Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου
Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Όλες οι δράσεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται είτε με ελεύθερη είσοδο είτε με πολύ προσιτό εισιτήριο.
Για ακόμη μία χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φορά τα γιορτινά του και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα που έχει, όπως πάντα, κάτι ξεχωριστό για τον καθένα.
Το Παγοδρόμιο στο Κανάλι, οι Φωτιστικές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, τα πανύψηλα στολισμένα έλατα στην Αγορά και τα φωτισμένα πλατάνια κατά μήκος του Καναλιού, τα Σιντριβάνια που χορεύουν, η μεγάλη γιορτή της 1ης Δεκεμβρίου και η πάντα φαντασμαγορική Παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι μόνο λίγες από τις εμπειρίες που έχουν γίνει πλέον παράδοση για χιλιάδες επισκέπτες, αναδεικνύοντας το ΚΠΙΣΝ σε αγαπημένο χριστουγεννιάτικο προορισμό.
1η Δεκεμβρίου: Τα γιορτινά φώτα ανάβουν και όλοι είναι προσκεκλημένοι
Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στις 19.00 ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει μέσα από μια λαμπερή γιορτή με οικοδέσποινα την ηθοποιό Νάντια Κοντογεώργη.
Οι χώροι ντύνονται με χιλιάδες λαμπιόνια, οι φωτιστικές εγκαταστάσεις μεταμορφώνουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ένα ονειρικό σκηνικό, τα φωταγωγημένα έλατα δεσπόζουν στην Αγορά και το γιορτινό φως τρυπώνει σε κάθε γωνιά με τη μουσική να ταξιδεύει μαζί του.
Το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ ανοίγει τις πόρτες του και περιμένει τους πατινέρ να χορέψουν στον πάγο. Τα Σιντριβάνια χορεύουν στο Κανάλι γεμάτα χρώμα και φαντασία, ενώ ο Άγιος Βασίλης περιμένει να καλωσορίσει κάθε παιδί ξεχωριστά χαρίζοντας πολύχρωμα μπαλόνια.
Το ραντεβού δίνεται στην Αγορά όπου, αρχικά, η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τραγουδά εορταστικές μελωδίες. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός μαέστρος, συνθέτης και διευθυντής του Young People’s Chorus of New York City, Francisco J. Núñez, μαζί με τις Chórεs της Μαρίνας Σάττι, οι οποίες συνοδεύονται από οκτώ αντρικές φωνές και μουσικούς, καλούν όλους τους επισκέπτες να τραγουδήσουν μαζί τους αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια -χριστουγεννιάτικα και μη- δημιουργώντας μια μεγάλη γιορτινή χορωδία. Πρόκειται για μια ξεχωριστή συμμετοχική συναυλία (sing-along) η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Lincoln Center for the Performing Arts στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center Agora Initiative, μίας σύμπραξης για τον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου μέσα από τις «Δίδυμες Αγορές» («Twin Agoras») στο ΚΠΙΣΝ και το Lincoln Center.
Όλη η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά (live streaming) στο φουαγιέ του David Geffen Hall στο Lincoln Center, αλλά και στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org, στη σελίδα του στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.
Η γιορτή της 1ης Δεκεμβρίου θα μεταδοθεί και σε απευθείας σύνδεση από την ΕΡΤ2. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Φωτιστικές Εγκαταστάσεις στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος τέσσερις φωτιστικές εγκαταστάσεις κορυφαίων ξένων δημιουργών (Light Piano των Arion de Munck και Mark Ridder, Submergence των Squidsoup, Halo των Venividimultiplex, Light Holders του Jonas Vorwerk) αλλά και μία ελληνική συμμετοχή, η Πομπή, των Γιώργου Νίκα και Ελένης Μαραγκάκη, που επιλέχθηκε, για πρώτη φορά, μέσα από ανοιχτή πρόσκληση (open call), συνθέτουν για μια ακόμα χρονιά ένα παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο σκηνικό.
Φωτιστικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, ορατές από απόσταση, προορισμένες για έκθεση σε δημόσιο χώρο, συνομιλούν δυναμικά με το Πάρκο και προσφέρουν στον επισκέπτη μια μοναδική, εντυπωσιακή εμπειρία καλώντας τον να αλληλεπιδράσει μαζί τους, να τις φωτογραφίσει και να φωτογραφηθεί.
Light Holders
Jonas Vorwerk (Wireframe, Ολλανδία)
Ξέφωτο
Στο Ξέφωτο οι επισκέπτες του Πάρκου συναντούν μια φωτιστική εγκατάσταση που τους προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία της μουσικής σύνθεσης με λούπες. Το έργο Light Holders αποτελεί έναν πραγματικό φόρο τιμής στα στούντιο όπου γεννήθηκαν οι μουσικές των δεκαετιών του 1950 και 1960, τότε που ο πειραματισμός με τις αναλογικές μαγνητικές ταινίες έθεσε τις βάσεις για τον σύγχρονο τρόπο μουσικής δημιουργίας. Ωστόσο, το στούντιο του Vorwerk δεν είναι κλειστό, αλλά λειτουργεί στον δημόσιο χώρο.
Η μινιμαλιστική και κομψή φόρμα του, σε συνδυασμό με ένα ολοζώντανο παιχνίδι με το φως, αντικατοπτρίζουν οπτικά ένα ηχοτοπίο που το δημιουργεί ένας αλγόριθμος από υπολογιστή. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό θέαμα το οποίο απέσπασε και το Foederer Talent Award.
Για το ΚΠΙΣΝ το Light Holders δημιουργεί ένα νέο ηχοτοπίο που ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα στο Ξέφωτο.
Ο Jonas Vorwerk είναι ένα πολυτάλαντος καλλιτέχνης που αντλεί έμπνευση τόσο από την εμπειρία του στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή, όσο και από τις σπουδές του ως μηχανικού. Οι δημιουργίες του πραγματεύονται συχνά τις έννοιες της επανάληψης, της αλληλεπίδρασης, της τύχης και της αλλαγής.
Τα έργα του εμπεριέχουν έναν εντυπωσιακό και παιχνιδιάρικο τρόπο σύνδεσης του φυσικού με το ψηφιακό και δεν προορίζονται για έκθεση σε παραδοσιακούς λευκούς κλειστούς χώρους όπως οι γκαλερί∙ αντιθέτως, είναι κατάλληλα για πολυσύχναστους δρόμους, υπαίθρια φεστιβάλ ή μεγάλους ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους. Σε αυτά τα μέρη, ο κόσμος μπορεί να τα βιώσει και να αλληλεπιδράσει μαζί τους.
HALO
Venividimultiplex (Light Art Collection, Ολλανδία)
Πίδακες Νερού
Το HALO είναι μια άμεση αναφορά στον ήλιο, τη σημαντικότερη πηγή φωτός και θερμότητας που καθορίζει τις συνθήκες της ζωής στον πλανήτη μας. Παράλληλα, η λέξη HALO (άλως) σημαίνει ένα οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται καθώς το φως έρχεται σε επαφή με τους κρυστάλλους της ατμόσφαιρας, ενώ σε επίπεδο υπερφυσικό και πολιτισμικό, το HALO (φωτοστέφανο) είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ιερότητας.
Το έργο HALO συνδέεται και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον με όλους αυτούς τους τρόπους προσφέροντας στους επισκέπτες στιγμές ανάτασης και ονειροπόλησης, καθώς το συναντούν στους Πίδακες Nερού.
Η εγκατάσταση αποτελείται από έναν δακτύλιο με πολλές λεπτεπίλεπτες ακτίνες φωτός σε διαφορετικά μήκη. Μόλις ο επισκέπτης την πλησιάσει ξεκινάει ένα μοναδικό παιχνίδι με το φως, το οποίο ολοκληρώνεται όταν το HALO ανάψει πλήρως.
Οι Joost van Bergen, Dirk Schlebusch και Onne Walsmit συνεργάζονται από το 2012 ως Venividimultiplex με μότο «Ας δώσουμε στα πάντα επικές διαστάσεις» και επιχειρούν να ξεπεράσουν τα όρια με τις διατομεακές και διαδραστικές εγκαταστάσεις τους.
LIGHT PIANO 2.0
Arion de Munck και Mark Ridder (Light Art Collection, Ολλανδία)
Πευκώνας
Το ερώτημα «πώς μπορούν μουσική και εικόνα να γίνουν ένα;» αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της διαδραστικής εγκατάστασης Light Piano 2.0, η οποία λειτουργεί ως ένα έργο τέχνης και ταυτόχρονα ένα μουσικό όργανο.
Οι κύβοι σε αυτή τη χωρική σύνθεση είναι συνδεδεμένοι με τα πλήκτρα ενός πιάνου και ο ήχος αποκτά συνάμα κίνηση και εικόνα, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παίξει πιάνο, παίζοντας παράλληλα με τον φωτισμό και δημιουργώντας μια νέα φωτιστική σύνθεση.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό όργανο που αγγίζει τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά.
Η καλλιτεχνική κολεκτίβα Kleurbleur με βασικά μέλη τους Mark Ridder και Arion De Munck δημιουργεί οπτικές εμπειρίες που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες (θέατρο, εκθέσεις, χορός, εταιρικές εκδηλώσεις). Κάθε τους project πραγματεύεται μια δική του, μοναδική πρόκληση, με σταθερό πάντα καλλιτεχνικό γνώμονα τον συνδυασμό του χωρικού, φωτιστικού και το διαδραστικού design με την παράλληλη χρήση μουσικής, χαρτογραφικής προβολής και γραφικών.
SUBMERGENCE
Squidsoup (Light Art Collection, Ηνωμένο Βασίλειο)
Θόλος
Στο έργο Submergence χιλιάδες μεμονωμένες φωτιστικές πηγές είναι αναρτημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται η αίσθηση της ψηφιακής παρουσίας και της κίνησης, μέσα στον φυσικό χώρο.
Η εγκατάσταση μεταμορφώνει τον χώρο σε ένα υβριδικό περιβάλλον όπου ο εικονικός και ο φυσικός κόσμος συμπίπτουν. Ο επισκέπτης εισέρχεται σε έναν χώρο που εμπεριέχει τόσο πραγματικά, όσο και εικονικά συστατικά.
Το έργο κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις δημιουργώντας ένα ημιγραμμικό έργο διάρκειας 12 λεπτών. Κάθε κίνηση είναι μοναδική με τη δική της ατμόσφαιρα και ταχύτητα απόκρισης παραμένοντας ανοιχτή σε διαφορετικές ερμηνείες.
Οι Squidsoup χρησιμοποιούν με πρωτοποριακούς τρόπους το φως, τον ήχο και την τεχνολογία για να δημιουργήσουν δυναμικές εμβυθιστικές εγκαταστάσεις. Τα έργα τους τα έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο σε γκαλερί, εκδηλώσεις, φεστιβάλ και σε ατομικές εκθέσεις. Αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις που αποτελούνται από μεμονωμένα προσβάσιμα φωτιστικά σημεία με στόχο να αναπαράγουν εικονική αρχιτεκτονική και φόρμα, κίνηση και παρουσία στον φυσικό κόσμο.
ΠΟΜΠΗ/POMPE
Γιώργος Νίκας, Ελένη Μαραγκάκη (Ελλάδα)
Φυτεμένα Δώματα
Με το έργο τους ο Γιώργος Νίκας και η Ελένη Μαραγκάκη προσκαλούν τους επισκέπτες του Πάρκου να συμμετάσχουν σε μια διαφορετική φωτεινή πομπή η οποία διατρέχει εκατέρωθεν το μονοπάτι προς τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
120 φωτεινές στήλες τοποθετηµένες σύµφωνα µε ένα γεωµετρικό πλέγµα έρχονται σε αντιπαράθεση µε τον φυσικό χαρακτήρα της βλάστησης και λειτουργούν ως υπόμνηση της ανθρώπινης φιγούρας σε μια τελετουργική πομπή.
Κάθε στήλη φωτίζεται από ένα καθαρό, λευκό φως, ως έµπνευση από τον µυστηριακό και τελετουργικό χαρακτήρα των ποµπών της αρχαιότητας και όλες μαζί συνθέτουν ένα έργο που εξερευνά τη σχέση μεταξύ της φύσης και του δοµηµένου χώρου, του ανθρώπινου στοιχείου και της αρχιτεκτονικής, της κίνησης και της παύσης.
Η εγκατάσταση αποτελεί μια ανάθεση του ΚΠΙΣΝ, η οποία επελέγη μετά από διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης. Φέτος για πρώτη φορά το ΚΠΙΣΝ απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα (open call) σε μεμονωμένους καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικές ομάδες με έδρα την Ελλάδα για να συμμετάσχουν με δικό τους, πρωτότυπο Έργο.
Ο Γιώργος Νίκας (Αρχιτέκτων µηχ. ΕΜΠ) έχει εργαστεί αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας και έχει λάβει διακρίσεις σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Από τον Μάρτιο του 2021 εργάζεται στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά ως αρχιτέκτονας /αναστηλωτής. Ταυτόχρονα εργάζεται και ως ελεύθερος επαγγελματίας, αναλαμβάνοντας ιδιωτικές και δημόσιες μελέτες.
Η Ελένη Μαραγκάκη είναι εικαστικός γεννημένη στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2013-2018) και MA Fine Art στο Central Saint Martins (2020-2022), με διάκριση ως αποδέκτης υποτροφίας από το Ίδρυμα Mona Hatoum. Το καλλιτεχνικό της έργο επικεντρώνεται σε διάφορες τεχνικές όπως τη γλυπτική, το σχέδιο, τη χαρακτική και το βίντεο. Έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις από οργανισμούς όπως η Tate Modern, η The Muse Gallery και τα Maison/0 Sustainability Awards, και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
01/12/2022-08/01/2023
O Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ ζωντανεύει χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Παγοδρόμιο στο Κανάλι
Από την 1η Δεκεμβρίου το Παγοδρόμιο του ΚΠΙΣΝ αναδύεται και πάλι στο Κανάλι. Οι πατινέρ μπορούν να χορέψουν στον πάγο ακούγοντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες, αλλά και όσοι δεν ξέρουν πατινάζ έχουν την ευκαιρία να μάθουν σε ένα μαγευτικό τοπίο.
Οι επισκέπτες συναντούν το Παγοδρόμιο στο ίδιο σημείο, στην βόρεια όχθη του Καναλιού, στο ύψος του Κέντρου Επισκεπτών, οπού μπορούν να απολαύσουν το φωτισμένο υπερθέαμα του Καναλιού και τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια ενώ στροβιλίζονται με τα παγοπέδιλά τους.
Φέτος, όμως, ο αγαπημένος χριστουγεννιάτικος θεσμός επιστρέφει με μια σημαντική αλλαγή. Στο πλαίσιο της στρατηγικής περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του ΚΠΙΣΝ, η εγκατάσταση του Παγοδρομίου χρησιμοποιεί συνθετικό πάγο, ο οποίος έχει μηδενική ενεργειακή κατανάλωση προσφέροντας, ταυτόχρονα, ακριβώς την ίδια, αγαπημένη εμπειρία σε όλους τους επίδοξους πατινέρ.
Το Παγοδρόμιο λειτουργεί καθημερινά από την 01/12/22 μέχρι τις 31/01/23 από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 22.00 το βράδυ, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Η είσοδος στο Παγοδρόμιο είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή στο SNFCC.org/Icerink2022.
Δεκέμβριος στο ΚΠΙΣΝ: ένας μήνας γιορτής
Από την 1η Δεκεμβρίου, όταν το ΚΠΙΣΝ φωταγωγείται, μέχρι την Παραμονή Πρωτοχρονιάς με το θεαματικό σόου πυροτεχνημάτων και το μεγάλο πάρτι στην Αγορά, πολλές εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες!
Όπως κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες ζωντανεύουν στον Φάρο. Η Βαλίτσα της Ουρανίας Σελέστ , το νέο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, γραμμένο ειδικά για το ΚΠΙΣΝ, έρχεται στις 23 Δεκεμβρίου και για δώδεκα παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου με την Έλενα Τοπαλίδου στον ομώνυμο ρόλο.
Από τον Χριστουγεννιάτικο Κόσμο του ΚΠΙΣΝ δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική που θα πλημμυρίσει την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος! Η Αλέξια μαζί με τη διαπολιτισμική συμφωνική ορχήστρα του El Sistema Greece θα υποδεχτεί το κοινό με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον κινηματογράφο (19/12), ενώ η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία με τα δημοφιλέστερα τραγούδια από τα μιούζικαλ του Andrew Lloyd Webber (26/12) και ερμηνευτές τους Βασιλική Καραγιάννη, Βάσια Ζαχαροπούλου και Βασίλη Καβάγια. Την εορταστική περίοδο θα κλείσει στην Αγορά μία συναυλία-αφιέρωμα στον David Bowie (08/01) από την Heroes tribute band.
Όπως κάθε χρόνο, στις 31 Δεκεμβρίου, ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ φτάνει στο απόγειο της λάμψης του. Η περίφημη Παραμονή Πρωτοχρονιάς του ΚΠΙΣΝ, που έχει πλέον καθιερωθεί ως το πρωτοχρονιάτικο ραντεβού χιλιάδων επισκεπτών κάθε ηλικίας, τα έχει όλα: πατινάζ στο Παγοδρόμιο μέχρι αργά, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, συναυλία του Jerome Kaluta με την Big Band του, DJ set με τον Ιταλό Beppe Loda και, βέβαια, τον πρώτο αγώνα δρόμου του έτους, τον SNF RUN: 2023 FIRST RUN του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος», υπό την επιστημονική επίβλεψη του Sports Excellence /Α΄ Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ. Οι εγγραφές για τον αγώνα ανοίγουν την 1η Δεκεμβρίου.
Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ φιλοξενεί, επίσης, εργαστήρια για παιδιά και παιχνίδια για όλη την οικογένεια. Χορός με led hula hoop, αυτοσχέδια ορχήστρα κρουστών, ευχές πάνω σε κρέπες με πραλίνα σοκολάτας (!!), κυνήγι θησαυρού στο Ξέφωτο και, φυσικά, όπως κάθε χρόνο, φωτογραφίες παρέα με τον Άι Βασίλη είναι μόνο λίγες από τις χριστουγεννιάτικες εμπειρίες που περιμένουν μικρούς και μεγάλους. Στο τέλος Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται και η νέα μόνιμη εγκατάσταση του ΚΠΙΣΝ, ο Τοίχος Αναρρίχησης, ύψους 9 μέτρων, για τους λάτρεις του αθλήματος, αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία για πρώτη φορά.
Από τις 23 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, από τις 17.00 έως τις 23.00, στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου, η Bεράντα του Φάρου μεταμορφώνεται στο 360° Christmas Pop-Up Bar, το απόλυτο χριστουγεννιάτικο σημείο συνάντησης για τους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ. Με πανοραμική θέα στο ΚΠΙΣΝ και τις φωτιστικές εγκαταστάσεις του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό pop up bar, ειδικά σχεδιασμένο για τις γιορτές από την αρχιτέκτονα – σκηνογράφο Ελίνα Λούκου. Γνωστοί DJs και μια μεγάλη λίστα από κοκτέιλ συμπληρώνουν την εμπειρία.
Παράλληλα, μοσχομυριστά χριστουγεννιάτικα μπισκότα και cupcakes, λαχταριστά cinnamon rolls και panettone, κρέπες και βάφλες, ζεστή σοκολάτα και κρασί, σούπες και πολλές άλλες γιορτινές λιχουδιές, περιμένουν τους επισκέπτες στα σημεία εστίασης του ΚΠΙΣΝ, ενώ το SNFCC Store προτείνει και φέτος πολλά ξεχωριστά δώρα.