Δύο νέα είδη σκορπιών στην Ελλάδα
Στα 34 γνωστά είδη σκορπιών που ζουν στη χώρα μας προστέθηκαν δύο νέα. Τα καινούργια αυτά είδη είναι ενδημικά και ζουν αποκλειστικά και μόνο σε δύο ελληνικά νησιά: Τη Σκύρο και την Άνδρο.
Η σχετική ανακάλυψη κρίνεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τους επιστήμονες, όπως ανέφερε ο καθηγητής Άρης Παρμακέλης, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας και μέλος της επιστημονικής ομάδας που για δεκαετίες τώρα μελετά τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας:
«Η ανακάλυψη των νέων ειδών δημιουργεί μια αίσθηση ανακούφισης και προκαλεί την αισιόδοξη άποψη ότι ίσως τελικά προλαβαίνουμε να πάρουμε μέτρα σχετικά με το δίδυμο της κρίσης κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας, μιας και η ζωή, με την ευρηματικότητά της, συνεχίζει να αντιστέκεται στον παραλογισμό μας». Ειδικότερα, η σχετική δημοσίευση έγινε από διεθνή επιστημονική ομάδα, με τη συμμετοχή επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Τα δύο νέα είδη σκορπιών ανήκουν στο γένος Euscorpius της οικογένειας Euscorpiidae, μίας εκ των τριών οικογενειών σκορπιών που εξαπλώνονται στην Ελλάδα. Όπως έγινε γνωστό, τα νέα είδη ονομάστηκαν προς τιμήν των επιστημόνων που συνέλεξαν τους σκορπιούς στην Άνδρο και τη Σκύρο.
Euscorpius Simaiakisi προς τιμήν του διδάκτορα κ. Σημαιάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Euscorpius Τriantisi προς τιμήν του αναπληρωτή καθηγητή και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Τριάντη.
Ο καθηγητής Παρμακέλης και η δρ Ιάσμη Στάθη, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό να ενισχυθεί περαιτέρω η έρευνα στη βιοποικιλότητα μέσα από χρηματοδοτήσεις εθνικών και ευρωπαϊκών δράσεων. Κατά τον τρόπο αυτό θα αναδειχθούν τα πρότυπα εξάπλωσης της βιοποικιλότητας στη χώρα μας και θα μπορέσουν να σχεδιαστούν δράσεις διαχειριστικές και αναπτυξιακές που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τόσο την κλιματική κρίση όσο και την προστασία της βιοποικιλότητας, που αποτελεί ευρωπαϊκή και εθνική υποχρέωση.
Εντυπωσιακό, μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι η έρευνα έχει αποκαλύψει δεκάδες νέα είδη σκορπιών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, μιας και δέκα χρόνια πριν μόνο οκτώ είδη ήταν γνωστά».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ
Και μετά απορούμε για τις καταστροφές που συμβαίνουν γύρω μας…