Αλ. Τσίπρας: Μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ

Αλ. Τσίπρας: Μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ

Μετωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «υποκρισία», «δογματισμό» και «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ.

«Το σημερινό νομοσχέδιο αποδεικνύει τη βαθιά δογματική και ιδεοληπτική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πάγια κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε «τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» της παρά το μάθημα της πανδημίας για «τον ρόλο του κράτους και ειδικά του δημοσίου συστήματος υγείας», σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο που «αναθεώρησαν».

Σημεία ομιλίας:

– Αντί για νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία φτιάχνετε ιδιωτικό ΕΣΥ, αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς

– Συνεχίζετε την οριστική διάλυση του ΕΣΥ που είχατε σχεδιάσει πριν την πανδημία, δεν πήρατε χαμπάρι τίποτα

– Βάζετε στα δημόσια νοσοκομεία τους κερδοσκόπους της υγείας και εμπόρους της ζωής

– Δεν υπάρχει ασφάλεια όταν οι πολίτες είναι μόνοι τους χωρίς αξιοπρέπεια σε μία δοκιμασία της υγείας τους

– Δικαιοσύνη παντού σημαίνει δικαιοσύνη και στην Υγεία όλων

– Δέσμευση ριζικής ανασυγκρότησης και ενίσχυσης του ΕΣΥ από μία προοδευτική κυβέρνηση

Το 1983, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη στήριξη της Αριστεράς προωθούσε την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση, η παράταξη της ΝΔ μιλούσε για «σοβιετικού τύπου Σύστημα Υγείας» και καταψήφιζε. Ακριβώς τα ίδια έλεγαν και σε εμάς, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν παρά τη δημοσιονομική ασφυξία προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμια φροντίδας με τη δημιουργία των 128 ΤΟΜΥ.
Πέρασε μια ολόκληρη πανδημία από πάνω μας, ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που έκανε όλο το πλανήτη να αναθεωρήσει πλήρως τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για το ρόλο του κράτους -και ειδικότερα για το ρόλο των δημόσιων συστημάτων Υγείας- αλλά η ΝΔ δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα. Τα ίδια επιχειρήματα το 1983, το 1993, το 2018, το 2022. Οι ίδιες ιδεοληψίες.
Με όσα κάνει στη δημόσια Υγεία, αμφισβητεί έμπρακτα το πιο στοιχειώδες δικαίωμα του ανθρώπου: Το δικαίωμα στη ζωή. Το δικαίωμα να παρέχει το κράτος σε κάθε άνθρωπο -οποιασδήποτε κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης- όλα τα μέσα για πρόληψη και θεραπεία. Όλα τα μέσα για να μείνει στη ζωή.
Δεν νοιάζονται όμως για τους πολλούς. Αυτή η αλήθεια αναβλύζει από κάθε πόρο της πολιτικής τους.
Αν έχεις λεφτά θα μορφωθείς.
Αν έχεις μέσο θα βολευτείς.
Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς.
Αυτές οι παγερές αρχές κρύβονται πίσω από όλα τα έργα και τα λόγια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Μισούν οτιδήποτε δημόσιο και αγαπούν παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Μισούν κάθε δομή κοινωνικής προστασίας και αγαπούν παράφορα κάθε λογής κερδοσκόπους.
Κερδοσκόπους της υγείας.
Εμπόρους της ζωής.
Ήταν μοιραίο που η Ελλάδα ξεπέρασε σε νεκρούς ανά εκατομμύριο τη Βραζιλία του ακροδεξιού Μπολσονάρο;
Χρωστάτε 35.000 εξηγήσεις, σε 35.000 οικογένειες.
Και εδώ δεν μπορείτε να επικαλεστείτε το «απόρρητο για εθνικούς λόγους». Εδώ πρέπει να δώσετε μια απάντηση.
Η σύγχρονη ιατρική δε βασίζεται στον «καλό γιατρό», όπως γινόταν το 1950 – 1970, αλλά στις καλές ομάδες γιατρών και νοσηλευτών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων που συνεργάζονται και δεν αλληλοεξοντώνονται για να κυνηγήσουν τον «πελάτη» ή το φακελάκι. Εκεί είναι η διαφορά μας.
Χρειαζόμαστε ισχυρά Δημόσια Συστήματα Υγείας. Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Με την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός και/ή εκτός ΕΣΥ, η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει το ακριβώς αντίθετο. Γυρνάει την ιατρική στη χώρα μας στην εποχή του 1950.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πολύ σύντομα θα μπει και αυτό στο ντουλάπι της ιστορίας.
Όταν μια νέα προοδευτική πλειοψηφία καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, η παράταξη της ΝΔ είχε αντιταχθεί στην πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για τη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια, ενώ επίσης «είχε επιχειρήσει ξανά πριν 30 χρόνια την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης».


Σχολιάστε εδώ