλεγε κάποιος πριν από μερικά χρόνια ότι θα είχαμε πόλεμο στην Ευρώπη, πιθανότητα δελτίου στην ενέργεια και ελλείψεις αγαθών, θα τον κοιτούσαν καχύποπτα και θα τον περιθωριοποιούσαν. Μετά από όλα αυτά, αν υποστήριζε ότι η Κίνα θα έχανε τα πρωτεία στον πληθυσμό, θα μειδιούσαν.

Και όμως όλα έγιναν…

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για μια σημαντική αλλαγή στο παγκόσμιο δημογραφικό γίγνεσθαι, καθώς σε λίγους μήνες η Κίνα αναμένεται να απολέσει τα σκήπτρα της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.

Όπως αναφέρει ο Economist, η Κίνα ήταν το κράτος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πριν από 272 χρόνια, και συγκεκριμένα το 1750, ο «Κόκκινος Δράκος» αριθμούσε 225 εκατ. ανθρώπους, περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου του κόσμου. Από την άλλη πλευρά, η Ινδία –η οποία τότε δεν ήταν μια πολιτικά ενοποιημένη χώρα– είχε περίπου 200 εκατ. πληθυσμό. Πλέον, το 2023 η χώρα της Νοτίου Ασίας θα προσπεράσει την Κίνα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πληθυσμός της Ινδίας αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν της Κίνας στις 14 Απριλίου και την επόμενη μέρα οι Ινδοί προβλέπεται να είναι 1.425.775.850. Πλέον, η κινεζική κυβέρνηση πασχίζει να αντιστρέψει την ταχεία συρρίκνωση της αύξησης του πληθυσμού της χώρας, καθώς ολοένα περισσότεροι νέοι επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδιά, εξαιτίας παραγόντων όπως το υψηλό κόστος ή η εργασιακή πίεση. Το διαβόητο σύστημα 9-9-6 (εργασία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ για 6 ημέρες την εβδομάδα) καλά κρατεί σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, παρά το γεγονός ότι έχει επισήμως επικριθεί από το Πεκίνο.

Η προσπάθεια της Ινδίας να μειώσει τη γονιμότητα ήταν λιγότερο επιτυχημένη. Ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε τον οικογενειακό προγραμματισμό σε εθνική κλίμακα τη δεκαετία του 1950.

Σε λίγο καιρό θα είναι γεγονός και η αλλαγή στην πληθυσμιακή ισορροπία του κόσμου. Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη Ινδία βάζει πόδι στον αναβολέα και για άλλες πρωτιές. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το παγκόσμιο σύστημα παραμένει προσκολλημένο στο παρελθόν. Ανεξάρτητοι παρατηρητές αρχίζουν να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν η πολυπληθέστερη σε λίγο καιρό χώρα του κόσμου, η Ινδία, να μην έχει θέση μόνιμου μέλους στον ΟΗΕ.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο πλανήτης μπορεί να αλλάζει, αλλά το παγκόσμιο σύστημα… σκουριάζει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ