«SOS» από WWF: «Δραματική μείωση της άγριας πανίδας»

«SOS» από WWF: «Δραματική μείωση της άγριας πανίδας»

Ο πλανήτης έχει χάσει κατά μέσο όρο σχεδόν το 70% των πληθυσμών των άγριων ζώων μέσα σε κάτι παραπάνω από 50 χρόνια, αποκαλύπτει η εκτίμηση αναφοράς του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), που δόθηκε στη δημοσιότητα, και επισημαίνει τη στε­νή σύνδεση της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ του 1970 και του 2018, κατά μέσο όρο, το 69% των άγριων ειδών –ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφίβιων και ερπετών– χάθηκε, σύμφωνα με την έκθεση για τον Δείκτη Living Planet, εργαλείο αναφοράς που ενημερώνεται κάθε δύο χρόνια από τη WWF.

Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά για την ανάπτυξη της γεωργίας, παραμένει η κυριότερη αιτία. Ακολουθούν η υπερεκμετάλλευση και η λαθροθηρία.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ο τρίτος κυριότερος παράγοντας, όμως ο ρόλος της μεγεθύνεται πάρα πολύ γρήγορα», προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής της WWF Μάρκο Λαμπερτίνι.

Ακολουθούν η μόλυνση του αέρα, του νερού και της γης, καθώς και η διασπορά ειδών-εισβολέων από τον άνθρωπο.

«Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αποτελεί κόκκινο συναγερμό για τον πλανήτη και άρα για την ανθρωπότητα, τη στιγμή που αρχίζουμε να κατανοούμε στ’ αλήθεια ότι τα βιώσιμα οικοσυστήματα, η πλούσια βιοποικιλότητα και η σταθερότητα του κλίματος είναι στοιχεία απαραίτητα για να έχουμε μέλλον με ευημερία, ισότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας και τα δικά τους παιδιά με τη σειρά τους», τόνισε ο κ. Λαμπερτίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε ψηφιακά.

Για να αντιστραφεί η καμπύλη της απώλειας της βιοποικιλότητας και για να αμβλυνθεί η κλιματική αλλαγή, η έκθεση καλεί να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προστασίας και αποκατάστασης, η παραγωγή και η κατανάλωση πιο βιώσιμων τροφίμων και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Οι αριθμοί είναι αληθινά τρομακτικοί στη Λατινική Αμερική, καθώς κατά μέσο όρο καταγράφεται εξαφάνιση του 94% των άγριων ειδών σε αυτήν την περιοχή, πασίγνωστη για τη βιοποικιλότητά της και αποφασιστικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος.

«Η Ευρώπη είδε τον πληθυσμό των άγριων ζώων της να μειώνεται κατά 18%, κατά μέσο όρο, όμως αυτό κρύβει τις πολύ μεγάλες απώλειες βιοποικιλότητας ιστορικά, πριν από την περίοδο που καλύπτεται στην ανάλυση», επισήμανε ο Άντριου Τέρι, διευθυντής προστασίας στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, εταίρου της WWF στην κατάρτιση της έκθεσης.

Στην Αφρική υπολογίζεται πως η απώλεια έφτασε το 66%. Φρικιαστικό παράδειγμα είναι αυτό του εθνικού πάρκου Καχούζι Μπιέγκα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου οι γορίλες των ανατολικών πεδιάδων υπέστησαν μείωση πληθυσμού κατά το 80%, κυρίως εξαιτίας του κυνηγιού.Δερματοχελώνες, λύγκες, δελφίνια, κοράλια και βάτραχοι είναι ανάμεσα στα σύμβολα της βιοποικιλότητας που απειλούνται περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Living Planet Index (LPI – Δείκτης του Ζώντος Πλανήτη) καταπιάνεται με 5.230 είδη και ασπόνδυλα, μοιρασμένα σε 32.000 πληθυσμούς ζώων σε όλο τον κόσμο.

Το 2020, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» είχε θέσει υπό αμφισβήτηση την αξία αυτού του δείκτη, επισημαίνοντας, έπειτα από τη μελέτη 14.000 πληθυσμών σπονδυλωτών, πως μόλις το 1% παρουσίασε ακραία μείωση και ότι αν αφαιρούνταν από την εξίσωση, οι υπόλοιποι πληθυσμοί δεν παρουσίαζαν ούτε ανοδική ούτε καθοδική τάση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του κειμένου αυτού, η συνεχής προβολή του μηνύματος της επαπειλούμενης καταστροφής μπορεί να οδηγήσει στην απελπισία, στην άρνηση και στην απραξία, καλώντας να γίνονται πιο εντοπισμένες εκτιμήσεις, που θα συμβάλουν στην προτεραιοποίηση των προσπαθειών προστασίας.

Από την πλευρά της, η WWF καλεί «τα πλούσια κράτη να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη για την προστασία του περιβάλλοντος».

Πηγη: slobodenpecat

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ