Le Monde: Πανευρωπαϊκός «στρατός» παρκτόρων και πληροφοριοδοτών από τον Ερντογάν – Επιβεβαίωση του “ΠΑΡΟΝ”
Τι σημαίνει ο νέος επιχειρησιακός ρόλος της ΜΙΤ για την Ελλάδα;
• Ποιοί οι κίνδυνοι για την Ελληνική Θράκη τα νησιά του Αιγαίου και τα αστικά κέντρα της χώρας;
Σε όλη την Ευρώπη, ο Ερντογάν έχει αναπτύξει ένα ολόκληρο δίκτυο πληροφοριοδοτών, κατασκόπων και πρακτόρων για να παρακολουθεί και να ελέγχει όσους θα μπορούσαν να βλάψουν το καθεστώς του.
Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σύστημα σε όλη την Ευρώπη έτσι ώστε το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξουδετερώνει, τους αντιπάλους του, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, παρουσιάζοντας το βιβλίο με τίτλο «Οι λύκοι αγαπούν την ομίχλη» (Les Loups aiment la brume).
Στόχος η φίμωση όλων των αντιφρονούντων φωνών, είτε είναι κουρδικές, είτε φιλοαρμενικές, είτε ακροαριστερές, είτε προέρχονται από την αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, είτε ακόμη και από πρώην συνοδοιπόρους που έσπασαν τις γραμμές τους.
Ένα «βαθύ κράτος»
Στην πραγματικότητα, οι τουρκικές υπηρεσίες έχουν πλέξει έναν τεράστιο ιστό αράχνης στην Ευρώπη, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη.
Χιλιάδες άτομα εργάζονται στις εκεί υπηρεσίες εκεί ενώ καταλήγοντας, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει πως αυτό που αφηγείται το βιβλίο είναι το κίνημα αναδίπλωσης της Τουρκίας μέσα στον ίδιο της τον εαυτό. Μιας «οθωμανικής» Τουρκίας, που βλέπει τον εαυτό της ως κέντρο μιας αυτοκρατορίας που πρέπει να ανοικοδομηθεί.
Το πόσο επικίνδυνη είναι για την Ελλάδα η ΜΙΤ, η οποία ασκεί εξωτερική πολιτική και εκτελεί ένοπλες επιχειρήσεις, έχει αναλυθεί στο “ΠΑΡΟΝ” της Κυριακής με τελευταίο άρθρο του Αντιστράτηγου ε.α., ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ. Το γεγονός ότι η ΜΙΤ πλέον αναλαμβάνει ένοπλες επιχειρήσεις εκτός συνόρων, έργο που στο παρελθόν αναλάμβανε η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων είναι ανησυχητικο.
Όπως αναλύει ο Αντιστράτηγος στο “Π” η αποκατάσταση των σχέσεων της Άγκυρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και τη Σαουδική Αραβία αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις της ΜΙΤ με στελέχη της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» και τη θεωρητικά τουλάχιστον δέσμευση της Άγκυρας να αποπέμψει ηγετικά στελέχη της οργάνωσης από την Τουρκία, αφού ο κίνδυνος διείσδυσης αυτής στις πλούσιες χώρες του Κόλπου αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής ασφάλειας αυτών.
Ο εκβιασμός της Άγκυρας για εξασφάλιση ανταλλαγμάτων από την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι προϊόν των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΜΙΤ. Οι λίστες της με τους ανεπιθύμητους Γκιουλενιστές και Κούρδους, που η Άγκυρα απαιτεί από τις δύο χώρες προκειμένου να συναινέσει στην ένταξη αυτών στη Συμμαχία, προσέδωσε με εκβιαστικό τρόπο στην τουρκική πλευρά το πάνω χέρι για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Σημαντικό ρόλο στη διαφαινόμενη αποκατάσταση των σχέσεων Άγκυρας – Τελ Αβίβ έπαιξε η ΜΙΤ, αφού οι επιχειρήσεις της σε θέματα ασφάλειας ισραηλινών πολιτών έναντι ιρανικής απειλής στην Τουρκία και κυρίως οι επαφές της με ηγετικά στελέχη της Χαμάς έστρεψαν το ενδιαφέρον της ισραηλινής πλευράς στην τουρκική συνδρομή. Επίσης, η ισραηλινή πλευρά επενδύει και στην άριστη σχέση που διατηρεί ο αρχηγός της ΜΙΤ Χ. Φιντάν με την Τεχεράνη, καθώς το Ιράν αποτελεί για το Ισραήλ τη μεγαλύτερη απειλή. Εξάλλου, η επιρροή που ασκεί η Τεχεράνη στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και η πολυάριθμη στρατιωτική ιρανική εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο καθιστά την ΜΙΤ σημαντικό φορέα προώθησης της συνεργασίας και αποκατάστασης των σχέσεων με την ισραηλινή πλευρά.
Διαβάστε ΕΔΩ τι σημαίνει ο νέος επιχειρησιακός ρόλος της ΜΙΤ για την Ελλάδα
paron.gr