Από πότε υπήρχε τυρί
Κομμάτια τυριού που χρονολογούνται από τον 7ο ή τον 6ο αιώνα π.Χ. βρέθηκαν στην αρχαία νεκρόπολη της Σακάρα, κοντά στο Κάιρο, μια ανακάλυψη που αποκαλύπτει το αρχαίο παρελθόν μιας γνώριμης γεύσης.
Το τυρί βρέθηκε σε πήλινο αγγείο και εκτιμάται ότι ήταν χαλούμι, ποικιλία που σήμερα συνδέουμε με την Κύπρο, η οποία όμως ήταν δημοφιλής ήδη από την εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, το εύρημα χρονολογείται μεταξύ του 688 και του 525 π.Χ., την εποχή της 26ης ή 27ης δυναστείας.
Μαζί με το πήλινο σκεύος οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως πολυάριθμα ευρήματα με επιγραφές στη δημώδη αιγυπτιακή γλώσσα, η οποία εμφανίζεται και στην περίφημη Στήλη της Ροζέτας.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, δρα Μουσταφά Ουαζίρι, το λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα ονομαζόταν στην αρχαία Αίγυπτο «χαράμ», ονομασία που άλλαξε σε «χαλούμ» από τους Κόπτες και τελικά μετεξελίχθηκε σε «χαλούμι».
Το τυρί είναι γνωστό ότι αποτελούσε ανέκαθεν μέρος της αιγυπτιακής διατροφής, με τις αρχαιότερες ενδείξεις τυροκομίας να χρονολογούνται στα 5.000 χρόνια πριν, δηλαδή στην εποχή της πρώτης δυναστείας.
Ο νέος γύρος ανασκαφών στη Σακάρα, όπου βρίσκονται οι τάφοι αρκετών Φαραώ καθώς και η κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ, συνεχίζονται από το 2018.
Σύμφωνα με το υπουργείο, προηγούμενες ανασκαφές είχαν φέρει στο φως οκτώ τάφους, περισσότερα από 100 σφραγισμένα ξύλινα φέρετρα και δεκάδες αγάλματα θεών.
Νέες ανακαλύψεις δεν αποκλείονται το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι ορισμένα από τα σφραγισμένα αγγεία που βρέθηκαν μαζί με το χαλούμι δεν έχουν ακόμα ανοιχτεί.