Μια ώρα δρό­μος (Από τη γη στο διάστημα με… αυτοκίνητο)

Μια ώρα δρό­μος (Από τη γη στο διάστημα με… αυτοκίνητο)


Συγγραφέας
Γεώργιος Α. Γιαννόπουλος
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ


Το βι­βλίο «Μια ώρα δρό­μος» είναι προ­ϊ­όν πο­λύ­χρο­νης ενα­σχό­λη­σης και προ­βλη­μα­τι­σμού του συγ­γρα­φέα σχε­τι­κά με τη θαυ­μα­στή όσο και ανε­ξή­γη­τη συμ­βα­τό­τη­τα και πα­ραλ­λη­λι­σμό που δι­α­πι­στώ­νε­ται με­τα­ξύ της αν­θρώ­πι­νης συ­μπε­ρι­φο­ράς και των νό­μων της φυ­σι­κής σε πολ­λούς το­μείς της κα­θη­με­ρι­νής μας ζω­ής.
Έχο­ντας ασχο­λη­θεί επαγ­γελ­μα­τι­κά για πά­νω από 40 χρό­νια με την ανά­λυ­ση της αν­θρώ­πι­νης συ­μπε­ρι­φο­ράς στα πλαί­σια και με τα ερ­γα­λεία που πα­ρέ­χει η επι­στή­μη των Με­τα­φο­ρών και Συ­γκοι­νω­νι­ών, ο συγ­γρα­φέ­ας πα­ρα­θέ­τει και τεκ­μη­ρι­ώ­νει συ­γκε­κρι­μέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις συ­σχέ­τι­σης της αν­θρώ­πι­νης συ­μπε­ρι­φο­ράς κα­τά τη δι­α­δι­κα­σία των με­τα­κι­νή­σε­ων, με φυ­σι­κά φαι­νό­με­να και γνω­στούς νό­μους της φυ­σι­κής.
Στη συ­νέ­χεια επε­κτεί­νει τη συ­σχέ­τι­ση αυτή και σε άλ­λες πε­ρι­πτώ­σεις αν­θρώ­πι­νης συ­μπε­ρι­φο­ράς πέ­ραν των κα­θη­με­ρι­νών μας με­τα­κι­νή­σε­ων. Η βα­σι­κή υπό­θε­ση ερ­γα­σί­ας που γί­νε­ται και τε­λι­κό συ­μπέ­ρα­σμα της όλης δι­ε­ρεύ­νη­σης, είναι ότι αφού οι νό­μοι της φύ­σης – όπως αυτοί δι­α­τυ­πώ­νο­νται από τη φυ­σι­κή και άλ­λες θε­τι­κές επι­στή­μες – μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για να πε­ρι­γρά­ψουν, ή δι­και­ο­λο­γή­σουν, ή απλά εκ­φρά­σουν την αν­θρώ­πι­νη συ­μπε­ρι­φο­ρά πρέ­πει να υπάρ­χει μια ευρύ­τε­ρη αιτι­ο­κρα­τι­κή συ­σχέ­τι­ση και υπο­τα­γή του αν­θρώ­που στους φυ­σι­κούς νό­μους η οποία πρέ­πει να ανα­ζη­τη­θεί με βά­ση τις κλασ­σι­κές επι­στη­μο­νι­κές με­θό­δους των θε­τι­κών επι­στη­μών δη­λα­δή την τεκ­μη­ρι­ω­μέ­νη ανά­λυ­ση και το πεί­ρα­μα.
Ένα ση­μα­ντι­κό ση­μείο εν­δι­α­φέ­ρο­ντος αλ­λά και πρό­σθε­το όφε­λος για τον ανα­γνώ­στη, είναι η ύλη του Μέ­ρους ΙΙΙ του βι­βλίου. Πα­ρου­σι­ά­ζο­νται εκεί με συ­στη­μα­τι­κό και εκλα­ϊ­κευ­μέ­νο τρό­πο όλες οι με­γά­λες θε­ω­ρί­ες της φυ­σι­κής των τε­λευ­ταί­ων 200 χρό­νων (Κλασ­σι­κή φυ­σι­κή του Νεύ­τω­να, Θερ­μο­δυ­να­μι­κή, Ηλε­κτρο­μα­γνη­τι­σμός, Γε­νι­κή και Ειδι­κή θε­ω­ρία της Σχε­τι­κό­τη­τας, Κβα­ντο­μη­χα­νι­κή) κα­θώς επί­σης και βα­σι­κά στοι­χεία θε­ω­ρι­ών από τη βι­ο­λο­γία και τα μα­θη­μα­τι­κά. Η πα­ρου­σί­α­ση και σχο­λι­α­σμός των σχε­τι­κών θε­μά­των είναι πά­ντα «από ψη­λά» σε μια προ­σπά­θεια να δι­α­κρί­νε­ται το «σύ­νο­λο» από τα «μέ­ρη», το «δά­σος» από τα «δέ­ντρα» και να προ­βάλ­λε­ται η «συ­νο­λι­κή εικό­να». Απο­κτού­με έτσι τη σω­στή εικό­να και δι­ά­στα­ση σχε­τι­κά με τη θέ­ση μας στο οικο­δό­μη­μα της φύ­σης χω­ρίς να θέ­του­με τον εαυ­τό μας στο κέ­ντρο του…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γι­ώρ­γος Γι­αν­νό­που­λος είναι Πο­λι­τι­κός Μη­χα­νι­κός – Συ­γκοι­νω­νι­ο­λό­γος, δι­δά­κτωρ του Πα­νε­πι­στη­μίου του Λον­δί­νου (Imperial College), ομό­τι­μος κα­θη­γη­τής του Αρι­στο­τε­λείου Πα­νε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ), και αντε­πι­στέλ­λον μέ­λος της Ακα­δη­μί­ας Αθη­νών (έδρα Με­τα­φο­ρών και Συ­γκοι­νω­νι­ών).
Είναι μέ­λος της δι­οι­κού­σης επι­τρο­πής του το­μέα Ενέρ­γει­ας του Επι­στη­μο­νι­κού Συμ­βου­λίου των Ευρω­πα­ϊ­κών Ακα­δη­μι­ών (European Academies Science Advisory Council – EASAC) και μέ­λος της μό­νι­μης Επι­τρο­πής για την Και­νο­το­μία του Αμε­ρι­κα­νι­κού Transportation Research Board. Την τε­λευ­ταία δε­κα­ε­τία κα­τέ­χει δι­ά­φο­ρες θέ­σεις συμ­βού­λου ή επι­σκέ­πτη κα­θη­γη­τή σε με­γά­λα πα­νε­πι­στή­μια της Κί­νας (Beijing Jiaotong του Πε­κί­νου, Chang’an University του Xian, και Ningbo University of Technology).
Έχει δη­μο­σι­εύ­σει πά­νω από 250 επι­στη­μο­νι­κές ερ­γα­σί­ες, μο­νο­γρα­φί­ες και άρ­θρα και έχει συγ­γρά­ψει 17 βι­βλία εκ των οποί­ων 4 στην Αγ­γλι­κή.
Είναι ο ιδρυ­τής και Δ/ντής για 16 χρό­νια του Ιν­στι­τού­του Βι­ώ­σι­μης Ανά­πτυ­ξης και Δι­κτύ­ων Με­τα­φο­ρών (ΙΜΕΤ) του Εθνι­κού Κέ­ντρου Έρευ­νας και Τε­χνο­λο­γι­κής Ανά­πτυ­ξης (ΕΚΕ­ΤΑ) στο οποίο ήταν αντι­πρό­ε­δρος για μια δε­κα­ε­τία και πρό­ε­δρος τη δι­ε­τία 2010 – 2012. Ήταν επί­σης πρό­ε­δρος για μια εξα­ε­τία της Επι­τρο­πής Δι­ε­θνούς Συ­νερ­γα­σί­ας του Αμε­ρι­κα­νι­κού Transportation Research Board, πρό­ε­δρος για μια εξα­ε­τία της Ευρω­πα­ϊ­κής Δι­ά­σκε­ψης Ιν­στι­τού­των Με­τα­φο­ρών (European Conference of Transport Research Institutes), πρό­ε­δρος της Συμ­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας Με­τα­φο­ρών (Transport Advisory Group) της Ευρω­πα­ϊ­κής Επι­τρο­πής και πρό­ε­δρος ή μέ­λος δε­κά­δων άλ­λων Επι­τρο­πών και ομά­δων ερ­γα­σί­ας στην Ελ­λά­δα και το εξω­τε­ρι­κό.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Κατηγορία: ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΔΟΚΙΜΙΑ-ΜΕΛΕΤΕΣ
ISBN 9786182042083


Σχολιάστε εδώ