Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου – Τι προβλέπει

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου – Τι προβλέπει

Η ουσιαστική ακύρωση του παράνομου (έτσι κι αλλιώς) τουρκολιβυκού μνημονίου

Με τη συμφωνία, Ελλάδα και Αίγυπτος, αναγνωρίζουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάιρο.

Υπεγράφη το μεσημέρι της Τρίτης (22/11) η εξαιρετικά σημαντική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι οποίες ταυτίζονται πλέον με τα FIR Αθήνας και Καΐρου.

Mε τη συμφωνία  τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ των δύο κρατών, και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Αθήνα και Κάιρο προχώρησαν πριν από λίγο και στην υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας, σε ειδική τελετή.

«Υπεγράφη η συμφωνία»

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Ζάκι, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων με θέμα την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας & Διάσωσης, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στο Twitter.

«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταδικάζουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα», πρόσθεσε.

«Είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στις αξίες κάθε χώρας. Η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.

«Είναι ακόμα ένα βήμα στη στενή συνεργασία των δύο χωρών. Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας Αιγύπτου, Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκρι.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη ήταν η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ τον Αύγουστο του 2020, η οποία κατοχύρωσε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προσπαθούσε να αμφισβητήσει η Τουρκία.

Το σημαντικότερο κεφάλαιο της συμφωνίας είναι η αναγνώριση ότι τα όρια του FIR των δύο χωρών ταυτίζονται με την περιοχή που ασκείται η Έρευνα και Διάσωση (SAR).

Με αυτό τον τρόπο οι δύο χώρες αναγνωρίζουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάιρο.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπέγραψε με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Ιχάμπ Νάσρ, συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Φωτο: Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Αιγύπτου, Nίκος Παναγιωτόπουλος και Μοχάμεντ Ζάκρι υπογράφουν την συμφωνία παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι. Photo via Twitter@NikosDendias

Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης


Σχολιάστε εδώ