Με… δύο ταχύτητες η ΝΔ στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση

Με… δύο ταχύτητες η ΝΔ στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση

Στρατηγική… δύο ταχυτήτων πρόκειται να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2023.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα –κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πολιτική ατμόσφαιρα μετά τις εθνικές εκλογές–, η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ειδική έμφαση να δοθεί στις περιφέρειες και στους τρεις μεγάλους δήμους. Από εκεί και πέρα η εμπλοκή της κυβερνητικής παράταξης θα είναι… διακριτική, ενώ ο προσανατολισμός είναι να μη δοθεί χρίσμα σε υποψηφίους μικρότερων δήμων.

Ναι μεν θα στηριχθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά όχι με κραυγαλέο τρόπο, ούτως ώστε να μπορέσουν να τραβήξουν ψηφοφόρους και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Η πάγια άποψη του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι ότι τα πολιτικά συμπεράσματα (και οι εντυπώσεις) εξάγονται από τα αποτελέσματα των εκλογών για τις 13 Περιφέρειες, άντε και τους τρεις μεγάλους Δήμους (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη).

Και εκεί ακριβώς η κυβερνητική παράταξη θα δώσει τη μεγάλη μάχη. Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει σε όλες τις Περιφέρειες, πλην της Κρήτης.

Με τα σημερινά δεδομένα, αλλαγές στα πρόσωπα δεν πρόκειται να υπάρξουν, όλοι οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Με εξαίρεση ίσως τη Ρόδη Κράτσα στο Ιόνιο, η οποία σκέφτεται σοβαρά να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Αδιευκρίνιστο είναι αν στην Κρήτη η Νέα Δημοκρατία θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο και να διεκδικήσει στα ίσια την Περιφέρεια ή θα στηρίξει ως υπερκομματικό τον νυν περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη.

Στους τρεις μεγάλους δήμους η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό παγιωμένη.

Στην Αθήνα θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, ενώ στον Πειραιά, για να «χτυπηθεί» ο νυν δήμαρχος, πρέπει να βρεθεί μια ισχυρή προσωπικότητα με μεγάλη αναγνωρισιμότητα.

Και επιπλέον ένα πρόσωπο διατεθειμένο (αποφασισμένο) να έρθει σε αντιπαράθεση με το κατεστημένο (οικονομικό και άλλο) που στοιχίζεται πίσω από τον νυν δήμαρχο Γ. Μώραλη.

Η μάχη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο πόλεμος, φανερός και μη, που θα δεχθεί από το κατεστημένο της πόλης θα είναι… ανελέητος!

Στη Θεσσαλονίκη θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Κ. Ζέρβας, ενώ από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ενδιαφέρον από αρκετά στελέχη, αλλά όχι πρώτης γραμμής.

Αν και στις προηγούμενες εκλογές ο Κ. Ζέρβας είχε κινηθεί πολύ χαμηλά στον πρώτο γύρο, στον δεύτερο κατάφερε να κερδίσει.

Μετά από μια θητεία στον δημαρχιακό θώκο, είναι βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές θα προσέλθει στις κάλπες αρκετά ενισχυμένος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ