Παρουσίαση Βιβλίου: “…και πάλι μια Ελεύθερη Ελλάδα! Οι Φιλέλληνες στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας”, του William St Clair

Παρουσίαση Βιβλίου: “…και πάλι μια Ελεύθερη Ελλάδα! Οι Φιλέλληνες στον αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας”, του William St Clair


Συγγραφέας
William St Clair
Εισαγωγή
Roderick Beaton
Μετάφραση
Γιώργος Μπλάνας  


Όταν το 1821, οι Έλληνες εξεγέρθηκαν κατά της οθωμανικής κυριαρχίας, ένα κύμα συμπάθειας πλημμύρισε την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χιλιάδες εθελοντές έσπευσαν  να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατών. Οι Φιλέλληνες -όποια κι αν ήταν τα κίνητρά τους: η αναδημιουργία της Αθήνας του Περικλή, μια νέα σταυροφορία κατά του Ισλάμ ή απλά ο βιοπορισμός από το στρατιωτικό επάγγελμα- πίστευαν ακράδαντα πως η Ελλάδα άξιζε και με το παραπάνω την βοήθεια στον αγώνα της για την ελευθερία. Όπως, «Ονειρεύομαι πως θα μπορούσε και πάλι να υπάρξει μια ελεύθερη Ελλάδα»,  έγραψε ο Λόρδος Μπάιρον και πέθανε στο Μεσολόγγι, προσπαθώντας να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.
Η σχολαστική έρευνα και η γλαφυρή πένα του William St Clair κάνουν αυτό το βιβλίο απαραίτητο σε κάθε μελετητή του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, αλλά και σε κάθε αναγνώστη, που θέλει να κατανοήσει την ιστορία του Ελληνικού Έθνους.
Ο Εορτασμός των 200 Χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την ελληνική έκδοση αυτού του βιβλίου, που πρωτοδημοσιεύτηκε, -το 1972- και όσο περνά ο καιρός τα συμπεράσματά του εκτιμώνται ακόμα περισσότερο από τους ειδικούς της ελληνικής ιστορίας.
Τα 200 χρόνια από το 2021 παρέχουν μιαν ευκαιρία όχι μόνο για τον εορτασμό των προηγούμενων επιτευγμάτων, αλλά και για μιαν επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο το παρελθόν σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον. Και το σπουδαίο βιβλίο του William St Clair συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο σε αυτήν την επανεξέταση, που δίνει στην υπερηφάνεια των Ελλήνων τις πραγματικές ευρωπαϊκές διαστάσεις της.


Αναμένεται 21/11/2022


Είπαν για το βιβλίο

«Μια εξαίρετη και πικρή στην αλήθεια της ιστορία».
– Richard Holmes, The Times

«Ένας συγγραφέας που φιλοδοξεί να πετύχει τα υψηλότερα πρότυπα επιστημονικής και λογοτεχνικής εργασίας… Πρόκειται για την τελευταία λέξη στο θέμα του και πιθανότατα θα παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια».
– Sunday Telegraph

«Μια συναρπαστική αφήγηση, βασισμένη σε διεξοδική έρευνα και προσεκτικές εκτιμήσεις».
– The Guardian

«Ο κύριος St Clair εξετάζει το θέμα του από την οπτική των εμπλεκομένων Φιλελλήνων… τα ονόματα των οποίων συνδέονται πλέον με τον μύθο του ένδοξου αγώνα για την Ελληνική Ελευθερία… Η συστηματική και ευρεία έρευνά του απέδωσε πλούσιους καρπούς. Στην αξία του βιβλίου συμβάλλει το εικονογραφικό υλικό: πορτρέτα, πίνακες και χάρτες».
– The Economist

«Η μελαγχολική αφήγηση των γεγονότων γίνεται με σαρδόνια απόλαυση και διαυγή γνώση. Όπως και το προηγούμενο βιβλίο του: Ο Λόρδος Έλγιν και τα Μάρμαρα είναι μια λαμπρή και κομψή αναπαράσταση που επισκιάζει όλα τα προηγούμενα έργα».
– C.M. Woodhouse, The Observer

Μπορεί κανείς να διαλέξει έναν ήρωα από σχεδόν κάθε σελίδα ενός αρχαιογνωστικού  λεξικού, υπάρχει κι ένας Έλληνας ήρωας. Χωρίς αυτή τη μαγική έλξη της αρχαιότητας είναι απίθανο η Ελλάδα να είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία τόσο νωρίς. Όπως επισημαίνει ο William St Clair στο […και πάλι μια ελεύθερη Ελλάδα] η αιματηρή εξέγερση των Σέρβων κατά των Τούρκων, το 1808, δεν προκάλεσε κανένα ενδιαφέρον στη Δυτική Ευρώπη. Όταν όμως ξέσπασε, το 1821, η ελληνική επανάσταση, οι Φιλέλληνες ξένοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να ενταχθούν στον ανύπαρκτο ελληνικό τακτικό στρατό.
– Daily Telegraph 

«Η μελέτη του κυρίου St Clair για τους φιλέλληνες στην Ελληνική Επανάσταση είναι αξιοσημείωτη για τη γλαφυρή αφήγηση και τη ζωντάνια των βιογραφικών περιγραμμάτων της… τις απίθανες, αλλά συναρπαστικές, δραστηριότητες διαφόρων ιδεαλιστών, απατεώνων, τυχοδιωκτών και μυστικών πρακτόρων. Η επίδραση τους στην εξέλιξη των γεγονότων δεν ήταν καθόλου αμελητέα και –όσον αφορά στο δυτικό αναγνωστικό κοινό– συμμετείχαν σε μιαν υπόθεση, που ξεσήκωσε βαθύτερα πάθη από οποιοδήποτε παρόμοιο γεγονός μέχρι τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα».
– American Historical Review

«Απεχθάνεται τις συναισθηματικές πομφόλυγες και τον εξωπραγματικό ιδεαλισμό που οδήγησαν τόσους νέους στον μάταιο και απάνθρωπο θάνατο και έντυσαν αρχηγούς ληστών με ηρωικές στολές. Οι ήρωές του είναι οι Αμερικανοί που, στο τέλος του πολέμου, ανακούφισαν από τον λιμό τον ελληνικό πληθυσμό».
– Irish Independent.

«Αντικείμενο του κυρίου St Clair είναι οι φιλέλληνες, αλλά δεν περιορίζεται εκεί· επεκτείνεται σε μιαν εξαιρετική ιστορία του πολέμου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και μια ζωντανή εικόνα της αναδυόμενης Ελλάδας. Το βιβλίο του είναι αποτέλεσμα διεξοδικής έρευνας, έχει γραφτεί κομψά και γλαφυρά και αποτελεί ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, που διατρέχεται από την αντίθεση μεταξύ του φιλελληνικού οράματος της Ελλάδας και της ελληνικής πραγματικότητας».
– New Statesman

«Ένα βιβλίο πολύτιμο για τους μελετητές της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Δεν πρέπει να λείπει από καμιά ελληνική βιβλιοθήκη».
– Greek Review 

«Ο William St Clair, ήδη από το προηγούμενο βιβλίο του, για τον Λόρδο Έλγιν και την απόσπαση των μαρμάρων του Παρθενώνα, απέδειξε πως δεν έχει καμία διάθεση να αποκρύψει την αλήθεια με «εξομαλύνσεις» και ξεφτισμένες κοινοτοπίες, που περισώζουν τα πρόσωπα, εκθέτοντας μόνο τη «δική τους πλευρά». Τώρα, επαναλαμβάνει αυτή την ευεργετική μέθοδο αποστασιοποίησης: τη δίκαιη θεώρηση του ιστορικού γεγονότος… Το βιβλίο αυτό είναι εξαίρετο δείγμα αντικειμενικής αντιμετώπισης των καλοπροαίρετων, των αποτυχημένων, των αποτελεσματικών, των ειλικρινά ενδιαφερόμενων Φιλελλήνων και της συχνά καταστροφικής βοήθειας που δόθηκε στο νεογέννητο και ακόμη μαχόμενο κράτος, μεταξύ 1821 και 1829».
– Athens Daily Post

«Ο κύριος St Clair ερεύνησε σε βάθος μεγάλο μέρος του πρωτογενούς υλικού: αγγλικού, γαλλικού, γερμανικού, σουηδικού, αμερικανικού, ελβετικού, δανικού και ιταλικού, δημιουργώντας ένα λαμπρό, σχεδόν αξεπέραστο, βιβλίο».
– Asia and Africa Review

«Μια ευανάγνωστη και επιστημονική συνεισφορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, που μόνο από τις πολύ μικρές βιβλιοθήκες δικαιολογείται να λείπει».
– Library Journal

«Δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι. Κάθε ιστορική σελίδα του Έθνους μας ανήκει».
– Montreal Hellenic News

«Μια συναρπαστική μελέτη και ταυτόχρονα μια πολύτιμη αφήγηση του παρασκηνίου της τελευταίας περιπέτειας του Μπάιρον».
– The Year’s Work in English Studies

«Ο συγγραφέας, ωστόσο, είναι ο καλύτερος στην περιγραφή της σύγκρουσης της «Δυτικής» με την «Ανατολική» Ευρώπη».
– Slavic Review

«Η αφήγηση του κυρίου St Clair είναι εξαιρετικά διαυγής και απολαυστική. Στιβαρή, με μιαν απόχρωση ειρωνείας, με εντυπωσίασε, δείχνοντάς μου πως μπορεί να περιδιαβαίνει κανείς το ιστορικό παρελθόν με τις ίδιες μπότες που φοράει στην καθημερινή δουλειά, βιώνοντας την τρέχουσα ιστορία».
– Geoffrey Grigson, Country Life 



Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και τον συγγραφέα ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΑ,  Από τους αρχαίους χρόνους μέχρι το 1900 


Σχολιάστε εδώ