Dugong: Κινδυνεύει η μαγεία των παραμυθιών…

Dugong: Κινδυνεύει η μαγεία των παραμυθιών…

Εξαφανισμένο είδος κηρύχθηκε στην Κίνα ένα θηλαστικό που συγγενεύει με τον τρίχεχο (γνωστό και ως μανάτο) και λέγεται ότι ενέπνευσε αρχαίες ιστορίες για γοργόνες και σειρήνες. Ο λόγος για το dugong.

Μόνο τρία άτομα που ερωτήθηκαν από παράκτιες κοινότητες στην Κίνα ανέφεραν ότι είδαν dugong τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι γνωστό και ως ο πιο ευγενικός γίγαντας του ωκεανού, εξαιτίας της αργής, χαλαρής κίνησής του. Και μάλλον είναι αυτή που το έκανε ευάλωτο στην υπεραλίευση και στα ναυτιλιακά ατυχήματα.
Εξακολουθεί να υπάρχει αλλού στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει παρόμοιες α­πειλές. Ο καθηγητής Σάμιουελ Τέρβεϊ, από τη Zoological Society of London (ZSL), ο οποίος συνέγραψε την ερευνητική μελέτη, δήλωσε στο BBC: «Η πιθανή εξαφάνιση του dugong στην Κίνα είναι μια καταστροφική απώλεια».

Οι επιστήμονες της ZSL και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εξέτασαν όλα τα ιστορικά δεδομένα σχετικά με το πού είχαν βρεθεί προηγουμένως dugongs στην Κίνα. Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν επαληθευμένες θεάσεις από επιστήμονες από το 2000.

Επιπλέον, οι ερευνητές στράφηκαν στους πολίτες και έλαβαν συνεντεύξεις από 788 μέλη της κοινότητας που ζουν σε εκείνες τις παράκτιες περιοχές, για να προσδιορίσουν πότε οι ντόπιοι είχαν δει για τελευταία φορά ένα. Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι δεν είχαν δει κανένα dugong επί 23 χρόνια. Μόνο τρεις άνθρωποι είχαν δει ένα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να κηρύξουν το dugong λειτουργικά εξαφανισμένο, που σημαίνει ότι «δεν είναι πλέον βιώσιμο είδος», όπως εξήγησε στο BBC η Heidi Ma, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη ZSL.

Το dugong είναι ένας μοναδικός χαρακτήρας της θάλασσας. Με βάρος σχεδόν μισό τόνο, είναι το μόνο χορτοφάγο θαλάσσιο θηλαστικό. Παρόμοιο σε εμφάνιση και συμπεριφορά με τον μανάτο, διακρίνεται από την ουρά του, που μοιάζει με εκείνη της φάλαινας. Πιστεύεται ότι χάρη στην ευγενική συμπεριφο­ρά του ενέπνευσε αρχαίες θαλασσινές ιστορίες για γοργόνες.

Τα dugongs χρησιμοποιούν ευαίσθητες τρίχες στο άκρο του ρύγχους τους για να τραφούν με φύκια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: PATRICK LOUISY/ΒΒC

Η σκόνη από τη Σαχάρα βοηθάει να λιώσουν οι παγετώνες

Διαχρονικό πρόβλημα οι ψείρες

Πώς οι αρχαίοι ιοί επηρεάζουν την ανθρώπινη βιολογία


Σχολιάστε εδώ