«Όαση ζωής» στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού

«Όαση ζωής» στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού

Άλλη μια απόδειξη του πόσο λίγο γνωρίζουμε τους κόσμους που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού της Γης είναι η ανακάλυψη που έγινε από την ερευνητική αποστολή Nekton Maldives Mission, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται εξερευνήσεις στον Ινδικό Ωκεανό με χρήση διαφόρων ειδών υποβρυχίων εξερεύνησης.

Σε βάθος 500 μέτρων, σε μια θαλάσσια περιοχή στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μαλδίβων, εντοπίστηκε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα οικοσύστημα.

Το οικοσύστημα αυτό ονομάστηκε «The Trapping Zone» και η ύπαρξή του προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες, αφού βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης θαλάσσιας έκτασης που θεωρείται αφιλόξε­νη για τη ζωή και οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν «πολύ μεγάλη θαλάσσια έρημος».

Για αυτόν τον λόγο τα μέλη της αποστολής χαρακτηρίζουν το οικοσύστημα αυτό ως μια «όαση της ζωής».

Σε αυτήν τη θαλάσσια όαση υπάρχουν μεγάλες ποσότητες κριλ (ζωοπλαγκτόν), την ύπαρξη του οποίου εντοπίζουν διαφόρων ειδών μικρότεροι και μεγαλύτεροι θηρευτές και σπεύδουν εκεί για να τραφούν.

Οι ερευνητές εντόπισαν εκεί την παρουσία πεινασμένων καρχαριών, οι οποίοι δεν συνηθίζουν να κινούνται για αναζήτηση τροφής σε τόσο μεγάλα βάθη.

Η θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκονται οι Μαλδίβες είχε εξερευνηθεί σε βάθη μέχρι 30 μέτρα από την επιφάνεια του νερού και δεν γνωρίζουμε τίποτε για το τι υπάρχει πιο κάτω.

Οργανώθηκε αυτή η ερευνητική αποστολή αφού θεωρήθηκε πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι υπάρχουν πολλοί θαλάσσιοι θησαυροί κρυμμένοι σε μεγαλύτερα βάθη στην περιοχή.

Το οικοσύστημα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του «Satho Rahaa», ενός υποθαλάσσιου όρους, ύψους 1.500 μέτρων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ