Ραλλία Χρηστίδου: «27,6 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται διεθνώς σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας.»
Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλ. Χρηστίδου μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, στη συζήτηση για τον προγραμματισμό των εργασιών της Υποεπιτροπής, τους επόμενους μήνες πρότεινε την πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων με θεσμικούς φορείς όπως ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι αστυνομικές αρχές, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Τομέας Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Η Ραλ. Χρηστίδου επεσήμανε όμως ότι είναι ανάγκη να κληθούν στην Υποεπιτροπή και οι οργανώσεις της κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στο ζήτημα, γνωρίζουν τις πτυχές του, δρώντας στο πεδίο, και η εμπειρία τους είναι σημαντική. Ως τέτοιες οργανώσεις ενδεικτικά πρότεινε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ», το Ελληνικό Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, τον οργανισμό παιδικής προστασίας «Γη των ανθρώπων/ Terre des hommes Hellas», την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α), τη ΜΕΤΑδραση, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και «Το Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (Child Rights Advocacy Network) με τις 14 οργανώσεις που το συναποτελούν.
Η Βουλεύτρια τόνισε επίσης πως «ως ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι η πρόταση Κανονισμού που υπέβαλε στις 14.09.2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να απαγορευτούν στην αγορά της Ε.Ε. τα προϊόντα που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία είναι πολύ σημαντική. Η πρόταση καλύπτει όλα τα προϊόντα, δηλαδή εκείνα που κατασκευάζονται στην Ε.Ε. καθώς και τα εισαγόμενα προϊόντα. Σήμερα υπολογίζεται ότι διεθνώς 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας και είναι πολύ πιθανόν αυτές οι εκτιμήσεις να είναι μετριοπαθείς. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είχε λοιπόν ενδιαφέρον να οργανωθεί με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές μια συνεδρίαση εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου για να τους ακούσουμε να τοποθετούνται για το θέμα.»