Άννα Πρωτόπαπα: Μας ωφέλησε η πανδημία…

Άννα Πρωτόπαπα: Μας ωφέλησε η πανδημία…

[Εξομολογήσεις…]

• Να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος

«Συνειδητοποίησα στο ΜΙΤ ότι αγαπούσα την έ­ρευνα αλλά δεν ήμουν έτοιμη να της αφιερωθώ για τα υπόλοιπα χρόνια μου, ήθελα πιο ανοιχτούς ορίζοντες. Έκανα μάστερ, εργάστηκα για λίγα χρόνια σε μεγάλες εταιρείες σε Ευρώπη και Ιαπωνία και επέστρεψα στην Αμερική για να σπουδάσω Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Στάνφορντ. Είχα βρει τον τρόπο να συνδυάσω όλα όσα αγαπούσα.
Εμάς μας ωφέλησε η πανδημία, όσο κι αν ακούγεται παράξενο. Μάθαμε να δουλεύουμε με διαφορετικούς τρόπους, αποκτήσαμε νέες δεξιότητες, γίναμε πιο ευέλικτοι και πιο ανθεκτικοί.
Η απόσταση της επικοινωνίας μέσω zoom καλύφθηκε από την επιθυμία μας να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά και να έχουμε αποτελέσματα σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Σύντομα θα ξεκινήσουμε κλινικές μελέτες για άλλα δύο νέα φάρμακα, για τον καρκίνο του μαστού.
Στον τελικό απολογισμό μου, όταν θα αποσυρθώ, δεν θα βαρύνουν τόσο οι επιτυχίες (αγορές, συγχωνεύσεις, κέρδη) αλλά διαφορετικού είδους επιτεύγματα: πόσων ανθρώπων η ζωή θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο χάρη και στη δική μου συμβολή.
Αυτό το έμαθα μέσα από το πώς λειτουργεί η ίδια η βιοτεχνολογία. Δεν ξέρεις αν ένα πείραμα θα ευοδωθεί, ποιο φάρμακο θα δουλέψει και ποιο όχι. Σημασία έχει το λιθαράκι που βάζεις στην ομαδική προσπάθεια. Στους συνεργάτες μου αναφέρω συχνά την ‘‘Ιθάκη’’ του Καβάφη – Να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις…».

Υπογραφή: Άννα Πρωτόπαπα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Mersana Therapeutics


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ