Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Δημοκρατική ανατροπή, η απάντηση στον ελιτισμό και στον λαϊκισμό

Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Δημοκρατική ανατροπή, η απάντηση στον ελιτισμό και στον λαϊκισμό

Της
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Ποινικολόγου, Γραμματέως της ΚΟ,
Βουλευτού Λάρισας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής


Τα όρια της αντοχής τους έχουν υπερβεί προ πολλού νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που συνθλίβονται στις Συμπληγάδες της ενεργειακής κρίσης και της σοκαριστικής ακρίβειας.

Η επίπλαστη επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης απέχει από την πραγματικότητα και αδυνατεί να δώσει βιώσιμες λύσεις.

Αντί ουσιαστικών θεσμικών παρεμβάσεων, με άμεση αποτελεσματικότητα στη θωράκιση των εισοδημάτων, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει τον αρμόδιο υπουργό σε επικοινωνιακή τουρνέ. Ο περιφερόμενος γαλάζιος θίασος από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ, που φωτογραφίζεται με συγκεκριμένα προϊόντα και προωθεί προσφορές μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, αξίζει πράγματι να μπει στο εξώφυλλο των πεπραγμένων του Μεγάρου Μαξίμου. Για να θυμίζει πως η ΝΔ βύθισε για χρόνια τη χώρα στα τάρταρα της προπαγάνδας…

Πίσω από τις επικοινωνιακές φιέστες, η κυβέρνηση έχει στήσει ένα μεγάλο πανηγύρι, όπου οι μεγάλοι και ισχυροί γιορτάζουν ανενόχλητοι, πίνοντας «εις υγείαν των κορόιδων», τα οποία ο κ. Μητσοτάκης ξεζουμίζει για χατίρι τους.

Ενώ τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας τουρτουρίζουν μέσα σε παγωμένους τοίχους, ο μηχανισμός της ΝΔ σκοπίμως άφησε να εκτοξευθούν τα νέα υπερκέρδη των μεγαλοπαρόχων ενέργειας στο 1 δισ. ευρώ μόνο σε ένα δίμηνο! Υπερκέρδη που επιχορηγούνται από τους φορολογούμενους.

Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει περίπου το 19% της αγοραστικής του δύναμης από τον Απρίλιο, ενώ μέσα στο 2022 οι απώλειες αγοραστικής δύναμης φτάνουν στο 40% για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ στο 9% – 14% για τα νοικοκυριά με εισόδημα 751 – 1.100 ευρώ, στα άλλα εισοδηματικά κλιμάκια είναι μικρότερες από 11% και μειώνονται όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Σήμερα, που οι αγρότες δεν μπορούν να ζήσουν μόνο από την καλλιέργεια των χωραφιών τους και οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανελαστικές δαπάνες διαβίωσης, το πελατειακό κράτος κάνει πάρτι με απευθείας αναθέσεις, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία και ιδιοτελείς εξυπηρετήσεις, με τα χρήματα των πολιτών.

Η κάποτε ανέμελη ενασχόληση, τέτοιες μέρες, με την «Black Friday» έδωσε τη θέση της στην αγωνία για τις «μαύρες» (για τη συντριπτική πλειοψηφία) γιορτές που πλησιάζουν.

Με τη θηλιά των «κόκκινων» δανείων να σφίγγει όλο και περισσότερο στον λαιμό και τη δαμόκλειο σπάθη των πλειστηριασμών να επικρέμαται, οι πολίτες παρακολουθούν μια κυβέρνηση, πνιγμένη στον ελιτισμό, στην αλαζονεία και στη θεσμική διάβρωση, να έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Η πληγή στη λειτουργία της δημοκρατίας από το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι πολύ βαθιά και καθημερινά αιμορραγεί όλο και περισσότερο, όσο ποδοπατούνται θεσμοί, δικαιώματα και Ανεξάρτητες Αρχές.

Ταυτοχρόνως, ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που κουβαλά ακέραιο το βάρος των πεπραγμένων της διακυβέρνησής του με την Ακροδεξιά του κ. Καμμένου, αποτελεί εμπαιγμό και όχι ρεαλιστική απάντηση στις ανάγκες ενός λαού που χειμάζεται.

Ο τόπος μας δεν θα γίνει όμηρος ούτε του κ. Μητσοτάκη ούτε του κ. Τσίπρα. Το εγωιστικό άγχος τους για το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα της εξουσίας δεν αφορά τα ρεαλιστικά προβλήματα της κοινωνίας.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα παραμείνει η φωνή του λαού. Νοιαζόμαστε για τους πολλούς, για τους αδυνάμους, για όσους αυτήν την ώρα πασχίζουν, αβοήθητοι, να τα φέρουν βόλτα. Σε αυτούς απλώνουμε το χέρι, αυτούς φέρνουμε ξανά στο προσκήνιο της πολιτικής, γι’ αυτούς επεξεργαστήκαμε και προτείνουμε ένα εναλλακτικό, προοδευτικό σχέδιο σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης. Τους καλούμε να μας εμπιστευθούν, για να κάνουμε μαζί πράξη τη δημοκρατική ανατροπή, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα διαφορετικό μέλλον, με αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρή δημοκρατία και ίσες ευκαιρίες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ