Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) – Δηλώσεις:

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) – Δηλώσεις:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: …Είναι αδιανόητο για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται συμπεριληπτική να εξωθεί συμπολίτες μας στο περιθώριο και στην εξάρτηση

Τις μαθήτριες και τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων της Αγίας Παρασκευής, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Για την επίσκεψη αυτή, η ΠτΔ έγραψε χαρακτηριστικά:

«Οι αίθουσες του Προεδρικού Μεγάρου, που δέχονται ξανά επισκέψεις σχολείων, πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων, καθώς και άλλων φορέων, άνοιξαν για μαθητές και μαθήτριες από το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων της Αγίας Παρασκευής. Έφηβοι γεμάτοι περιέργεια και ενδιαφέρον περιηγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου, σε μια ξενάγηση που έγινε για πρώτη φορά με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Μέσα από την επαφή με αυτά τα παιδιά, όπως και με τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, διαψεύσθηκαν και πάλι οι προκαταλήψεις γύρω από την ακουστική αναπηρία και αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν πλήρως στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μιλήσαμε για την ανάγκη καθολικής πρόσβασης των κωφών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στις καθυστερήσεις που συνεπάγεται για τους φοιτητές η έλλειψη μέριμνας για το πρόβλημά τους. Η έμφαση με την οποία υπογράμμισαν ότι διεκδικούν μια ζωή στο φως, μια ζωή συμμέτοχη και ισότιμη, δεν θα μπορούσε να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι είναι αδιανόητο για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται συμπεριληπτική να εξωθεί συμπολίτες μας στο περιθώριο και στην εξάρτηση, να τους στερεί, με άλλα λόγια, το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια. Οφείλουμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους, απαλλάσσοντας την από τα εμπόδια που τη δυσχεραίνουν, και προσφέροντάς τους παράλληλα ευκαιρίες μόρφωσης, καλλιέργειας δεξιοτήτων, εργασίας. Ταυτόχρονα, να καταπολεμήσουμε τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, την αμηχανία ή και τον φόβο απέναντί τους, ώστε να εξαλειφθούν κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα ξεπερασμένων εποχών».

Δένδιας για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: H διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία είναι υποχρέωση της Πολιτείας

Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας, σε κείμενο που ανήρτησε στο twitter, έγραψε:

«H διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία & οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία, τη μετακίνηση & όλους τους τομείς, είναι υποχρέωση της Πολιτείας, όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα. Κανείς δεν μένει πίσω», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

 

Β. Κικίλιας: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για τις προσβάσιμες παραλίες

Σε αναγγελία καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τις προσβάσιμες παραλίες προχώρησε μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή της σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία.

Ο υπουργός Τουρισμού υπενθυμίζει ότι στο νόμο του υπουργείου Τουρισμού που ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο στη Βουλή, θεσμοθετήθηκαν το «Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού», με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη προορισμών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. εμποδιζόμενα άτομα, άτομα τρίτης ηλικίας, έγκυοι, παιδιά), αλλά και το «Σήμα Προσβάσιμης Τουριστικής Επιχείρησης» σε τουριστικές επιχειρήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και παρακίνησή τους, ώστε να γίνουν πιο φιλικές, προσβάσιμες και άρα ευκολότερα επισκέψιμες σε άτομα – πολίτες και τουρίστες – με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα.

Η βελτίωση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες, προχωράει μέσα από παρεμβάσεις στις ελληνικές παραλίες, με ημι-μόνιμες υποδομές, όπως ράμπες πρόσβασης στην παραλία, διάδρομοι για πρόσβαση στην όχθη με αναπηρικό αμαξίδιο, εγκαταστάσεις ντους, αποδυτηρίων και τουαλετών, χώροι σκίασης για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων κά. Παρεμβάσεις που θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ολοκληρωμένος τουριστικά προσβάσιμος θαλάσσιος προορισμός.

Τέλος, όπως τονίζει ο κ. Κικίλιας όλοι οι ιστότοποι του ΕΟΤ αναβαθμίζονται προκειμένου να είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε Άτομα με Αναπηρία, ενώ πολύ μεγάλο βάρος δίνει το Υπουργείο Τουρισμού στην ένταξη στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές υπηρεσίες, με την εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών των Σχολών του Υπουργείου Τουρισμού σχετικών θεματικών ενοτήτων.

 

Μ. Βαρβιτσιώτης για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Προσβασιμότητα, ισότητα, χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς

«Στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία γίνεται αυτονόητη η υπενθύμιση των ίσων δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνουν στην καθημερινή τους ζωή», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter.

«Προσβασιμότητα, ισότητα, χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς. Το οφείλουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία», προσθέτει.


Σχολιάστε εδώ