Ν. Παπαθανάσης στο “Π”: Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής μας πολιτικής το επενδυτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ

Ν. Παπαθανάσης στο “Π”: Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής μας πολιτικής το επενδυτικό εργαλείο των ΣΔΙΤ

Του
ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Η Ελλάδα, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, έχει προχωρήσει σε πολλαπλές φιλοεπενδυτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν διαφοροποιήσει το παραγωγικό της μοντέλο και έχουν ενδυναμώσει την οικονομική ευρωστία της και την αναπτυξιακή της προοπτική. Οι σπόροι ανάπτυξης και προόδου που έχει φυτέψει αυτή η κυβέρνηση αποτυπώνονται σε διάφορους οικονομικούς δείκτες και επισφραγίζονται από την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών και ξένων οίκων.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη έκθεση του Economist. Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα τρία τελευταία χρόνια, σημειώνοντας άνοδο 16 θέσεων – την υψηλότερη μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνει η λίστα.

Το αναπτυξιακό άλμα αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, ο οποίος είναι και ο πρώτος τα τελευταία 12 χρόνια που καταρτίζεται εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Σε αυτόν προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης τριπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023.

Βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για συμβάσεις, μακροχρόνιου τύπου στην πλειονότητά τους, μεταξύ ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού φορέα, στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί την κυριότητα του ακινήτου και την ισχυρή εποπτεία της υλοποίησης του έργου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ένα διαφανές συμβατικό πλαίσιο, απολύτως σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου υλοποίηση των έργων αλλά και η έγκαιρη και επιτυχής αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα έργα ΣΔΙΤ χαίρουν θετικής ανταπόκρισης εγχώριων αλλά και διεθνών επενδυτών, γεγονός που διαφάνηκε και κατά την πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου παρουσιάσαμε την πρόοδο των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσαμε τον μηχανισμό ωρίμανσης των έργων και τις καλές πρακτικές του εξωτερικού, τις οποίες υιοθετήσαμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο μοντέλο για την κατασκευή και λειτουργία έργων υψηλών προδιαγραφών. Ένα μοντέλο που καθιστά την πατρίδα μας παράδειγμα προς μίμηση για πολλές χώρες.

Χάρη στις αδιάλειπτες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις σε τομείς που επί χρόνια, πριν από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιβράδυναν κάθε επενδυτική προσπάθεια, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ έχει εγκρίνει την τελευταία τριετία 30 έργα ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης άνω των 4,4 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Μάρτιο του 2023 αναμένουμε να συμβασιοποιηθούν τέσσερα ή πέντε έργα ΣΔΙΤ.

Τα έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη βελτιώνουν τις δημόσιες υποδομές, προάγουν τη βιωσιμότητα και την καινοτομία αλλά και εκσυγχρονίζουν βασικούς τομείς και υπηρεσίες της χώρας. Εκσυγχρονίζεται, για παράδειγμα, ο τομέας της εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας τεσσάρων εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών στις Περιφέρειες Κρήτης, Θράκης, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας αλλά και τεσσάρων σχολικών υποδομών στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα δίνεται έμφαση στη βελτίωση των δημόσιων υποδομών, καθώς μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ προχωρούν τέσσερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου και άλλα οκτώ έργα υποδομών ύδρευσης και άρδευσης σε έξι περιφέρειες της χώρας. Ακόμα, πέντε έργα αφορούν τη δημιουργία οδικών υποδομών, ένα έργο προβλέπει τη δημιουργία μαρίνας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ένα αφορά το Μετρό της Θεσσαλονίκης και άλλα δύο τη δημιουργία υποδομών οδοφωτισμού σε Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο. Τέλος, με τα έργα ΣΔΙΤ προχωρά και η αναβάθμιση των υποδομών της δημόσιας διοίκησης. Στον κατάλογο των έργων εντάσσονται η δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας στις 13 Περιφέρειες της χώρας, η δημιουργία πέντε νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων, η δημιουργία κτιρίου που θα στεγάσει τη Γενική Γραμματεία Υποδομών καθώς και το έργο για την αξιοποίηση της πρώην χαρτοποιίας Λαδόπουλου στη Δυτική Ελλάδα.

Αξιοποιώντας βασικά αναπτυξιακά εργαλεία με πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως οι ΣΔΙΤ, προάγουμε την επιχειρηματικότητα σε περιφερειακό επίπεδο, εκσυγχρονίζουμε και εμπλουτίζουμε τις υποδομές και ενισχύουμε την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών. Με τον τρόπο αυτό συνυπογράφουμε την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη της χώρας με βιώσιμο πρόσημο και μακροπρόθεσμη προοπτική, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Ένα μέλλον στο οποίο οι νέοι άνθρωποι θα επιθυμούν να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους, υπό δυναμικές συνθήκες και με σύγχρονους όρους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ