Παναγής Καππάτος στο “Π”: Μια νέα εποχή για τη νησιωτική πολιτική στο Ιόνιο

Παναγής Καππάτος στο “Π”: Μια νέα εποχή για τη νησιωτική πολιτική στο Ιόνιο

Του
ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΠΠΑΤΟΥ
Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης της Νέας Δημοκρατίας


Το 2007, το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συγχωνεύθηκε με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Από τότε και μέχρι τον Ιούλιο του 2019 διατηρήθηκε κυρίως σε αυτήν τη μορφή, με διάφορες ονομασίες.

Το ελληνικό κράτος, για ευνόητους εθνικούς λόγους, έδειχνε πάντοτε ιδιαίτερη μέριμνα για πολιτικές που αφορούσαν τον χώρο του Αιγαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η νησιωτική πολιτική σε επίπεδο κυβέρνησης να ταυτιστεί τελικά με το Αιγαίο.

Για τον χώρο του Ιονίου και τη δυτική νησιωτική Ελλάδα, πέρα από αποσπασματικές πολιτικές, μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε συγκροτημένη νησιωτική πολιτική στο επίπεδο της κυβέρνησης. Η ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019 αποτελεί σημείο καμπής για τη νησιωτική πολιτική στα νησιά του Ιονίου, μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ).

Για πρώτη φορά το Ιόνιο αντιμετωπίζεται ως ενιαίος χώρος εφαρμογής πολιτικών για τη νησιωτικότητα. Αυτό έχει άμεσα οφέλη για τους πολίτες των νησιών του Ιονίου. Δεν πρόκειται μόνο για πολιτικές που συνδέονται με τη θάλασσα, τα λιμάνια και την ακτοπλοΐα. Το ΥΝΑΝΠ αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και τις διαφορετικές ανάγκες που προκύπτουν σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

Η ενεργή παρουσία του ΥΝΑΝΠ αποτελεί ένα νέο εργαλείο πολιτικής και ανάπτυξης για το Ιόνιο, καθώς, είτε σε πρωταγωνιστικό ρόλο είτε συμπληρωματικά και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το ΥΝΑΝΠ λειτουργεί καταλυτικά για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και τον σχεδιασμό έργων υποδομής.

Στον Νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης γίνεται η σοβαρότερη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών στον τομέα της ύδρευσης, με χρηματοδότηση έργων για γεωτρήσεις και αφαλατώσεις. Νέα δεδομένα δημιουργεί και η εμπλοκή του ΥΝΑΝΠ σε μεγάλα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία ευάλωτων οικισμών της Κεφαλονιάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίλυση του προβλήματος ύδρευσης της Ιθάκης, μια εκκρεμότητα που υπήρχε για δεκαετίες. Όπως και οι χρηματοδοτήσεις, που προσεγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ, για λύσεις στο πρόβλημα ύδρευσης σε δέκα οικισμούς των Δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.

Σε επίπεδο λιμενικών υποδομών εγκρίθηκε, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η χρηματοδότηση εκτεταμένων παρεμβάσεων στις λιμενικές ζώνες Αργοστολίου και Αγίας Ευφημίας με 4 εκατ. ευρώ, ενώ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ τα λιμάνια Πεσσάδας στην Κεφαλονιά και Φρικών στην Ιθάκη. Παράλληλα είμαστε στο τελικό στάδιο των συζητήσεων για την εξασφάλιση παρεμβάσεων σε δύο λιμάνια της Κεφαλονιάς μέσω του CEF.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον ρόλο των προσώπων σε αυτήν την εξέλιξη, την πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ, που τιμά τον θεσμικό της ρόλον με την αξιοπιστία και την ταχύτητα δράσης που τη διακρίνει. Ο υπουργός κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η πρώην γενική γραμματέας κ. Χριστιάνα Καλογήρου και ο διάδοχός της κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο γενικός γραμματέας κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και η κ. Αθήνα Φωκά, προϊσταμένη της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου, αποδεικνύουν ότι τα πρόσωπα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο την κατεύθυνση των πολιτικών που σχεδιάζονται για τη νησιωτική Ελλάδα.

Ως βουλευτής αντιλαμβάνομαι το ΥΝΑΝΠ ως συμπαραστάτη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ο οποίος θα μιλήσει ειλικρινά στις τοπικές κοινωνίες για ό,τι είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, από το 2019 έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα για την υλοποίηση παρεμβάσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών στην Κεφαλονιά, στην Ιθάκη και σε όλα τα νησιά της Ελλάδας.

Ασφαλώς, οι διαχειριστικές προκλήσεις στη χώρα μας θα παραμείνουν και στο μέλλον μεγάλες, λόγω των έντονων χαρακτηριστικών νησιωτικότητας και ορεινότητας. Είναι όμως αισιόδοξο ότι κρίσιμοι θεσμοί μπορούν να αναβαθμίζουν τον ρόλο τους και να υποστηρίζουν δυναμικά την αναπτυξιακή προοπτική της νησιωτικής Ελλάδας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ