Ψάχνει σωσίβιο στην οικονομία ο Μητσοτάκης
Στη δίνη των υποκλοπών βυθίζεται η κυβέρνηση
–Με παροχές, εξαγγελίες και προσλήψεις προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα
–Καραμανλής και Σαμαράς σε κοινή γραμμή: Στίγμα για τη Νέα Δημοκρατία οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις
Αντίδοτο στην τοξικότητα που διαπερνά την πολιτική ατμόσφαιρα και διαχέεται στην κοινωνία λόγω της δυσώδους υπόθεσης των υποκλοπών, αλλά και των αιτιάσεων της αντιπολίτευσης για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αναζητεί ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δείχνει να έχει περιέλθει σε μια επικίνδυνη δίνη, από την οποία είναι άγνωστο αν μπορεί να βγει – και αν τελικά τα καταφέρει, κανείς δεν ξέρει ποιες θα είναι οι απώλειες που θα έχει υποστεί. Την ίδια στιγμή, το κύμα της ακρίβειας καταδυναστεύει την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή δεν αρκούν για να τους ανακουφίσουν ουσιαστικά. Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν σωσίβιο –το μοναδικό διαθέσιμο ίσως– στην οικονομία, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιμένει (υποστηρίζει) ότι οι εκλογές δεν θα κριθούν στο πεδίο των υποκλοπών ή της ακρίβειας, αλλά σε αυτό της οικονομίας.
Η πεποίθησή του αυτή στηρίζεται στη βεβαιότητα ότι από τις αρχές του 2023 το κλίμα στη χώρα θα αλλάζει, οι οικονομικοί δείκτες θα παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση. Κατ’ επέκταση, αυτό θα αλλάξει γενικότερα την ατμόσφαιρα στη χώρα, ενώ από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα πλέγμα φιλολαϊκών μέτρων.
Από τις αυξήσεις στις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό μέχρι την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όλα αυτά θα ανακουφίσουν επί της ουσίας τους πολίτες και, καθώς θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, θα πάνε στις κάλπες με βελτιωμένη διάθεση έναντι της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη.
Προς το παρόν, την κυβέρνηση συνεχίζει να ταλαιπωρεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι εξηγήσεις της κρίνονται μη πειστικές από τη συντριπτική πλειοψηφία (70%) των πολιτών, ενώ έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η απεμπλοκή από την υπόθεση θα είναι και δύσκολη και επίπονη, ενώ τον εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου ενέτεινε το δείπνο των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά στα μέσα της εβδομάδας. Και αυτό διότι έδωσε τροφή σε σενάρια και εικασίες ως προς τις προθέσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Πληροφορίες για όσα συζητήθηκαν στο δείπνο δεν διέρρευσαν, αλλά οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς φαίνεται να μοιράζονται την ίδια αγωνία σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών. Συμφωνούν ότι θα είναι ένα στίγμα για την παράταξη και μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της. Και εκείνοι, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, δεν έχουν πειστεί από τις διευκρινίσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ο μεν Κ. Καραμανλής έχει εκφράσει δημόσια, αν και με κομψό τρόπο, την αποδοκιμασία του για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και έχει ζητήσει πλήρη διαλεύκανση. Ο δε Αντ. Σαμαράς δεν έχει μέχρι σήμερα τοποθετηθεί ανοιχτά, ορισμένοι θεωρούν ότι θα το κάνει την προσεχή Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του ιδρύματος που θα φέρει το όνομά του. Παρών στην εκδήλωση θα είναι και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Ως εκ τούτου, αν πει κάτι, αυτό θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και ευρύτερες διαστάσεις.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ