Το χοντραίνει η Λιβύη – Πλήρης ταύτιση με Τουρκία: Ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα – Ο Δένδιας προσέβαλλε τον Λιβυκό λαό, υποστηρίζει

Το χοντραίνει η Λιβύη – Πλήρης ταύτιση με Τουρκία: Ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα – Ο Δένδιας προσέβαλλε τον Λιβυκό λαό, υποστηρίζει

Ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου στη συνάντησή του με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη

Σε πλήρως ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα αποδεικνύεται ότι βρίσκεται η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης καθώς όχι μόνο χοντραίνει το παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας αλλά και ενημερώνει για τις κινήσεις της μέσω του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού.

Έτσι, μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να αναχωρήσει από την Τρίπολη χωρίς να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών Najla Al-Mangoush που πρόσφατα είχε υπογράψει ένα ακόμη ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αντί της προκαθορισμένης συνάντησή του με τον πρόεδρο Μένφι, η Λιβύη αρχικά προσπάθησε να κλείσει τον εναέριο χώρο της προκειμένου το ελληνικό κυβερνητικό αεροπλάνο να μην καταφέρει να φράσει στη Βεγγάζη, που ήταν και ο αρχικός προορισμός του Νίκου Δένδια.

Στη συνέχεια όμως, και ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνέχισε κανονικά το ταξίδι του, μέσω του FIR Μάλτας, και προσγειώθηκε κανονικά στη Βεγγάζη, η προσωρινή ΛΙβυκή κυβέρνηση προχώρησε σε μια άκρως «επιθετική» ενέργεια. Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Mohammed Hammude είπε ότι ως απάντηση στη στάση Δένδια, ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών (της Λιβύης) και λήφθηκε η απόφαση να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Αθήνα πίσω για διαβουλεύσεις.

Δηλώνοντας ότι αυτή η στάση του Έλληνα υπουργού αντιμετωπίστηκε με λύπη από την κυβέρνηση της Λιβύης και ότι δεν θα ανακοινώσουν άλλα μέτρα, ο Hammude είπε: «Η στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σήμερα αποτελεί προσβολή για τον Λιβυκό λαό και την κυβέρνησή του». Ο Hammude πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο του Δένδια πήγε στη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη.

Το ρεπορτάζ του Anadolu

Το γεγονός ότι ο Χαμούντι επέλεξε να κάνει γνωστή την είδηση μέσω του τουρκικού πρακτορείου έχει τη σημασία του, με το Anadolu μεταξύ άλλων να παρουσιάζει τον Νίκο Δένδια ως τον υπαίτιο της κρίσης, λέγοντας ότι έφυγε από το αεροδρόμιο χωρίς εξηγήσεις, αποφεύγοντας φυσικά να αναφέρει τα όσα πραγματικά συνέβησαν. Εν τω μεταξύ, άλλα τουρκικά ΜΜΕ βάφτισαν «σκάνδαλο» το διπλωματικό επεισόδιο!

Λιβύη: Φρένο Δένδια σε διπλωματικό «παιχνίδι» της Τρίπολης – Ανακοίνωση ΥΠΕΞ – Μπορέλ για τουρκολιβυκό μνημόνιο – Τι συνέβη

Υπ. Εξωτερικών για ματαίωση επίσκεψης Δένδια στην Τρίπολη: Το λιβυκό ΥΠΕΞ αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχεση με το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη της Λιβύης ξεκαθαρίζοντας ότι η ματαίωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια οφείλεται σε αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους του λιβυκού ΥΠΕΞ όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.

“Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κατά την επίσημη τελετή παράδοσης δωρεάς εμβολίων στον λαό της Λιβύης (Βεγγάζη 17.11.2022)

Οφείλω να πω ότι η εικόνα στην περιοχή του αεροδρομίου είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που είδα πριν από τρία χρόνια, όταν βρέθηκα εδώ για πρώτη φορά. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες στη Λιβύη. Στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε τη λιβυκή κοινωνία, έφερα μαζί μου 30.000 δόσεις εμβολίων COVID-19, οι οποίες προστίθενται στις 200.000 δόσεις, που ήδη προσφέραμε το προηγούμενο καλοκαίρι.

Θα ήθελα δε, να επαναλάβω ότι η Ελλάδα είναι πάντα πρόθυμη και σε θέση να σας παράσχει όσες δόσεις εμβολίων μπορείτε να απορροφήσετε. Η ελληνική κοινωνία θεωρεί την υγεία δημόσιο αγαθό και ότι όλοι οι άνθρωποι του κόσμου έχουν δικαίωμα σε αυτήν.

Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ. Και, όταν έρθω πάλι εδώ, ελπίζω να δω αυτό το αεροδρόμιο σε αυτή τη χώρα σε ακόμη καλύτερη κατάσταση.

Το ΥΠΕΞ Λιβύης για τη ματαίωση της επίσκεψης του Ν.Δένδια στην Τρίπολη

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην αθέτηση της συμφωνίας που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τη Λίβυα ΥΠΕΞ, το ΥΠΕΞ της Λιβύης επιχειρεί με προκλητική ανάρτησή του στο Facebook να αιτιολογήσει τη ματαίωση της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το λιβυκό ΥΠΕΞ, η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς περίμενε το πρωί να υποδεχθεί τον Νίκο Δένδια σύμφωνα με τη διπλωματική πρακτική, αλλά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και αναχώρησε χωρίς καμία εξήγηση.

Μάλιστα, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε προκλητική προειδοποίηση, ότι «θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα προστατεύοντας το κύρος και την κυριαρχία της Λιβύης».

 

\

 

Το χοντραίνει η Λιβύη – Πλήρης ταύτιση με Τουρκία: Ανακαλεί τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα – Ο Δένδιας προσέβαλλε τον Λιβυκό λαό, υποστηρίζει


Σχολιάστε εδώ