Μια «Κιβωτός» που βυθίζεται στον βούρκο και παρασύρει ακόμη και την Εκκλησία…

Μια «Κιβωτός» που βυθίζεται στον βούρκο και παρασύρει ακόμη και την Εκκλησία…

-Είναι πια πολύ αργά για… «απεταξάμην»! 

Ήταν το μακρινό 2006 όταν στο σπίτι του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, στη Φιλοθέη, η βραδινή συζήτηση στο δείπνο με ένα κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο που είχε περάσει από την Αυτοδιοίκηση και δύο ακόμα εκκλησιαστικούς παράγοντες έφτασε στην οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου».

Ο επικεφαλής της οργάνωσης π. Αντώνης Παπανικολάου χάραζε τη δική του πορεία με σειρά δράσεων.

Για κάποιον λόγο, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί σήμερα, το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου έγινε πολύ αυστηρό και είπε στον εκκλησιαστικό σύμβουλό του:

«Σας έχω πει, δεν θέλω κοινωνική δράση στην πλάτη της Εκκλησίας. Θέλω τα πάντα να γίνονται με ευθύνη της επίσημης Εκκλησίας για τον κόσμο».

Κανείς από τους παρισταμένους τότε δεν εκτίμησε τον λόγο της δυσφορίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.

Τα σημερινά γεγονότα όμως δίνουν στην υπόθεση της «Κιβωτού» τη δική τους, ξεχωριστή διάσταση από τότε.

Λίγο αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος ασθένησε και τα πάντα πάγωσαν.

Ήταν κοινό μυστικό από τότε στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι ο π. Αντώνιος κινούνταν αυτόνομα, αρνούμενος κάθε σχέση και εποπτεία της Εκκλησίας, όντας όμως ιερέας στις τάξεις της.

Από την πρώτη στιγμή «πάντρευε» με έναν περίτεχνο τρόπο το ράσο με το «οικογενειακό δημιούργημα», την «Κιβωτό του Κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρη κρατική πηγή, ο οικονομικός έλεγχος της «Κιβωτού» έδειξε ότι την περίοδο 2017 – 2021 οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ.

Η οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά την ώρα που η «Κιβωτός» στο site της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών, όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών, και ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν.

Τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας έδειξαν πως πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή να κατέχει το 50% και το υπόλοιπο 50% να είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του π. Αντωνίου.

Μάλιστα οι δύο αυτές γυναίκες ήταν και οι μόνες που μπορούσαν να παρέμβουν στους λογαριασμούς της «Κιβωτού»!

Στο site της Κιβωτού αναγράφεται ότι «είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που, με τη συνεισφορά των Εισαγγελικών Αρχών, στηρίζει το παιδί από τη βρεφική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωσή του, προσφέροντας στέγη, τροφή και εκπαίδευση».

Πιο κάτω αναφέρεται στην εκκίνηση:

«Όλα ξεκίνησαν από τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα το μπάσκετ! Η ‘‘Κιβωτός του Κόσμου’’ είναι μια πρωτοβουλία του π. Αντώνιου, που αγάπησε το μπάσκετ από μικρή ηλικία και ως κληρικός πια το μετέτρεψε σε έναυσμα για να έρθει κοντά στα παιδιά της γειτονιάς του, που είχαν χάσει ‘‘τον δρόμο’’ τους λόγω ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών».

Ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει ότι μέσα από το μπάσκετ διδάσκει την αξιοπρέπεια. Αισίως, και μετά από την πολύτιμη συνεισφορά των Θοδωρή και Κώστα Παπαλουκά, το 2016 συστήθηκε ο Αθλητικός Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης «Κιβωτός του Κόσμου», ο οποίος συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ, στο Δ’ όμιλο της Δ’ κατηγορίας.

Για τις δομές της το site αναφέρει: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσει κανείς την ‘‘Κιβωτό του Κόσμου’’.

Υπάρχουν δομές σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Βόλο, Χίο, Κόνιτσα κ.ά.) που φιλοξενούν 200 παιδιά.

Το πιο απλό μέσο να στηρίξει κανείς τον σκοπό μας είναι με τρόφιμα, είδη ρουχισμού, σχολικά είδη και αναλώσιμα.

Επίσης, σημαντική βοήθεια για μας αποτελεί η πληρωμή ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ (για παράδειγμα ηλεκτρικό ή νερό) σε μηνιαία ή ετήσια βάση, η πληρωμή του μισθού ενός παιδαγωγού, ενός κοινωνικού λειτουργού ή ενός ψυχολόγου.

Άλλες ανάγκες σε διάφορες δομές της ‘‘Κιβωτού του Κόσμου’’ ανά την Ελλάδα συνοψίζονται σε:

• πετρέλαιο θέρμανσης,
• βενζίνη για μετακινήσεις,
• υλικά και εργασίες συντήρησης
• φυτά και σπόρους».

Απίστευτες οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως!

Όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία ενός νεαρού, 19 ετών σήμερα, για σεξουαλική κακοποίηση από υπάλληλο σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» πριν από μερικά χρόνια, όταν ήταν φιλοξενούμενος της δομής.

Τα περιστατικά αυτά ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται σε βάρος του πριν από δύο χρόνια, όπως καταγγέλλει.

Τρεις νέοι άνθρωποι, ένας άνδρας 27 ετών, μία 20χρονη κοπέλα και μία νεαρή η οποία βρισκόταν σε δομή στη Χίο μιλούν για τιμωρίες, φόβο, παιδική εργασία, έλλειψη φαγητού και φροντίδας, ξύλο, απομόνωση από την οικογένεια και σεξουαλική παρενόχληση και αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο 27χρονος και η κοπέλα από τη δομή της Χίου περιγράφουν επίσης πως αναγκάζονταν τα παιδιά να λένε ψέματα στους δημοσιογράφους, όταν πήγαιναν στις δομές, και αν δεν το έκαναν, τους περίμενε τιμωρία.

Ο εφιάλτης που περιέγραψε ο πρώην τρόφιμος σε δομές της «Κιβωτού» άρχισε από τα 15 του χρόνια και πίσω από τις αναφορές κρύβεται πρόσωπο το οποίο εργάζεται στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση.

Όπως υποστήριξε, ο συγκεκριμένος άνδρας τον έπεισε να μετακινηθεί από την Αθήνα σε δομές τις επαρχίας με το πρόσχημα της δήθεν οικονομικής στήριξης.

Εκεί άρχισε να ασελγεί σε βάρος του και να του συμπεριφέρεται με υποτιμητικό τρόπο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο 19χρονος σήμερα νεαρός, ο καταγγελλόμενος τον εκβίαζε απειλώντας τον ότι αν μιλούσε, θα έκοβε τις παροχές του οργανισμού στα μέλη της οικογένειάς του.

Ένας πρώην υπάλληλος της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Βόλο είχε ήδη καταγγείλει επώνυμα από τον Αύγουστο ξυλοδαρμούς ανηλίκων, ανεβάζοντας κατόπιν την καταγγελία του και στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο λόγος για τον πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Χ. Χ., ο οποίος στις 3 Αυγούστου ανέφερε ότι τρία παιδιά έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος από στέλεχος του οργανισμού.

Όταν ενημέρωσαν τον αθλητή, ο οποίος εργαζόταν στη δομή, εκείνος απευθύνθηκε στις Αρχές.

Ο ίδιος ο π. Αντώνιος αποδίδει τα λεγόμενα σε εκδικητική συμπεριφορά, υπονοώντας πολιτικά και θρησκευτικά κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες.

Αν ο Μακαριστός Χριστόδουλος είχε διαβλέψει το 2006 κάτι που δεν του άρεσε, προκαλούν εντύπωση οι δηλώσεις της αρμόδιας υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου, που είπε πως «δεν είχε φτάσει κάτι στα αυτιά μας, αν είχε φτάσει, θα είχαμε κινηθεί άμεσα».

Κατά το παρελθόν βέβαια είχε πει ότι είχε η ίδια «εικόνα» για όλα τα ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά.

Ήταν όμως η «Κιβωτός», που γιγαντώθηκε σταδιακά και από μια ταπεινή εστία στον Κολωνό απέκτησε δομές στην Καλαμάτα, στον Βόλο, στη Χίο, στην Πωγωνιανή, ό,τι έλεγε η ίδια πως είναι, δηλαδή ένας «εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού»;

Ακριβώς αυτή η γιγάντωση είναι το τεράστιο ερωτηματικό.

Η κοινωνία, που ευαισθητοποιείται και ενισχύει διαχρονικά την «Κιβωτό», συχνά από το υστέρημά της, δεν μπορούσε να ξέρει αυτό που γνωστοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ότι ο «κληρικός Αντώνιος Παπανικολάου ουδέποτε δέχθηκε να θέσει τις δομές της ΜΚΟ υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο».

Αν η Εκκλησία της Ελλάδος όμως και ο Αρχιεπίσκοπος είχαν διαβάσει αυτό που έγραφε ο π. Αντώνιος στο site της κιβωτού («Η Κιβωτός είναι σχέδιο Θεού το οποίο προϋπήρχε…

Ο Θεός έχει ευλογήσει αυτό το έργο και με τη βοήθειά Του συνεχίζουμε») θα τον είχε ρωτήσει για να εξηγήσει τι εννοεί…

Τώρα ίσως είναι αργά για δικαιολογίες και «απεταξάμην»…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ