Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς: Είναι ο μπαμπάς μου ο Τσε

Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς: Είναι ο μπαμπάς μου ο Τσε

[Εξομολογήσεις…]

«Ποιος είπε ότι εγώ τον μοιράζομαι; Είναι ο μπαμπάς μου. Ναι, είναι ο δικός μας Τσε, αλλά δεν είναι ο μπαμπάς σου, είναι ο δικός μου».

Η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, η κόρη του Ερνέστο Γκεβάρα, που βρέθηκε στην Αθήνα στην επέτειο του θανάτου του Τσε, γελάει όταν τη ρωτούν πώς είναι για ένα παιδί να μοιράζεται τον πατέρα της με όλον τον κόσμο.

«Για να μιλήσω σοβαρά, καταλάβαμε από πολύ μικρά παιδιά ότι ο Τσε ανήκει σε όλους. Και το είχε κερδίσει ο ίδιος. Δεν μπορούσαμε να τον φυλακίσουμε στη δική μας αγάπη. Έπρεπε να είναι πολύ πιο ελεύθερος. Θυμάμαι ένα κοριτσάκι στην μπριγάδα καφέ Ερνεστίτος στην Κούβα, δεν ήταν πάνω από έξι χρονών. Με πλησίασε και μου είπε, με ύφος, ‘‘εσύ θα θυμώσεις αν εγώ πω ότι ο δικός σου μπαμπάς είναι και δικός μου;’’.

Και είπα όχι, μπορούμε να τον μοιραζόμαστε. Για εμάς είναι από τα ομορφότερα πράγματα να μοιραζόμαστε τον μπαμπά μας. Και να τον αγαπάνε όλοι». Αλήθεια, ο Τσε θα ήταν περήφανος για την Κούβα του σήμερα; «Σε γενικές γραμμές ναι. Σίγουρα θα ασκούσε κριτική σε αρκετά πράγματα, αλλά θα ήταν για να μεταδώσει τη γνώση του. Αν δεν ασκούσε κριτική, ίσως δεν θα μπορούσε να δώσει και λύσεις».

Υπογραφή: Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, Κόρη του Τσε Γκεβάρα


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ