Τόνια Αντωνίου στο “Π”: Το «Predator» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Τόνια Αντωνίου στο “Π”: Το «Predator» της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Της
ΤΟΝΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νοτίου Τομέα (Β3’) Αθήνας


Η λέξη «Predator», που σημαίνει «αρπακτικό», ήταν η ονομασία που δόθηκε στο κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων από την εταιρεία που το δημιούργησε. Αυτό το «αρπακτικό», το οποίο εξέθρεψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα γραφεία της ΕΥΠ, δεν είναι όμως και το μοναδικό. Υπάρχει ένα ακόμα, το οποίο επί τρία χρόνια εκτρέφει η ίδια με τις οικονομικές επιλογές της.

Τη στιγμή που ο κ. Σταϊκούρας επαίρεται ότι η χώρα δαπάνησε τη διετία 2020 – 2021 το μεγαλύτερο πακέτο πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το καίριο ερώτημα είναι «πού πήγαν αυτά τα χρήματα;». Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κάλυψαν το 2021 την απώλεια του ΑΕΠ που είχαν το 2020; Με άλλα λόγια, οι Έλληνες πλήρωσαν το πιο ακριβό δημοσιονομικό εισιτήριο στην Ευρώπη και τελικά η ανάκαμψη που μπόρεσε να επιτύχει η ελληνική οικονομία ήταν κάτω του μετρίου, βασισμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάκαμψη του τουρισμού. Χωρίς αυτή, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Πώς είναι δυνατόν να πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή δαπανήθηκαν τεράστιοι πόροι με τόσο χαμηλή αποτελεσματικότητα;

Η αλήθεια είναι ότι τα οριζόντια μέτρα που εφάρμοσε δεν ήταν ούτε στοχευμένα ούτε και δίκαια. Απόδειξη το ότι από τα 42 δισ. ευρώ που δόθηκαν τα 11 δισ. κατέληξαν σε τραπεζικές καταθέσεις. Επιπλέον, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής: Αύξηση της φτώχειας και της άνισης κατανομής του εισοδήματος.

Η κυβέρνηση αποσιωπά αυτά τα στοιχεία και μιλά για αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Πώς γίνεται όμως να αυξάνονται ταυτόχρονα και η απασχόληση και η φτώχεια; Η απάντηση βρίσκεται στα στοιχεία από την «Εργάνη». Ένα πολύ μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας αμείβεται πολύ κάτω από τον κατώτατο μισθό, αφού οι εργαζόμενοι απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η χώρα μας μαστίζεται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας νέων στην Ευρώπη. Το ΕΚΑΣ αποτελεί μακρινό όνειρο για τους συνταξιούχους, ενώ ο «νόμος Κατρούγκαλου» ζει και βασιλεύει.

Ταυτόχρονα, όλοι οι πολίτες πληρώνουν καθημερινά τον φόρο της ακρίβειας, η οποία ήταν ήδη παρούσα στη χώρα μας και πριν ακόμα από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, εξαιτίας της απουσίας ελέγχων στην αγορά και του πάρτι που είχαν στήσει οι κερδοσκόποι και τα καρτέλ. Τώρα όμως σπάει όλα τα ρεκόρ λόγω του ραγδαίου πληθωρισμού. Οι Έλληνες, με χαμηλότερους μισθούς από τους περισσότερους Ευρωπαίους, πληρώνουν υψηλότερες τιμές για βασικά αγαθά και η χώρα μας είναι μέσα στις πρώτες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες με τους υψηλότερους φόρους κατανάλωσης.

Αντίθετα, οι μερισματούχοι από την κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, των διυλιστηρίων και των τραπεζών φορολογούνται μόλις με 5%, τον δεύτερο χαμηλότερο φόρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, ολόκληρο το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κομμένο και ραμμένο, ώστε η ρευστότητα να κατευθύνεται σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, που ήταν ήδη πληγωμένες από τη δεκαετή κρίση, καταδικάζονται σε σταδιακή ασφυξία.

Αυτή η βαθιά ταξική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιτρέπει τελικά τη βίαιη αρπαγή των εισοδημάτων και της περιουσίας από τα μικρομεσαία και τα ευάλωτα νοικοκυριά και την αύξηση του πλούτου για τους λίγους και ισχυρούς.

Επιπλέον, το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος, κυρίως των λαϊκών νοικοκυριών, συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η πρώτη κατοικία των αδύναμων δανειοληπτών έχει παραδοθεί στα funds, αφού τους άνοιξαν την πόρτα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, ξηλώνοντας παράλληλα την προστασία που παρείχε ο ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ. Οι τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιωθεί τρεις φορές με τα χρήματα των φορολογουμένων, αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού, αλλά κρατάνε σταθερά τα επιτόκια καταθέσεων, κερδοσκοπώντας αθέμιτα και ασύστολα.

Τελικά, αυτή η πολιτική του «Predator» πάνω από τη δημοκρατία, την οικονομία και την κοινωνία θα καταδικαστεί σύντομα από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsbeast.gr


Σχολιάστε εδώ