Συνέντευξη με την ζωγράφο Αικατερίνη Πουλιάση – “Ταξιδεύω με χρώματα και λέξεις…”
Η γκαλερί του Black Duck φιλοξένησε την έκθεση ζωγραφικής της Αικατερίνης Πουλιάση με θέμα «Πορεία προς την εξέλιξη», όπου «έκλεισε» την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022.
Με περίπου 25 έργα η ατομική έκθεση της Αικατερίνης Πουλιάση επιχείρησε να αναδείξει στοιχεία, μέσα κι εκδηλώσεις της ανθρώπινης εξέλιξης.
Η Ζωγράφος, Νηπιαγωγός κι Εμψυχώτρια είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη σχετικά με την εντυπωσιακή έκθεση, την σύνδεση μεταξύ ενός εκπαιδευτικού με την ζωγραφική αλλά και τα μελλοντικά εικαστικά της σχέδια και την ευχαριστούμε πολύ.
♦ Στις 29 Νοεμβρίου έκλεισε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση έργων σας, μια ατομική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Πορεία προς την εξέλιξη». Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποια πράγματα σχετικά με την έκθεση;
Πουλιάση: Όταν πριν κάποια χρόνια δημιούργησα το ζωγραφικό μου έργο «Ανέλιξη», αναγνώρισα σε αυτό ψήγματα εξέλιξης στην εικαστική μου εκδήλωση κι έκφραση. Μια ουσιαστικότερη εσωτερική αλλαγή διαφαινόταν επίσης στα έργα που ακολούθησαν στην δημιουργική μου πορεία. Επρόκειτο για μια προσωπική εξέλιξη, που ωστόσο αγκάλιασε θέματα , τα οποία αφορούσαν γενικά την ανθρώπινη εξέλιξη. Αυτή η πορεία λοιπόν με ώθησε να επιλέξω τον συγκεκριμένο τίτλο.
♦ Θα θέλατε στη συνέχεια να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες, σχετικές με την θεματολογία των έργων σας;
Πουλιάση: Στα περίπου 25 έργα, που διανθίζουν αυτή την έκθεση, θα μπορούσε κανείς να διακρίνει κάποιες επιμέρους κατηγορίες θεμάτων. Υπάρχουν έργα που αγγίζουν ανάλαφρες πλευρές της ζωής: στιγμές ξεγνοιασιάς κι ανθρώπινης επικοινωνίας. Επίσης συμμετέχουν έργα που απεικονίζουν την αδιαπραγμάτευτη πορεία της ζωής. Ωστόσο πιο σημαντικά, θα μπορούσαν να θεωρηθούν σε αυτή την πορεία εξέλιξης, στοιχεία που υπάρχουν σε κάποια έργα μου κι αποτελούν προϋπόθεση για την ανθρώπινη εξέλιξη, όπως: η ενδοσκόπηση, ο οραματισμός για το μέλλον, η αναζήτηση φωτός, το ορμέμφυτο(η δύναμη της ορμής), η απελευθέρωση από την ύλη, η ελπίδα που υπερπηδά κάθε εμπόδιο, ακόμη και την απόγνωση. Άλλα έργα μου πάλι τροφοδοτούν την πορεία προς την εξέλιξη με στοιχεία σχετικά με: την αναγνώριση της συμπαντικής ενέργειας, ενδελέχειας κι αρμονίας, το δέος και την πίστη στην ισχύ του θεϊκού στοιχείου.
Ταξιδεύω με χρώματα και λέξεις στον παλμό της μουσικής της ζωής
♦ Πείτε μας λίγα λόγια για τον χώρο που φιλοξενήθηκε η έκθεσή σας;
Πουλιάση: Πρόκειται για τον φιλόξενο και ζεστό υπόγειο χώρο Black duck, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Στον πάνω όροφο παράλληλα υπάρχει ένα όμορφο στέκι, το οποίο επισκέπτεται οποιοσδήποτε θέλει να περάσει μερικές όμορφες στιγμές σε έναν ξεχωριστό αισθητικά χώρο.
♦ Πείτε μας σχετικά με την έκθεσή σας; Την σύνδεση του λόγου με την εικόνα ενός ζωγραφικού έργου
Πουλιάση: Η σύνδεση λόγου με την εικόνα ενός ζωγραφικού έργου ενισχύει την εκφραστική του δύναμη. Σκέφτηκα λοιπόν να συνδέσω την ποιητική συγγραφική μου δράση με τον ζωγραφικό εικαστικό λόγο. Έτσι κάποια από τα έργα της έκθεσης συνοδεύονται από σχετικά ποιήματα, που ενδυναμώνουν την θεματολογία τους.
♦ Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάτι σχετικά με τα μελλοντικά εικαστικά σας σχέδια;
Πουλιάση: Ο κορωνοιός ευνόησε έμμεσα νομίζω αρκετούς καλλιτέχνες, οι οποίοι διατηρώντας αναπόφευκτα απόσταση από την παρουσίαση του έργου τους, μπόρεσαν παράλληλα να βρουν επιπλέον χρόνους κι έτσι πέτυχαν να προωθηθούν δημιουργικά προς τα εμπρός. Ακόμη πιστεύω πως ένας καλλιτέχνης αναζητώντας την εξέλιξη στην τέχνη του, βελτιώνει εν καιρώ και την ποιότητα, αλλά και τους δημιουργικούς ρυθμούς του έργου του. Επομένως βασικό στόχο μου αποτελεί η πραγματοποίηση διαδοχικών ομαδικών, αλλά κυρίως ατομικών εκθέσεων, οι οποίες θα μου προσφέρουν τη δυνατότητα να παρουσιάσω περισσότερο το έργο μου.
♦ Πιστεύετε πώς υπάρχει κάποιος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ιδιότητά σας ως εκπαιδευτικού και την ζωγραφική-συγγραφική σας δράση;
Πουλιάση: Η εργασία μου ως εκπαιδευτικός προσφέρει τυπικά, αλλά κι ουσιαστικά πλεονεκτήματα στην ζωγραφική-συγγραφική μου εξέλιξη. Οι λίγες, αλλά επιφορτισμένες με πολλές ευθύνες, ώρες εργασίας μου, εξασφαλίζουν επιπλέον χρόνους για αυτή την δημιουργική μου δράση. Ουσιαστικά πλεονεκτήματα προκύπτουν από την αγάπη μου για τα παιδιά και την ανάγκη μου να εκμαιεύω σημαντικά στοιχεία δημιουργίας κι αγάπης για την ζωή από αυτά. Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια αναγάγω ως προβληματισμό κι εκδήλωση στις τέχνες την εικόνας και του λόγου. Από την άλλη μου δίνεται η δυνατότητα να χειριστώ γνώσεις κι εργαλεία καλλιτεχνικά και συγγραφικά στην εκπαίδευση των παιδιών.
Λίγα λόγια για την Αικατερίνη Πουλιάση
Σπούδασε Νηπιαγωγός κι Εμψυχώτρια. Εργάστηκε πολλά χρόνια σε διάφορους τομείς, σχετικούς με την εκπαίδευση και διασκέδαση παιδιών. Σήμερα εργάζεται ως νηπιαγωγός στην Δημόσια εκπαίδευση.
Σπούδασε ζωγραφική σε διάφορα εργαστήρια. Από τις πιο σημαντικές ζωγραφικές της σπουδές είναι αυτές που πραγματοποίησε στο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού με δάσκαλο τον Αντώνη Κουρτικάκη. Εκεί διδάχθηκε ιστορία τέχνης και πολιτισμού, καθώς και τεχνικές, όπως: η νωπογραφία-τοιχογραφία, η εγκαυστική, η υδατογραφία, η γλυπτική, το γλασαριστό, το ψηφιδωτό κ.α.
Από τις ατομικές της εκθέσεις ξεχωρίζει αυτή με θέμα την «Διαχρονικότητα της κρίσης».
Ακόμη έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ομαδικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες κι ιδιωτικές συλλογές.
Έχει παρακολουθήσει το Τμήμα δημιουργικής γραφής του ΕΚΕΒΙ (Εθνικού Κέντρου Βιβλίου). Συγγράφει κυρίως ποίηση και κείμενα για παιδιά. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή ” Οδεύοντας προς το φώς ” και το παιδικό βιβλίο ” Ένας άμυαλος χιονάνθρωπος “.
Συνεντεύξεις και κείμενα που αφορούν την συγγραφική αλλά και ζωγραφική της δράση έχουν περιληφθεί σε διάφορα μέσα ενημέρωσης: ραδιόφωνο και κανάλια τηλεοπτικά-διαδικτυακά, έντυπο και διαδικτυακό τύπο.
paron.gr