Θα γίνουν οι υποκλοπές το νέο «Βατοπέδι»;

Θα γίνουν οι υποκλοπές το νέο «Βατοπέδι»;

Σε Λερναία Ύδρα εξελίσσεται για την κυβέρνηση το μείζον ζήτημα των υποκλοπών, ενώ φέρνει σε όλο και πιο δυσχερή –πολιτικά, και όχι μόνο– θέση τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Οι συνεχείς (αλλεπάλληλες) αποκαλύψεις, που δίνουν την εικόνα ενός εκτεταμένου (οργανωμένου) δικτύου, τείνουν να θέσουν εκτός ελέγχου την όλη υπόθεση.

Το ενδεχόμενο, δε, τις επόμενες ημέρες, να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα στοιχεία για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις θα δώσει στο όλο πρόβλημα διαστάσεις… επιδημίας. Με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών, ορισμένοι και εντός Νέας Δημοκρατίας παρομοιάζουν το σκάνδαλο των υποκλοπών με την υπόθεση Βατοπεδίου την περίοδο 2007 – 2009. Άσχετα με το πώς κατέληξε σε δικαστικό επίπεδο η τελευταία (αθωώθηκαν άπαντες), στοίχισε πολιτικά στην τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή και ήταν μία από τις βασικές αιτίες για τη βαριά ήττα στις εκλογές του 2009.

Η αποκάλυψη ότι 33 πολιτικά στελέχη (υπουργοί, βουλευτές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κ.ά.) αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, σάλο. Ήρ­θε δε να επιβαρύνει και άλλο το ήδη βαρύ κλίμα, που προϋπήρχε, μετά την αποκάλυψη για την επισύνδεση στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη. Το γεγονός ότι στη μαύρη λίστα υπήρχαν ονόματα κορυφαίων υπουργών προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο όλο ζήτημα. Έφερε δε τον Κυρ. Μητσοτάκη αντιμέτωπο με τα ίδια τα στελέχη του, δημιουργώντας ένα νέφος καχυποψίας και μέσα στην κυβερνητική παράταξη.

Οι αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου δείχνουν στην καλύτερη περίπτωση μεγάλη ανησυχία και στη χειρότερη πανικό. Η δε επιχειρηματολογία της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, εκτός από προβληματική στον τρόπο που απαντάει στα κρίσιμα ερωτήματα, δεν είναι πειστική. Κάτι που εντείνει την αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία, ότι «καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει». Η θεωρία ότι ναι μεν υπάρχουν κυκλώματα που έχουν την τεχνική δυνατότητα να υποκλέπτουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλλά η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα, μπάζει από πολλές πλευρές.

Μέτωπο από την αντιπολίτευση
Ασφυκτικό είναι στο μεταξύ και το pressing που ασκείται στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ευλόγως έχουν βάλει στο κέντρο του κάδρου τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε τέτοιο βαθμό, δε, ώστε να τον συνδέουν άμεσα με τις υποκλοπές, παρουσιάζοντάς τον ως «ένοχο» και «ιθύνοντα νου», κάτι που δεν έχει προηγούμενο στα πολιτικά χρονικά του τόπου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα έχουν κάνει focus στην υπόθεση και δείχνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον κ. Μητσοτάκη να βγει, αλώβητος έστω, από τη βαθιά στενωπό. Με διαδοχικές ερωτήσεις του, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να τον σύρει στη Βουλή και να τον υποχρεώσει σε μια μακρά, επώδυνη πολιτικά, απολογία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, για πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκονται όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε ένα άτυπο μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Γεγονός που κάνει ακόμη πιο ασφυκτική την πίεση προς την κυβέρνηση και ακόμη πιο δυσχερή τη θέση του πρωθυπουργού. Πώς θα καταφέρει να βγει από το αδιέξοδο και –κυρίως– με ποιες (πόσες) απώλειες, θα φανεί σε βάθος χρόνου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ