Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δόκανο της παγίδας που έστησε

Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δόκανο της παγίδας που έστησε

Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτού Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,
Αναπληρώτριας Τομεάρχου για την Κοινωνική Αλληλεγγύη


Μέσα σε τρεις μήνες η υπόθεση των παρακολουθήσεων, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήλπιζε ότι θα έλεγχε γρήγορα και θα εξαφάνιζε από τη δημόσια συζήτηση, γιγαντώνεται και εξελίσσεται σε πολιτικό βρόγχο για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Η παγίδευση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Τάσου Τέλλογλου με το παράνομο λογισμικό «Predator» ήταν η αρχή. Μόλις το «Predator» ακυρώνεται, αποκαλύπτεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί τους ίδιους για «εθνικούς λόγους».

Σύσσωμη η αντιπολίτευση και υψηλά υφιστάμενα γαλάζια στελέχη, πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί και νυν βουλευτές ζητούν από τον πρωθυπουργό άπλετο φως, διαφάνεια και εγείρουν ζήτημα δημοκρατίας. Διότι ο κ. Μητσοτάκης, με αλλαγή νόμου το 2019, είναι επικεφαλής της ΕΥΠ, ενώ και πάλι με αλλαγή νόμου έχει βάλει υπεύθυνο της ΕΥΠ τον έμπιστό του, Κοντολέοντα, και γραμματέα τον ανιψιό του, Δημητριάδη.

Όταν το σκάνδαλο ξεσπά, μέσα στο καλοκαίρι, δηλώνει ότι «εν οίδα ότι ουδέν είδα», ήσυχος ότι τίποτε δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί, αφού από τον Μάρτιο του 2021 είχε με τροπολογία εξασφαλιστεί για κάθε ενδεχόμενο, δηλαδή είχε καταργήσει τον νόμο που προέβλεπε να δίνεται ο φάκελος σε όσους είχε λήξει η παρακολούθησή τους για εθνικούς λόγους. Όταν όμως και αυτό αποκαλύπτεται, θυσιάζει τους Κοντολέοντα και Δημητριάδη και επιβάλλει ομερτά απορρήτου, ευτελίζοντας την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Συνεχίζει το «εν οίδα ότι ουδέν είδα» με κορόνες, λέγοντας ότι αυτός ηγείται της κάθαρσης. Καλού – κακού, όμως, δίνει εντολή για καταστροφή των φακέλων της ΕΥΠ, διότι το θέμα έχει φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο και έχει διαταχθεί έρευνα από την επιτροπή PEGA.

Απαγορεύει, μέσω της πλειοψηφίας που διαθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή, να κληθούν ο ανιψιός του και οι έλληνες επιχειρηματίες που φαίνεται να κατέχουν το «Predator». Τα συστημικά ΜΜΕ διακηρύσσουν «υποκλοπές τέλος», προσθέτοντας ότι η υπόθεση δεν απασχολεί τους πολίτες. Ξαφνικά, ως κεραυνός εν αιθρία, 33 πρόσωπα συνολικά εμφανίζονται ότι παρακολουθούνται από το «Predator», επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που τον έβγαλαν και τον στήριξαν στην εξουσία, δημοσιογράφοι, αντίπαλοι και συμπολιτευόμενοι βουλευτές, αλλά και πρώην πρωθυπουργοί και νυν υπουργοί. Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Μέσα φιλικά διακείμενα στην κυβέρνηση, γνωστού επιχειρηματία, αλλάζουν ρότα και κατηγορούν ευθέως το πρωθυπουργικό γραφείο λέγοντας ότι στεγάζει το παρακράτος. Η επιτροπή PEGA, διά της προέδρου της, δηλώνει ότι «φεύγουμε με περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα είχαμε όταν ήρθαμε» και ξεγυμνώνει σε πέντε σημεία το «σύστημα Μητσοτάκη», που αρνήθηκε να τη συναντήσει.

Μέσα στον καταιγισμό των εξελίξεων, και ενώ πλέον γίνεται φανερό ότι «Predator» και παρακολουθήσεις της ΕΥΠ είναι συγκοινωνούντα δοχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί, με συνέντευξή του, έναν αντιπερισπασμό που καταλήγει σε Βατερλώ. Αρνείται να απαντήσει αν θα άρει την τροπολογία του Μαρτίου του 2021, ώστε να αποκαλυφθεί αν οι 33 παρακολουθούνται και από την ΕΥΠ, ενώ για πρώτη φορά παραδέχεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν παράνομα λογισμικά… και θα τα απαγορεύσει!

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να στήσει μια παγίδα, μέσω των παρακολουθήσεων, για να ελέγχει αντιπάλους και κορυφαία στελέχη του κόμματός του, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Δεν περίμενε όμως ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων θα έσκαγε σαν βόμβα και θα γινόταν πρώτο θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ότι θα πιανόταν ο ίδιος στο δόκανο της παγίδας που έστησε. Δεν φαντάστηκε ότι η οργή του λαού για την αυξανόμενη φτωχοποίησή του και τον εμπαιγμό του με τα επιδόματα στους ολιγάρχες θα συνδεόταν με την οργή για τη δημοκρατία που βάλλεται από το παρακράτος που έστησε το καθεστώς Μητσοτάκη.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα περισσότερο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη του εισοδήματός τους (34,7% έναντι 28,5%), τον εμπιστεύονται περισσότερο στα ζητήματα διαφθοράς-διαφάνειας (29,2% έναντι 24%), ενώ το 61% των πολιτών θεωρεί ότι το «σκάνδαλο Πάτση» είναι πολύ σοβαρό ζήτημα.

Η λαοθάλασσα στην απεργία της Τετάρτης το απέδειξε. Ακρίβεια, διαφθορά και διαπλοκή πάνε χέρι χέρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενορχηστρωτής του δημοκρατικού κατήφορου, σύντομα θα λογοδοτήσει στη Βουλή, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για το αν οι 33 παρακολουθούμενοι από το «Predator» ήταν «νόμιμα επισυνδεδεμένοι» και από την ΕΥΠ. Κυρίως, όμως, θα λογοδοτήσει στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, για το ότι έσυρε τη χώρα πίσω στη φτώχεια, στον φόβο, στην ανασφάλεια για την επιβίωση και στον δημοκρατικό κατήφορο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ