Η σκόνη από τη Σαχάρα βοηθάει να λιώσουν οι παγετώνες

Η σκόνη από τη Σαχάρα βοηθάει να λιώσουν οι παγετώνες

Την εξαφάνιση των πέντε παγετώνων της Γερμανίας που βρίσκονται στις Άλπεις μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει ο Κρίστοφ Μάγιερ, καθηγητής στη Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών στο Μόναχο. «Οι παγετώνες της Γερμανίας φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από αυτούς που βρίσκονται στην Αυστρία και στην Ελβετία», δήλωσε ο Μάγιερ στο Reuters.

«Έχουμε περίπου 3.000 παγετώνες ακόμα στις Άλπεις και υπάρχουν μερικοί πολύ μεγάλοι που θα καταφέρουν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστη­μα. Όμως η πλειοψηφία των παγετώνων στις Άλπεις θα εξαφανιστεί στα επόμενα 50 χρόνια», υποστηρίζει. Ο παγετώνας Schneeferner, που βρίσκεται στην κορυφή του Zugspitze, του ψηλότερου βουνού της χώρας, είναι ένας από αυτούς.

Από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές, το 1901, το βάθος του χιονιού στο Zugspitze δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλό όσο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό ερευνητικό σταθμό Schneefernerhaus.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Schneeferner λιώνει δραματικά και έχει χάσει μεγάλο μέρος του όγκου του. Οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες και οι χαμηλές βροχοπτώσεις έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρηση των παγετώνων. Και γι’ αυτό δεν φταίνε αυτοί που κάνουν πεζοπορία ή χειμερινά αθλήματα στα βουνιά. Κατά τον Μάγιερ, υπεύθυνο είναι το σύννεφο σκόνης και άμμου που ήρθε το 2022 από τη Σαχάρα και κάλυψε την Ευρώπη και τη Γερμανία. «Το χιόνι έχει πολύ ανοιχτόχρωμη επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο ήλιος λάμπει στο χιόνι, το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας αντανακλάται και δεν χρησιμοποιείται για να λιώσει το χιόνι.

Αλλά αν υπάρχει σκόνη ή άμμος πάνω σε αυτήν την επιφάνεια χιονιού, τότε η άμμος απορροφά την ακτινοβολία του ήλιου και η θερμότητα που παράγεται λιώνει το χιόνι. Το φαινόμενο αυτό οδήγησε την άνοιξη στο λιώσιμο των παγετώνων της Βαυαρίας, σε αντίθεση με άλλες ψηλές κορυφές των Άλπεων. «Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να επιβραδυνθεί η τήξη των αλπικών παγετώνων», καταλήγει ο Μάγιερ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Ιρλανδία: Εκεί που κάποιοι πληρώνουν…

Η επιστροφή των σαλαχιών μάντα στον πλανήτη

Και μετά απορούμε για τις καταστροφές που συμβαίνουν γύρω μας…


Σχολιάστε εδώ