Λευτέρης Νικολάου στο “Π”: Ο ευρωπαϊκός «βούρκος» και οι παρακολουθήσεις

Λευτέρης Νικολάου στο “Π”: Ο ευρωπαϊκός «βούρκος» και οι παρακολουθήσεις

Του
ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ


Η υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων βρίσκεται εδώ και πέντε μήνες στη δημόσια συζήτηση αλλά και στην αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων. Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ ανέδειξε τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο οποίος παρίστανε τον ανήξερο και σήμερα το θύμα.

Το «σκάνδαλο» αποτέλεσε αντικείμενο τόσο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής όσο και της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Σοφότερος, όμως, ο λαός μας δεν έγινε σχετικά με το «ποιος, πού, πότε και γιατί». Αντιθέτως, το σκάνδαλο παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι εξελίσσεται μια μεθοδευμένη επιχείρηση συγκάλυψης της αλήθειας, γιατί στο επίκεντρο του σκανδάλου των υποκλοπών βρίσκεται ένα ολόκληρο δυσώδες νομοθετικό πλαίσιο, διαμορφωμένο διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, με την ενσωμάτωση και επικίνδυνων για τον λαό ευρωενωσιακών νομοθετημάτων. Αυτό είναι το πλαίσιο που επιτρέπει τη μαζική παρακολούθηση των πάντων, το φακέλωμα κάθε είδους από τα κράτη και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα αστικά κόμματα προσπαθούν να βαφτίσουν λύση του προβλήματος τις ευρωενωσιακές «πρακτικές» και «κανόνες». Είναι, όμως, «το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, το οποίο έχει ενσωματωθεί από τις κυβερνήσεις στις εθνικές νομοθεσίες, που έχει καταστήσει νόμο και επιτρέπει τη γενικευμένη παρακολούθηση των επικοινωνιών, την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, τη συλλογή, την επεξεργασία και την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη-μέλη της», όπως επισήμανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις 10 Αυγούστου 2022.

Ο «βούρκος» αυτός έχει τύχει διακομματικής συναίνεσης, αφού διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσαν, για παράδειγμα, τον Κανονισμό 2016/679 (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων), που γενικεύει την καταγραφή, τη συλλογή και τη χρήση προσωπικών δεδομένων με την επίκληση δήθεν «αυταπόδεικτων αιτιών» περί «ασφάλειας του κράτους», «εθνικής άμυνας» και «δημόσιας ασφάλειας». Ή τον Κανονισμό 2016/794 για την Ευρωπόλ, με βάση τον οποίο τα παραπάνω συλλεγμένα δεδομένα διαβιβάζονται ακόμη και σε ιδιώτες και υπηρεσίες τρίτων χωρών. Είναι αυτές οι κυβερνήσεις που συνδιαμόρφωσαν τους «ψηφιακούς νόμους» της ΕΕ (DMA-DSA) που εμπορευματοποιούν πλήρως τα προσωπικά δεδομένα, παραδίδοντάς τα για χρήση στους ομίλους-κολοσσούς του διαδικτύου. Που αιτήθηκαν η έδρα «ευρωπαϊκών πρακτορείων και σχολών κατασκόπων», όπως η ENISA και το «Intelligence College in Europe», να είναι στην Ελλάδα.

Περίοπτη θέση έχει η τροποποίηση του Κανονισμού για τα λεγόμενα «είδη διπλής χρήσης», που υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ στο Ευρωκοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2021 και επιτρέπει την ανάπτυξη, την αγοραπωλησία και τη χρήση «κατασκοπευτικών λογισμικών» εντός της ΕΕ. Αλλά και η ενσωμάτωση της «αστυνομικής οδηγίας της ΕΕ» με τις ψήφους των παραπάνω και του ΜέΡΑ25 στη Βουλή το 2019.

Αυτή η νομοθεσία στρέφεται πρωταρχικά και συστηματικά ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα και δευτερευόντως και περιστασιακά εξυπηρετεί τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και το ξεκαθάρισμα πολιτικών και επιχειρηματικών λογαριασμών, που παρακολουθούμε αυτή την περίοδο. Το ομολογεί εξάλλου η ΕΕ, που επισήμως ισχυρίζεται προκλητικά ότι οι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες διαταράσσουν τη δημόσια ζωή και ασφάλεια και αντιμετωπίζονται συνεπώς ως απειλή.

Όσο λοιπόν αυτό το ευρωενωσιακό πλαίσιο, που επιβεβαιώνει ότι «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις», μένει ανέγγιχτο, εξαγγελίες όπως του κ. Μητσοτάκη για «απαγόρευση» των λογισμικών παρακολούθησης προδιαγράφουν ακόμη μια επιχείρηση εξαπάτησης, «κλείνοντας το μάτι» στην ουσιαστική νομιμοποίησή τους «υπό όρους και προϋποθέσεις». Γι’ αυτό και αποφεύγουν «όπως ο διάολος το λιβάνι» να δώσουν απαντήσεις στις συγκεκριμένες καταγγελίες που έχει κάνει το ΚΚΕ από το 2016 έως το 2022 για το τεκμηριωμένο γεγονός της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης τον «βούρκο» που όλα τα αστικά κόμματα υπηρέτησαν.

Ο λαός μας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Το αντιδραστικό πλαίσιο ΕΕ, κράτους και κυβερνήσεων, που στρέφεται εναντίον του και θωρακίζει τη δικτατορία του κεφαλαίου, δεν διορθώνεται. Πρέπει να ανατραπεί από τη δική του παρέμβαση και δράση. Σε αυτό τον αγώνα, για να μάθει ο λαός την αλήθεια, έχει σύμμαχο το ΚΚΕ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newsville.be


Σχολιάστε εδώ