Ο πρωθυπουργός στην Αλβανία: Ταξίδι λεπτών ισορροπιών…

Ο πρωθυπουργός στην Αλβανία: Ταξίδι λεπτών ισορροπιών…

Ένα ταξίδι λεπτών ισορροπιών… η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Τίρανα. Οι επαφές για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

«Επειδή λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου, η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Από σήμερα, Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αλβανία, συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.

Οι σχέσεις Αθήνας – Τιράνων έχουν πολλές διαστάσεις. Τρία είναι τα σημεία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Αλβανία που εστιάζουν στην κυβέρνηση. 1) Το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, 2) Οι επαφές με τη μειονότητα και 3) Οι συναντήσεις και θέματα συνεργασίας των δύο χωρών.

Στο ΠΑΡΟΝ έχουμε γράψει και αναλύσει πολές φορές την συμπεριφορά του κ. Ράμα απέναντι στη χώρα μας κυρίως ως προς το θέμα της σύναψης συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη Χάγη και την Ελληνική μειονότητα

Το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψουν στα Τίρανα για μια διαβαλκανική διάσκεψη και ήδη άρχισαν οι ζυμώσεις και οι διαρροές ότι θα προωθήσουν τις συνομιλίες με τον Ράμα για τη σύναψη συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη Χάγη, αναφέρουμαι στη στήλη “Υπουργείο Ε(ξω)φρενικών”.

Ο Ράμα μάς κοροϊδεύει!

Αυτό έχει καταντήσει μάλλον ανέκδοτο και είναι ένα θέμα στο οποίο πραγματικά είναι επιβεβλημένη η κριτική στην κυβέρνηση, η οποία με τόση ευκολία αποδέχθηκε τις διαβεβαιώσεις Ράμα ότι θα συναινέσει σε σύνταξη συνυποσχετικού. Οι συνομιλίες έχουν διακοπεί, καθώς προβάλλονται από την αλβανική πλευρά όλες οι ακραίες θέσεις που είχε υποστηρίξει το κόμμα του κ. Ράμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση και πέτυχε την ακύρωση της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας. Ο κ. Ράμα κοροϊδεύει και θα συνεχίσει να το κάνει, όσο βρίσκει ελεύθερο πεδίο…

Η Ελλάδα και Αλβανία έχουν συμφωνήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που για την Αθήνα αποτελεί απόφαση υψηλού συμβολισμού απέναντι και στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Οι συνομιλίες, όπως αναφέραμε παραπάνω, έχουν διακοπεί… και η ελληνική πλευρά αναμένεται να τονίσει για ακόμη μία φορά τη βούλησή της προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και να προχωρήσει η υπόθεση, ανάλογα και με την πρόοδο που έχει γίνει από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών…

Στην ατζέντα του Πρωθυπουργού είναι και μία συνάντηση την Τρίτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για μία συνάντηση με έλληνες επιχειρηματίες. Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία και εν προκειμένω με τον ομόλογό του, Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι και την πρόεδρο της Βουλής, Λιντίτα Νικόλα.

Σημαντικη θεωρείται η παρουσία του κ. Φραγκογιάννη, ο οποίος είχε βρεθεί στην περιοχή τον Απρίλιο.

Φωτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

 


Σχολιάστε εδώ