Ένα στα πέντε παιδιά θύμα κακοποίησης!

Ένα στα πέντε παιδιά θύμα κακοποίησης!

Ώρα για δράση, εδώ και τώρα…

–Κέντρα Ημέρας για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των πολιτών

Κι άλλος… άθλος της Ελληνικής Πολιτείας! Αυξάνονται και πληθύνονται τα θύματα κακοποίησης, πολλά από τα οποία είναι, δυστυχώς, μικρής ηλικίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα στα πέντε παιδιά έχει πέσει θύμα κακοποίησης.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα, με βάση πρόσφατη έρευνα, είναι 16% και μόλις το 2% των περιστατικών είναι σε πλήρη γνώση των αρμόδιων αρχών.

Σήμερα όσοι καταδικάζονται για βιασμό (όχι παιδιών) τιμωρούνται με κάθειρξη 10 – 15 ετών και μένουν στη φυλακή το πολύ 9 χρόνια, αλλά μελετάται η επέκταση του χρόνου παραμονής στη φυλακή.

Όσον αφορά τους βιασμούς ανηλίκων, τιμωρούνται με την ανώτατη ποινή του νόμου, δηλαδή ισόβια, αλλά με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο χρόνος σίγουρης έκτισης της ποινής είναι τα 18 χρόνια και στη συνέχεια μπορεί να υποβληθεί αίτηση για αποφυλάκιση με όρους.

Στην πρόληψη αλλά και στον εντοπισμό φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων καθοριστικό ρόλο μπορεί να έχει το σχολείο. Και ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 3.200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, προβλέπεται η δημιουργία μεικτών κλιμακίων σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τη συνεργασία Εισαγγελίας – Αστυνομίας, ώστε το παιδί-θύμα να μην αναγκάζεται να επαναλαμβάνει τη μαρτυρία του ξανά και ξανά.

Κέντρα Ημέρας
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού δημιουργούνται δύο Κέντρα Ημέρας για τη στήριξη της ψυχικής υγείας των κακοποιημένων παιδιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με χρηματοδότηση 230.000 ευρώ τον χρόνο για το καθένα.

Δημιουργούνται, επίσης, τρία Κέντρα Ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας, με ετήσια δαπάνη 350.000 ευρώ, σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Και ήδη έχει προκηρυχθεί η δημιουργία άλλων 8 – 9 Κέντρων Ημέρας για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των πολιτών, ώστε να υποστηριχθούν για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ