Let’s Export Greece: Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές ελαιολάδου και φουντουκιών από την Τουρκία το 2022

Let’s Export Greece: Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές ελαιολάδου και φουντουκιών από την Τουρκία το 2022

Οι εξαγωγές φουντουκιών από την Τουρκία σε 10 μήνες του τρέχοντος έτους απέφεραν στη χώρα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ  Οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τουρκίας την περίοδο 2021-2022 αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο και έφθασαν τα 201,687 εκατομμύρια δολάρια (3,75 τρισεκατομμύρια TL), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Η χώρα συνέχισε τις συναλλαγές της με περισσότερες από 120 χώρες την περίοδο εξαγωγής ελαιολάδου 2021- 2022, η οποία ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου, διαβάζουμε στο Let’s Export Greece.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν από 44.000 τόνους σε 58.000 τόνους με αύξηση 32% σε ποσότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν και αυξήθηκαν κατά 50% σε αξία από 134,877 εκατ. δολάρια σε 201,687 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εξαγωγέων Αιγαίου (ΕΤΕπ). έδειξε.

Η χώρα με τις υψηλότερες εισαγωγές ελαιολάδου από την Τουρκία ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 75 εκατομμύρια δολάρια. Τις ΗΠΑ ακολούθησαν η Ισπανία με 24 εκατομμύρια δολάρια, η Ιαπωνία με 17 εκατομμύρια δολάρια, η Σαουδική Αραβία με 10 εκατομμύρια δολάρια και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) με 5 εκατομμύρια δολάρια. Ο επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ελιάς και Ελαιόλαδου Αιγαίου, Νταβούτ Ερ, δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ότι η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία στις εξαγωγές ελαιολάδου. Εκφράζοντας ότι οι εξαγωγές συσκευασμένου ελαιολάδου ανήλθαν σε 107 εκατομμύρια δολάρια, ο Er είπε: «Στείλαμε το 53% των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου μας ως συσκευασμένο. Αυτή τη σεζόν, ο κλάδος του ελαιολάδου μας έφτασε στα υψηλότερα νούμερα στην ιστορία του, αφήσαμε πίσω μας μια επιτυχημένη σεζόν». Ο Er δήλωσε ότι έθεσαν στόχο 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγωγές ελιάς, ελαιολάδου και πυρηνελαίου για την επόμενη σεζόν. Επισημαίνοντας ότι η απόδοση είναι χαμηλή στην Ισπανία, η οποία κυριαρχεί στον κλάδο, ο Ερ είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται το τουρκικό ελαιόλαδο, επομένως πρέπει να επικεντρωθεί σε εναλλακτικές αγορές».

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων Akhisar, Alper Alhat, δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει ιστορικά υψηλή απόδοση σε ελιά και ελαιόλαδο φέτος. Δηλώνοντας ότι υπάρχουν 14 εκατομμύρια ελαιόδεντρα μόνο στο Akhisar, μια περιοχή της δυτικής επαρχίας Manisa της Τουρκίας, ο Alhat είπε: «Ξεκινήσαμε τη νέα σεζόν για να παράγουμε το καλύτερο ποιοτικό ελαιόλαδο στη χώρα με συγκομιδή περίπου 40.000 τόνων ελαιολάδου και 67 επιχειρήσεις ελιάς και ελαιολάδου». «Οι θετικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά αντικατοπτρίστηκαν θετικά και στις εξαγωγές», είπε ο Αλχάτ, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου είναι υπέρ της Τουρκίας.

Οι εξαγωγές φουντουκιών από την Τουρκία το 2022 θα ξεπεράσουν τις περσινές εξαγωγές κατά 65 χιλιάδες τόνους

Οι εξαγωγές φουντουκιών από την Τουρκία σε 10 μήνες του τρέχοντος έτους απέφεραν στη χώρα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα φουντούκια καλλιεργούνται σε 13 επαρχίες της χώρας: Τραπεζούντα, Ordu, Giresun, Duzce, Sakarya, Zonguldak, Artvin, Bartin, Kocaeli, Sinop, Gumushkhan, Kastamonu και Rize. Ο μεγαλύτερος όγκος παράγεται στην επαρχία Ordu στη λωρίδα της Μαύρης Θάλασσας της Ανατολίας.

Οι εξαγωγές τουρκικών φουντουκιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανήλθαν σε 239 934 τόνους σε είδος και περίπου 1,326 δισεκατομμύρια δολάρια σε νομισματικούς όρους. Η Τουρκία εξήγαγε φουντούκια σε 129 χώρες και ελεύθερες ζώνες τους πρώτους 10 μήνες, με υψηλούς όγκους προμήθειες στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ο όγκος των εξαγωγών φουντουκιών ανήλθε σε περίπου 700.000 τόνους πέρυσι, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 οι εξαγωγές αναμένεται να είναι στα επίπεδα των 765.000 τόνων.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Φουντουκιών Σεμπαχατίν Αρσλαντούρκ δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι τα φουντούκια παράγονται σε 13 επαρχίες σε 725.000 εκτάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ετήσιο εισόδημα του κλάδου είναι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. «Στόχος μας είναι να φτάσουμε τουλάχιστον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι πολύ εύκολο να το πετύχουμε αν αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την ποιότητα των προϊόντων», είπε ο Arslanturk. Σύμφωνα με τον Arslanturk, στόχος δεν είναι μόνο η αύξηση της παραγωγής αλλά και των εξαγωγών. «Σκοπεύουμε να αυξήσουμε την παραγωγή από 700.000 τόνους σε 1 εκατομμύριο τόνους τα επόμενα 5-10 χρόνια. Επιπλέον, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές. Στο αρχικό στάδιο, σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τα έσοδα από τις εξαγωγές σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια να φτάσουμε στο επίπεδο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», είπε.

 

 


Σχολιάστε εδώ