Δεν βρίσκουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους – Πίσω από τις ελλείψεις κρύβονται συμφέροντα

Δεν βρίσκουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους – Πίσω από τις ελλείψεις κρύβονται συμφέροντα

Καθυστερεί η θεραπεία τους

Περίπου 400 φάρμακα για τη θεραπεία σημαντικών παθήσεων απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να αναγκάζονται να διακόπτουν ή να αλλάζουν τη θεραπεία τους, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους. Οι ελλείψεις αφορούν αναντικατάστατα φάρμακα, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά.

Το ζήτημα δεν είναι σημερινό αλλά χρόνιο και όχι μόνο δεν λύνεται αλλά και επιδεινώνεται, ταλαιπωρώντας χιλιάδες ασθενείς.

Εδώ και χρόνια, δεν μπόρεσαν να το ελέγξουν τόσοι υπουργοί, από διαφορετικές κυβερνήσεις, προφανώς γιατί κρύβονται μεγάλα συμφέροντα.

Το πρόβλημα έφερε στην επικαιρότητα στα μέσα Ιουλίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας:

«Σπάνια μια συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν. Κατά το διάστημα της αναμονής, πολλοί από τους ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν δίχως τη φαρμακευτική αγωγή τους, διότι για ένα φάρμακο που είναι σε έλλειψη δεν υπάρχει πάντα κάποιο άλλο με το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί, ή αναγκάζονται να επισκεφθούν εκ νέου τον γιατρό τους για να την αλλάξουν».

Αρκετός θόρυβος προκλήθηκε από την καταγγελία αυτή, με συσκέψεις επί συσκέψεων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά –όπως δείχνει η πραγματικότητα– χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έτσι, τον Οκτώβριο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανακίνησε το θέμα, αναφέροντας:

«Η Πολιτεία, δυστυχώς, παρ’ όλες τις επανειλημμένες αναφορές μας, δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια. Οι φαρμακοποιοί κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσουν την αγωγή για τους ασθενείς τους, όμως δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά».

Και κάλεσε «για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, που είναι αρμόδιοι για τον ομαλό εφοδιασμό των ασθενών με φάρμακα, να πάρουν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Επίσης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει:

«Οι ελλείψεις είναι ένα εξέχον ζήτημα Δημόσιας Υγείας και το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας του Φαρμακείου».

Πριν από μερικές ημέρες, το θέμα πήγε και στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στις παράλληλες εξαγωγές που γίνονται στα φάρμακα αυτά –λόγω της χαμηλής τιμής τους στην Ελλάδα–, τις οποίες το υπουργείο προσπαθεί να ελέγξει με συνεχείς απαγορεύσεις και επικαιροποιήσεις της λίστας, καθώς και με τις εισαγωγές που γίνονται μέσω ΙΦΕΤ.

Ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει «πέντε πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και, σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρείες».

Με το σταγονόμετρο δίνουν τα φάρμακα!

Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που δημιουργούνται με στόχο να «μαζεύουν» φθηνά φάρμακα από τα φαρμακεία και στη συνέχεια να τα εξάγουν για πώληση σε άλλες χώρες, όπου έχουν ακριβότερη τιμή, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη από τη διαφορά της τιμής.

Όταν ανακαλύπτεται η δραστηριότητά τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και επιβάλλονται πρόστιμα, με κλείσιμο πολλές φορές και της εταιρείας, ανοίγουν νέα μορφή εταιρείας, με άλλη επωνυμία, και συνεχίζουν το έργο τους.

Κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες, όταν το προϊόν τους έχει χαμηλή τιμή στην Ελλάδα, κάνουν εισαγωγή με το σταγονόμετρο, γιατί δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον και δεν θέλουν να δεσμεύσουν σε στοκ μεγαλύτερες ποσότητες.

Δεν υπάρχει, όμως, νομικό πλαίσιο το οποίο να καθορίζει την ποσότητα που πρέπει να εισάγουν υποχρεωτικά οι φαρμακευτικές εταιρείες από το κάθε προϊόν.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε δίλημμα, γιατί για να μειωθούν οι ελλείψεις στα φαρμακεία θα πρέπει να δώσει γενναίες αυξήσεις σε κάποια φάρμακα, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα ζημιωθεί ο ΕΟΠΥΥ.

Το πώς θα λύσει, λοιπόν, ο υπουργός τον «γόρδιο δεσμό» και ποιους ακόμη εχθρούς θα φορτωθεί στην πλάτη του αναμένεται να το δούμε σύντομα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: pixabay


Σχολιάστε εδώ