Ιατρική πριν από τον Ιπποκράτη

Ιατρική πριν από τον Ιπποκράτη

Ο σκελετός ενός νεαρού ενήλικα, ηλικίας 31.000 ετών, που βρέθηκε σε μια σπηλιά στην Ινδονησία, από τον οποίο λείπει μέρος του αριστερού ποδιού, αποτελεί την παλαιότερη ένδειξη α­κρωτηριασμού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η ανακάλυψη θέτει σε αμφισβήτηση την κυρίαρχη έως τώρα αντίληψη ότι τέτοιες ιατρικές πρακτικές α­ναδύθηκαν πολύ πιο πρόσφατα, σχεδόν παράλληλα με την εμφάνιση της γεωργίας, πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο ακρωτηριασμός έγινε όταν το άτομο ήταν παιδί και ότι ο ασθενής συνέχισε να ζει για χρόνια ως ακρωτηριασμένος. Η προϊστορική αυτή χειρουργική επέμβαση υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έ­καναν ιατρικές προόδους πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature». «Ερευνητές που εξερευνούσαν μια σπηλιά στο Βόρνεο, σε μια περιοχή τροπικού δάσους, γνωστή για την ύπαρξη μερικών εκ των παλαιοτέρων βραχογραφιών στον κόσμο, εντόπισαν τον τά­φο,» είπε ο Tιμ Μαλόνεϊ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Griffith της Αυστραλίας και ε­πικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οστά των ποδιών δεν έλειπαν από τον τάφο και ότι δεν χάθηκαν σε ατύχημα, αλλά αφαιρέθηκαν προσεκτικά.
«Το εναπομείναν οστό του ποδιού φέρει μια καθα­ρή, λοξή τομή που επουλώθηκε», είπε ο Mαλόνεϊ. Δεν υπήρχαν ενδείξεις μόλυνσης, κάτι που θα ήταν αναμενόμενο αν το παιδί είχε δεχθεί δάγκωμα στο πόδι του από κάποιο πλάσμα, όπως, π.χ., ένας κροκόδειλος. Επίσης δεν υπήρχαν ενδείξεις κατάγματος, κάτι που θα ήταν αναμενόμενο αν το πόδι είχε σπάσει σε ένα ατύχημα.

«Το νεαρό άτομο φαίνεται να έζησε για περίπου έξι έως εννέα χρόνια μετά την απώλεια του άκρου και τελικά πέθανε από άγνωστα αίτια ως ενήλικας», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η ανάγκη για επιβίωση πάντα έδινε λύσεις στα προβλήματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Πώς οι αρχαίοι ιοί επηρεάζουν την ανθρώπινη βιολογία

Η επιστροφή των σαλαχιών μάντα στον πλανήτη

Και μετά απορούμε για τις καταστροφές που συμβαίνουν γύρω μας…


Σχολιάστε εδώ