Η απουσία της αισιοδοξίας και της ομοψυχίας σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης – Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ
Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ
Αντιστράτηγου ΕΑ
Το χαμόγελο, η χαρά, η αισιοδοξία, η ενσυναίσθηση των ανθρώπων, ο σεβασμός, η αγάπη είναι τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να κυριαρχούν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ). Δυστυχώς, όμως, στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ κυριαρχεί ο φθόνος, η προβολή πράξεων βίας, εγκλημάτων και φυσικά ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με το νέο lifestyle, που συνοδεύεται με προβολή ανάξιων προτύπων και συμπεριφορών.
Δύσκολο στην καθημερινότητα να βρεις ευχάριστη είδηση ή αισιόδοξη άποψη για οποιοδήποτε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, εθνικό θέμα, γιατί απλά δεν… πουλά. Ακόμα και εάν υπάρχει θετική άποψη, δεν τολμά κανείς να την εκφράσει, μέσα στην επικρατούσα άποψη των αρνητικών αντιλήψεων. Πολλοί οι οπαδοί των ΜΜΕ και των ΜΚΔ, της λεκτικής επιθετικότητας, που καταστρέφει κάθε είδους επικοινωνία. Η αρνητική κριτική και οι διχαστικές απόψεις στον βωμό των συμφερόντων και του λαϊκισμού, η εγωιστικότητα της απόλυτης ορθότητας της άποψης, ο μηδενισμός των αρχών και των αξιών της υγιούς κοινωνίας, η αναξιοκρατία που βιώνει η νέα γενιά όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, είναι όλα αποτελέσματα του κλίματος της εγγενούς κακοπιστίας και της αρνητικής δεοντολογίας των θεμάτων που επικρατούν στα ΜΜΕ και στα ΜΚΔ.
Επιπλέον, είναι πολλοί αυτοί που εκφράζονται απαξιωτικά και απαισιόδοξα για την Ελλάδα και την Κύπρο μας, με απόψεις μηδενιστικές, σαν να πρόκειται για τριτοκοσμικά κράτη. Λες και Ελλάδα και Κύπρος δεν περιλαμβάνουν θάλασσα και ξηρά σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, από τα Βαλκάνια μέχρι τα σύνορα Ασίας και Αφρικής. Λες και Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι πρωτοπόροι των ιδεών της δημοκρατίας, του αθλητισμού, της διανόησης και των επιστημών. Λες και Ελλάδα και Κύπρος δεν αποτελούν μοναδικότητα στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της διαχρονικής ιστορίας, της Ορθοδοξίας, του πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας. Λες και Ελλάδα και Κύπρος σήμερα δεν είναι περίοπτα κράτη μέσα στην ΕΕ των 27, που έχουν μαζί αθροιστικά ένα ειδικό βάρος που καθορίζει την προοπτική του Ελληνισμού μέσα από τη διεθνοποίηση της ΕΕ.
Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η εκάστοτε εξουσία, παραδοσιακά, να κρύψει συστημικά από όλους μας τις πληροφορίες εκείνες που έχουμε ανάγκη και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες για το πολιτικό κόστος. Η ειδοποιός διαφορά από την οποία κινούνται όλες οι ειδήσεις, οι ενημερώσεις, οι κριτικές των ΜΜΕ κυρίως είναι το πολιτικό κόστος. Και μάλιστα πολλά συστημικά ΜΜΕ προωθούν δηλώσεις εντυπωσιασμού για συνήθη καθημερινά περιστατικά και αναπαράγουν πομπώδεις δηλώσεις κυβερνώντων πολιτικών με κομματική σκοπιμότητα, ώστε να αμβλυνθεί το πολιτικό κόστος της φθοράς της εξουσίας.
Μοναδική διέξοδος τα ΜΚΔ, που ευτυχώς άρχισαν να κυριαρχούν έναντι των ΜΜΕ, και συνεπώς η αντικειμενικότητα, η μοναδικότητα, η αξιοπιστία της είδησης επιβιώνει εξαιτίας της ατομικής ευαισθησίας των πολιτών του διαδικτύου, από όπου ο καθένας μας ανακαλύπτει τη δική του αλήθεια.
Ασφαλώς, μπορεί ο καθένας μας να έχει διαφορετική ιδεολογική άποψη, μπορεί να αποτελούνται Ελλάδα και Κύπρος από χαρακτηριστικά πολυγνωσίας και πολυγνωμίας του υψηλού μορφωτικού επίπεδου των πολιτών, αλλά όταν υπάρχουν κρίσιμες στιγμές, πρέπει να παραμεριστεί κάθε ιδεολογικός δογματισμός και υπέρμετρος εγωισμός μπροστά στο εθνικό συμφέρον και να επικρατεί τουλάχιστον συναίνεση και αισιοδοξία στα εθνικά θέματα.
* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels). Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία (Βαλένθια) ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.