Έρχεται βαρύς χειμώνας, με γρίπη, RSV και κορονοϊό

Έρχεται βαρύς χειμώνας, με γρίπη, RSV και κορονοϊό

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Οι λοιμωξιολόγοι χτυπούν την καμπάνα

–33.888 οι θάνατοι μέχρι τώρα και 5.250.288 οι λοιμώξεις! – Το 52,1% είναι γυναίκες

Περίπου 7.700 περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού και 136 περισσότερες εισαγωγές καταγράφηκαν την εβδομάδα 31 Οκτωβρίου – 6 Νοεμβρίου. Και οι λοιμωξιολόγοι, σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποιούν για βαρύ χειμώνα, με έξαρση της γρίπης, του συγκυτιακού ιού RSV και του κορονοϊού.

Στη χώρα μας καταγράφηκαν 61.139 κρούσματα κορονοϊού (14% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων το 25% είναι επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.250.288, εκ των οποίων το 52,1% είναι γυναίκες.

Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν 1.460 (επταήμερος μέσος όρος: 209, 11% εβδομαδιαία μεταβολή) και το σύνολο των εξιτηρίων ανήλθε σε 1.246 (επταήμερος μέσος όρος: 178, 23% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 89 (69,7% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 76 έτη, ενώ το 98,9% είχε υποκείμενο νόσημα ή / και ηλικία 70 ετών και άνω. Καταγράφηκαν 134 θάνατοι ασθενών (-19% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι 10 (7%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 33.888 θάνατοι (το 96,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή / και ηλικία 70 ετών και άνω).

Σύμφωνα με δήλωση της Γαρυφαλλιάς Πουλάκου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Παθολογίας Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»: «Τα άτομα που νοσηλεύονται με Covid-19 αυτήν τη στιγμή είναι κατ’ εξοχήν μεγάλων ηλικιών, άνθρωποι με πολλαπλά προβλήματα υγείας, συνήθως ανοσοκατεσταλμένοι, άνθρωποι με ενεργό καρκίνο και ενεργές αιματολογικές κακοήθειες που λαμβάνουν θεραπείες, για τους οποίους γνωρίζαμε από νωρίς ότι δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στον εμβολιασμό. Γι’ αυτό και έχει δοθεί η οδηγία για μία παραπάνω δόση. Λόγω της μη ικανοποιητικής ανοσολογικής απάντησης, οι άνθρωποι αυτοί παιδεύονται με επαναλοιμώξεις, δεν εκριζώνεται ο ιός και οδηγούνται σε συχνές νοσηλείες. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα θεραπευτικό αδιέξοδο, γιατί συχνά αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, αλλά μετά από κάποιες εβδομάδες υποτροπιάζει. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτήν τη στιγμή η έρευνα έχει εστιάσει σε νέες θεραπείες για αυτό το είδος των ασθενών, οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση των μονοκλωνικών αντισωμάτων».

Στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στην Αττική (+69%), ενώ καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο (-46%), στον Άγιο Νικόλαο (-36%) και στην Πάτρα (-34%) και οριακή ήταν η μείωση στα Ιωάννινα (-22%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα (-6%), στα Χανιά (-6%) και στη Θεσσαλονίκη (+2%).

Έξαρση γρίπης, RSV και SARS-CoV-2 τους χειμερινούς μήνες
Οι λοιμωξιολόγοι διεθνώς χτυπούν την καμπάνα για έξαρση της γρίπης, του ιού RSV και του κορονοϊού κατά τους χειμερινούς μήνες, με ενδεικτική την προειδοποίηση των Κέντρων Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε: «Φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό της γρίπης, αφού οι πολίτες δεν έχουν αντισώματα για τη γρίπη λόγω των μέτρων προφύλαξης που εφαρμόστηκαν για την πανδημία. Λείπει, δηλαδή, η ανοσολογική “προίκα” από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης, που δίνουν μια προστασία». Αναμένεται, λοιπόν, να υπάρχει επιβάρυνση της υγείας τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν υποκείμενο νόσημα, οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.

Με βάση την ενημέρωση των ιατρών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρας Ψαλτοπούλου, Ροδάνθης – Ελένης Συρίγου, Γιάννη Ντάναση και Θάνου Δημόπουλου (πρύτανης ΕΚΠΑ), ενώ τα νέα κρούσματα κορονοϊού έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα άλλων ιών, καθώς επιστρέφει η καθημερινότητα όπως ήταν πριν από την πανδημία και πολλοί Αμερικανοί, ιδιαίτερα παιδιά, δεν έχουν ανοσία. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν προειδοποιήσεις σχετικά με τους αναπνευστικούς ιούς σε χιλιάδες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την ανίχνευση των ιών, τη θεραπεία και τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Τουλάχιστον 4.300 ασθενείς με γρίπη εισήχθησαν στα νοσοκομεία την εβδομάδα που έληξε στις 29 Οκτωβρίου, ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευομένων ασθενών από γρίπη σε μία δεκαετία και σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC. Η εποχή της γρίπης ξεκίνησε έξι εβδομάδες νωρίτερα φέτος, σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την πανδημία της γρίπης των χοίρων H1N1 το 2009.

Με την αύξηση των κρουσμάτων RSV, γρίπης και Covid-19 τα νοσοκομεία αναμένεται να πληγούν για ακόμα έναν χειμώνα, αναφέρει ο Dawn O’Connell, βοηθός γραμματέας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για την Ετοιμότητα και την Ανταπόκριση των ΗΠΑ. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι τόσο για τη γρίπη όσο και για τον SARS-CoV-2 υπάρχουν διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με του κρυολογήματος στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, όμως η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο RSV είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηλείας σε μικρά παιδιά και αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες. Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας και άλλων ιών του αναπνευστικού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ