Σύννεφα στις σχέσεις Μητσοτάκη – Δένδια

Σύννεφα στις σχέσεις Μητσοτάκη – Δένδια

-Υποκλοπές και Λιβύη επιβάρυναν κι άλλο το κλίμα

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών, ως αποτέλεσμα μιας αλληλουχίας συμβάντων με «πρωταγωνιστή», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τον Ν. Δένδια.

Οι υποκλοπές, και ειδικότερα η αποκάλυψη ότι μεταξύ των προσώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ήταν και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ήταν το ένα εξ αυτών.

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας είναι έντονα ενοχλημένος με το γεγονός αυτό, καθώς εγείρει θέ­μα εμπιστοσύνης. Πλην όμως απέφυγε να δημοσιοποιήσει την ενόχλησή του, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανότατα κυβερνητική κρίση με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Οι εξηγήσεις από πλευράς κυβέρνησης δεν τον έπεισαν, εξ ου και υπογράμμισε ότι περιμένει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως ακριβώς δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός. Όσα διαδραματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής επίσκεψης του κ. Δένδια στη Λιβύη είναι το δεύτερο ζήτημα που συσσώρευσε βαριά σύννεφα στις σχέσεις των δύο ανδρών. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, τους κάνουν λόγο για ατυχείς χειρισμούς, ενώ θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο είχε προηγηθεί η ενδεδειγμένη προετοιμασία για το συγκεκριμένο ταξίδι.

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία ωστόσο έχει η επισήμανση από στελέχη του Μαξίμου σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός αγνοούσε πλήρως βασικές πτυχές του επίσκεψης του κ. Δένδια στη Λιβύη. Πρόσθεταν δε ότι ήταν η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που ο τελευταίος λειτούργησε εν πλήρει αυτονομία, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Προβληματική η συνεργασία

Αποτελεί κοινό μυστικό στην κυβέρνηση ότι η συνεργασία Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια ήταν εξαρχής προβληματική, η καχυποψία τόσο ως προς την κεντρική ιδέα της εξωτερικής πολιτικής όσο και ως προς τις προσωπικές επιδιώξεις ήταν διάχυτη. Και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκούντως εμφανής.

Η επιμονή του υπουργού Εξωτερικών να διατηρήσει μια σχετική αυτονομία ενόχλησε πολλές φορές το «ιερατείο» του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο επιθυμούσε να είναι εκείνο που θα βάζει τη σφραγίδα του στις διπλωματικές κινήσεις (πρωτοβουλίες) της χώρας.

Στάθηκε δε αιτία για αρκετές παρεξηγήσεις, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού να «απαιτήσουν» την απομάκρυνση του κ. Δένδια από το υπουργείο. Ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μπήκε στον πειρασμό, για πολλούς και διάφορους λόγους. Μια σύγκρουση σε αυτό το επίπεδο θα προκαλούσε κυβερνητική κρίση, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη και την υψηλή δημοφιλία που απολαμβάνει ο υπουργός Εξωτερικών και η οποία εκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας.

Οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ανδρών τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια ήταν σπάνιες, τουλάχιστον αυτές που πραγματοποιήθηκαν κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι συνεννοήσεις για σημαντικά θέματα γίνονταν μέσω τρίτων προσώπων, έτσι αποφεύγονταν οι προσωπικές εντάσεις, αλλά όχι και οι παρεξηγήσεις, ως είθισται, όταν στην επικοινωνία παρεμβαίνουν τρίτα πρόσωπα. Το… μόνιμο παράπονο των ανθρώπων του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι ο κ. Δένδιας ουδέποτε βγήκε μπροστά για να στηρίξει την κυβέρνηση σε κάποιο από τα μείζονος σημασίας ζητήματα. Ο ίδιος ωστόσο θεωρεί ότι ως επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών οφείλει να τηρεί μια πιο υπερκομματική στάση και για το καλό της χώρας να μην εμπλέκεται στις διενέξεις με την αντιπολίτευση, εκτός κι αν πρόκειται για ζήτημα που εντάσσεται στα όρια των αρμοδιοτήτων του.

Αγκάθι, επίσης, και το γεγονός ότι –κατά την άποψη του πρωθυπουργικού επιτελείου– ο κ. Δένδιας απολάμβανε μια ιδιότυπη ασυλία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Βάσει σχεδίου, εικάζω, τα κόμματα της αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα καλλιεργούν (και το συντηρούν) κλίμα πρόωρων εκλογών.

Ερήμην της κυβέρνησης, εννοείται. Στις αρχές του μήνα ήταν η Κουμουνδούρου που διακίνησε φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Κυρ. Μητσοτάκης θα στήσει σίγουρα κάλπες μέσα στον Ιανουάριο. Τις προηγούμενες ημέρες από τη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίστηκαν σίγουροι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν εκτός απροόπτου τον Φεβρουάριο! Τι ακριβώς επιδιώκουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ; Αφενός να εγκλωβίσουν την κυβέρνηση σε έναν φαύλο κύκλο εκλογολογίας και αφετέρου να κάψουν το χαρτί του αιφνιδιασμού του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: documentonews


Σχολιάστε εδώ