Χρίστος Δήμας στο “Π”: Η ενίσχυση Έρευνας και Ανάπτυξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Χρίστος Δήμας στο “Π”: Η ενίσχυση Έρευνας και Ανάπτυξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Του
ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ
Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
Αρμόδιου για την Έρευνα και την Καινοτομία, Βουλευτή Κορινθίας


Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα μας, την οποία καλούμαστε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που διαφέρει από κάθε προηγούμενη, καθώς τα έργα και οι επενδύσεις οφείλουν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και επομένως η αξιοποίηση των πόρων πρέπει να γίνει χωρίς καθυστερήσεις.

Επίσης, υπάρχει πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων με τρόπο που να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά το κράτος, αλλά να αξιοποιούνται στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ. Τέλος, το Ταμείο συνδυάζει για πρώτη φορά επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις, όπου οι μεν δίνουν στο σχέδιο μακροοικονομική και οικονομική ισχύ και οι δε αποτελεσματικότητα και προοπτική.

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ του Ταμείου θα αξιοποιηθούν για τη δράση «Δημιουργία – Επέκταση – Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων» που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Το πρόγραμμα αφορά συνολικά 14 ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, καθώς επίσης και επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα σε όλη τη χώρα και περιλαμβάνει την ανέγερση, συντήρηση και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, την αγορά νέου, υπερσύγχρονου εξοπλισμού και την αναβάθμιση επιστημονικών εργαστηρίων. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ερευνητική ικανότητα των ερευνητικών κέντρων της χώρας σε σημαντικούς τομείς επιστήμης και τεχνολογίας, που θα συμβάλει στην προώθηση προγραμμάτων R&D σε τομείς αιχμής και επομένως στην αντιστροφή του brain drain.

Ακόμη, έχουν χρηματοδοτηθεί δράσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, με ενδεικτικά παραδείγματα την κατοχύρωση εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», καθώς επίσης και τη σύσταση του νέου κτιρίου για το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», όπου θα συστεγάζονται όλα τα Ινστιτούτα, η Μονάδα Ρομποτικής και το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «Αρχιμήδης».

Επιπροσθέτως, προβλέπεται αύξηση του προϋπολογισμού κατά 25 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», που χρηματοδοτεί 36 προτάσεις συνεργατικών έργων για R&D, μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων στους τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, που αξιολογήθηκαν με πολύ υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο «αριστείας». Σημαντική θα είναι επίσης και η χρηματοδότηση 13 έργων που διακρίθηκαν στο Πρόγραμμα EIC του HORIZON 2020 και έλαβαν τη «Σφραγίδα Αριστείας», με ποσοστό έως 70% της συνολικής αξίας, προκειμένου να ενισχυθούν κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος, ένα σημαντικό ποσό έχει προβλεφθεί για την προώθηση της εξωστρέφειας του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, μέσω του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων Elevate Greece και της μετεξέλιξής του σε ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες, όπως και ένα σημαντικό τμήμα του επιστημονικού πάρκου τέταρτης γενιάς Thess INTEC, αποτελούν κάποιες από τις ενδεικτικές δράσεις μας που θα χρηματοδοτηθούν από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ παράλληλα προβλέπεται ένα χαμηλότοκο δάνειο διευκόλυνσης για το εμβληματικό έργο της Πολιτείας Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να επιβραβεύσουμε την επιστημονική αριστεία και να στηρίξουμε έμπρακτα την επιστημονική και επιχειρηματική καινοτομία. Οι επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα της Πολιτείας, καθώς θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Παράλληλα, πρόκειται να ανοίξουν τον δρόμο για την παραγωγή νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες της χώρας. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη διεθνή μας κατάταξη συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κόμβο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ