Γολγοθάς για Μητσοτάκη

Γολγοθάς για Μητσοτάκη

Αντιμέτωπη με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα η κυβέρνηση

–Aποκλείει πρόωρες εκλογές, θα αντέξει όμως να βγάλει την τετραετία;
–Ασφυκτική η πίεση από την αντιπολίτευση για το θέμα των υποκλοπών

Σε μη αναστρέψιμη (;) πορεία δείχνει να έχει μπει η κυβέρνηση, η οποία, κατά κοινή διαπίστωση, διανύει τη χειρότερη (επαχθέστερη) περίοδο της θητείας της. Τα ανοιχτά μέτωπα πολλά, αντί να μειώνονται αυξάνονται, τα προβλήματα οξύνονται (διευρύνονται) και μαζί εντείνεται η κοινωνική δυσφορία (οργή).

Στις ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση ζητημάτων μείζονος σημασίας (ακρίβεια) ήρθε εσχάτως να προστεθεί και η αμφισβήτηση όσον αφορά την ηθική διάσταση των αποφάσεων (Ταμείο Ανάκαμψης, υποκλοπές) της κυβέρνησης.

Προϊόντος του χρόνου το κύμα αγανάκτησης και απαξίωσης φουσκώνει και πλέον αγγίζει και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα χρειάζεται (υποχρεώνεται) να διευκρινίζει, να εξηγεί –δημόσια πάντα– και στην ουσία να απολογείται για γεγονότα και καταστάσεις. Όχι πάντα με πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο. Την ίδια στιγμή, η πίεση που δέχεται από την αντιπολίτευση γίνεται καθημερινά όλο και πιο ασφυκτική. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει μπει, με ή χωρίς προσωπική ευθύνη, στο επίκεντρο ενός «πολέμου συμφερόντων» μεταξύ επιχειρηματιών, που διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του τη «μερίδα του λέοντος» από έργα δεκάδων δισ. ευρώ, κυρίως στον χώρο της ενέργειας.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι επόμενοι μήνες, ενδεχομένως και μέχρι τις εκλογές, θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι (επώδυνοι), με το απρόοπτο να παραμονεύει στη γωνία για να πλήξει και άλλο την αξιοπιστία και τη συνέπεια τόσο της κυβέρνησης όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Θέλει, αλλά μπορεί;
Στη διάρκεια της «αγχώδους» τηλεοπτικής συνέντευξής του στις αρχές της εβδομάδας (ΑΝΤ1) ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο των πρόωρων ε­κλογών και επανέλαβε ότι απόφασή του είναι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της. Ω­στόσο, με το κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό αλλά και στο κοινωνικό πεδίο, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει κάτι τέτοιο, έστω κι αν απομένουν μόνο οκτώ μήνες από το κλείσιμο της τετραετίας.

Αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός συνέδεσε τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών με τον «πόλεμο» που, όπως καταγγέλλουν από το Μέγαρο Μαξίμου, δέχεται από οικονομικά συμφέροντα. Εξ ου και η αναφορά του με οξείς χαρακτηρισμούς «δεν θα συρ­θώ σε εξελίξεις από εκβιαστές»! Η τοποθέτησή του αυτή ήρθε την ακριβώς επομένη της σκληρής επίθεσης που δέχθηκε από τον επιχειρηματία Β. Μαρινάκη, με αφορμή ένα περιορισμένης σημασίας αθλητικό συμβάν. Αλλά η γενικότερη αίσθηση είναι ότι αυτό ήταν απλά η α­φορμή, το πραγματικό σημείο τριβής είχε να κάνει με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Θύμα συνωμοσίας
Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα «παίξει» πάνω σε αυτό το θέμα, ότι δηλαδή, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δέχονται πόλεμο από τα συμφέροντα επειδή δεν υποκύπτουν στις πιέσεις και δεν υποχωρούν στις απαιτήσεις τους. Πριν καν ξεσπάσει η σύγκρουση με τον Β. Μαρινάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για τη δράση οργανωμένων κέ­ντρων που επιθυμούν μια άλλη, πιο βολική κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που δεν θα λέει όχι στις απαιτήσεις τους. Εστιάζοντας στο θέμα αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να περάσει προς την κοινωνία ότι η κυβέρνηση δέχεται πόλεμο από τα συμφέροντα γιατί δεν τους… κάνει τα χατίρια! Ότι ο κ. Μητσοτάκης ανθίσταται στις πιέσεις τους.

Ο στόχος είναι διπλός: Αφενός να καταστήσει τον πρωθυπουργό πιο… συμπαθή στους πολίτες, ως στόχο συνωμοσίας, και αφετέρου να συσπειρώσει τα στελέχη και τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ