Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει τα στραβά μάτια – Να στηρίξει τις θέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κι ας ενοχληθεί ο Ράμα
Συνεδρίασε στους Αγίους Σαράντα το ΔΣ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ώστε να διαμορφώσει τις θέσεις που θα παρουσιάσει στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Επίβλεψης για τη Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, που εξετάζει την έκθεση της αλβανικής κυβέρνησης για την κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανία. Σύμφωνα με το ΔΣ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην άσκηση των δικαιωμάτων της μειονότητας:
«Σύμφωνα με την ΟΜΟΝΟΙΑ, μεταξύ νομικού πλαισίου που διέπει τις πολιτικές της Αλβανίας στο πεδίο των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων και της πρακτικής εφαρμογής τους υφίσταται μεγάλο κενό. Βασική έλλειψη του κείμενου νομικού πλαισίου και άλλο τόσο της εφαρμογής στην πράξη είναι το θεμελιακό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των πολιτών ως προς την εθνική καταγωγή, τη μητρική γλώσσα κ.ά.
Η διαδικασία απογραφής πληθυσμού, παρά τις βελτιώσεις του νόμου, ενέχει ακόμη πολλά κενά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕΜ αλλά και στις προδιαγραφές που αξιώνει το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Για πολλές ιστορικές κοινότητες της ΕΕΜ οι κάτοικοί τους στερούνται του δικαιώματος ελεύθερης κι απρόσκοπτης πρόσβασης λόγω κατάστασης οδικών δικτύων ενώ έχουν παρατηρηθεί και αυθαίρετες παρεμποδίσεις στη μεθόριο, απόρροια πρακτικών παρακολούθησης προσωπικών αντιλήψεων.
Το περιουσιακό τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο όσο και σε ότι αφορά εκκλησιαστικές ενορίες πιστών έχει μετατραπεί σε μέσο χειραγώγησης της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕΜ.
Μείζονος σημασίας θέματα στα οποία εστιάζει η ΟΜΟΝΟΙΑ διαπιστώνοντας αποκλείσεις απ’ τις απαιτήσεις της Σύμβασης-Πλαίσιο Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων είναι αυτά που αφορούν στην παιδεία στην μητρική γλώσσα και ειδικά τη χρήση της στο δημόσιο βίο. Το Προεδρείο κατέγραψε προς αναφορά επίσης το θέμα των ποσοστώσεων πληθυσμού για την εφαρμογή συγκεκριμένων δικαιωμάτων στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τούτο ώστε η αναφορά να μην είναι στους μεγάλους πλέον δήμους αλλά στις δημοτικές ενότητες ή και κοινότητες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Τα μέλη του Προεδρείου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στάθηκαν επίσης στο θέμα των εκλογικών διαδικασιών στην Αλβανία όπου η μη εφαρμογή δικαιώματος συμμετοχής απ’ τον τόπο κατοικίας ή εργασίας, η νόθευση αποτελεσμάτων, η προπαγανδιστική χειραγώγηση και εν γένει η απόκλιση από τις καλές πρακτικές εκλογών όπως ορίζονται απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης επιφέρουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στην ουσία σεβασμού της ΕΕΜ».
Ας ελπίσουμε ότι και η Ελλάδα, με τις παρεμβάσεις της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα υποστηρίξει τις θέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δεν θα κάνει τα στραβά μάτια για να μην… ενοχλήσει τον κ. Ράμα, ο οποίος, αλληθωρίζοντας προς την Άγκυρα και τον κ. Ερντογάν, συνεχίζει να εμπαίζει την Αθήνα τόσο για τα θέματα της μειονότητας όσο και για το μείζον θέμα της παραπομπής της διαφοράς στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ