Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε «μαζική» αποστολή εκρηκτικού υλικού στον Κόλπο του Ομάν

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε «μαζική» αποστολή εκρηκτικού υλικού στον Κόλπο του Ομάν

Η Διοίκηση του 5ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναχαίτισε ένα αλιευτικό σκάφος που διακινούσε «τεράστιες» ποσότητες εκρηκτικού υλικού κατά τη διέλευση από το Ιράν κατά μήκος μιας διαδρομής στον Κόλπο του Ομάν που χρησιμοποιήθηκε για τη διακίνηση όπλων στην ομάδα Χούτι της Υεμένης.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ εντόπισαν πάνω από 70 τόνους υπερχλωρικού αμμωνίου που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή καυσίμων πυραύλων και πυραύλων, καθώς και εκρηκτικών, ανέφερε σε δήλωση ο Πέμπτος Στόλος, αναφέρει το Reuters.

Ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μάχεται με τους Houthi που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν στην Υεμένη από το 2015, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν ότι προμηθεύει την ομάδα με όπλα, μια κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.

«Αυτή ήταν μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικού υλικού, αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερους από δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς ανάλογα με το μέγεθος», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, του 5ου Στόλου των ΗΠΑ και των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων.

“Η παράνομη μεταφορά θανατηφόρας βοήθειας από το Ιράν δεν περνά απαρατήρητη. Είναι ανεύθυνη, επικίνδυνη και οδηγεί σε βία και αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή”, πρόσθεσε.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο ιρανικό σχόλιο για την κατηγορία.

Το αναχαιτισμένο σκάφος είχε τέσσερα μέλη πληρώματος από την Υεμένη και μετέφερε επίσης 100 τόνους λιπάσματος ουρίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη γεωργία αλλά και για την κατασκευή εκρηκτικών, ανέφερε ο πέμπτος στόλος.

Οι αμερικανικές δυνάμεις βύθισαν το πλοίο την Κυριακή στον Κόλπο του Ομάν, καθώς αποτελούσε «κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα για εμπορική ναυτιλία» και το πλήρωμά του παραδόθηκε στην ακτοφυλακή της Υεμένης, πρόσθεσε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πέμπτος στόλος κατέσχεσε ένα φορτίο με τουφέκια και πυρομαχικά από ένα αλιευτικό σκάφος που πιστεύεται ότι προέρχονταν από το Ιράν για να τροφοδοτήσει τους Χούτι.

Πηγή/φωτο: Reuters/Kevin Frus/U.S. Navy Forces Central Command/Handout via REUTERS

Σχολιάστε εδώ